Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 20:46

Превише изненађујуће чак и за женски тенис - у финале ће Јастремска, Женг, Носкова или Калинска

Изненађења у женском тенису готово да се не могу ни назвати изненађењима јер се дешавају на сваком великом турниру. Ипак, нема онога ко би се пре почетка Аустралијан опена кладио да ће једна од финалисткиња бити квалификанткиња која је била суспендована због допинга, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тинејџерка која је прошле године испала у првом колу квалификација, Рускиња чији је најбољи пласман у каријери 51. место на ВТА листи или скромна Кинескиња која се нада да може да понови успех славне сународнице.
Захваљујући бројним неочекиваним резултатима и поразима носитељки у горњој половини жреба женског Аустралијан опена, у финалу ће против Коко Гоф или бранитељке титуле Арине Сабаленке играти Дајана Јастремска, Ћивен Женг, Линда Носкова или Ана Калинска.
Носкова и Јастремска играју меч четвртфинала од 2.00 сата у ноћи између уторка и среде, док ће Калинска и Женг одмерити снаге у среду од 9.15 по средњоевропском времену.
Ко год се од њих у суботу појави на "Род Лејвер арени" биће му то прво финале гренд слема, убедљиво најбољи резултат у каријери и крупан корак ка врху женског тениса, од којег су тренутно (неко мање, неко више) далеко.
Дајана Јастремска Држава: Украјина  Година: 23  Позиција на ВТА листи: 93
Украјинка Дајана Јастремска је до четвртфинала Аустралијан опена стигла захваљујући седам победа у низу - три у квалификацијама и четири у главном жребу. Занимљиво, све противнице у квалификацијама је победила резултатом 2:1, док је у четири меча главног турнира изгубила свега један сет.
Јастремска је елиминисала чак три тенисерке које су пред долазак у Мелбурн биле међу 32 најбоље на ВТА листи.
Започела је први гренд слем у сезони победом над актуелном шампионком Вимблдона Маркетом Вондрушовом (2:0), затим је била боља од Рускиње Варваре Грачеве (2:0), тренутно 39. тенисерке света, да би први и једини сет изгубила у трећем колу од Американке Еме Наваро, што је није спречило да и њу савлада са 2:1.
Верна свом одважном стилу тениса и снажним форхендима, украјинска тенисерка је у осмини финала победила и двоструку шампионку Аустралијан опена и некада најбољу играчицу света Викторију Азаренку (2:0).
Талентована Јастремска је у јануару 2020. била 21. на ВТА листи, што је до сада њен најбољи пласман, али joj je каријера нагло кренула низбрдо када је почетком 2021. суспендована због позитивног допинг теста. После шест месеци негитања кривице и правне борбе, Међународна тениска федерација (ИТФ) је укинула забрану играња.
"Много ствари је утицало на мене и због тога нисам могла да играм како сам желела", присетила се Украјинка коју је пореметио и почетак рата у њеној земљи.
Сада је Јастремска прва квалификанткиња која је догурала до четвртфинала једног од најпрестижнијих турнира још од Британке Еме Радукану, једине тенисерке која је у опен ери од првог кола квалификација стигла до гренд слем пехара - на Ју-Ес опену 2021. године.
Ћивен Женг Држава: Кина  Година: 21  Позиција на ВТА листи: 15
Кинескиња Ћинвен Женг је једина у горњој половини жреба која неће први пут у каријери играти четвртфинале гренд слема пошто има искуство из Њујорка прошле године. Такође, једина је која зна како је у рукама држати пехар ВТА турнира - власница је два.
У осмини финала Аустралијан опена доминантно је савладала Францускињу Осеан Додан са 2:0, по сетовима 6:0, 6:3.
Осим што је поновила најбољи резултат у каријери, Женг ће овогодишњи турнир у Мелбурну памтити и по упознавању са својим идолом - подршку јој је, први пут лицем у лице, пружила сународница и некада успешна играчица Ли На.
Женг је испричала да је њену чувену победу у Мелбурну на телевизији гледала више од десет пута. Истакла је да жели да се угледа на старију колегиницу и постане тек друга Кинескиња која је стигла до финала.
"Рекла ми је да не размишљам превише и само будем једноставна", похвалила се Женг, која живи и тренира у Барселони.
Кинескиња игра веома агресиван нападачки тенис са јаким ударцима са основне линије и добрим сервисом.
Линда Носкова Држава: Чешка  Година: 19  Позиција на ВТА листи: 50
Пре годину дана, Линда Носкова је поражена у првом колу квалификација у "Мелбурн парку", а сада циља на пласман у полуфинале.
Млада Чехиња је већ направила највеће изненађење на Аустралијан опену пошто је у трећем колу избацила најбољу тенисерку света Игу Швјонтек из Пољске (2:1).
Биће најсвежија и најспремнија у четвртфиналу пошто је у претходној рунди одиграла свега три гема. Носкова је повела са 3:0, а онда је Јелена Свитолина, тренутно 23. тенисерка на ВТА листи, предала меч због повреде леђа.
Иако је чувена чешка школа тениса изнедрила бројне успешне тенисерке, Носкова не крије да се као мала угледала на Американку Серену Вилијамс.
"Када сам била млађа, нисам баш толико гледала тенис колико моји родитељи или људи који су били у спорту мало више. Ипак, када сам почела, била сам велика обожаватељка Серене Вилијамс. Вероватно ћу увек бити. Много ми се свиђа њен стил игре", признала је Носкова.
Брз пробој међу најбољих 50 на свету Носкова је направила игром коју је могла да учи од Серене.
"Мој стил је да будем агресивна скоро све време, посебно у кључним тренуцима. Радим на томе свакодневно", рекла је млада Чехиња.
Ана Калинска Држава: Русија  Година: 25  Позиција на ВТА листи: 75
Није изненађење када се рекета лати ћерка професионалних играча бадминтона.
Рускиња Ана Калинска, доследно и константно присутна између 50. и 100. позиције на ВТА листи, ненајављено је направила велики искорак у каријери и стигла до четвртфинала Аустралијан опена.
Први пут је нанизала три победе на гренд слем турниру, а једна од њих била је над некадашњом шампионком Ју-Ес опена Слоун Стивенс.
Продужила је серију у осмини финала тријумфом над Италијанком Јасмин Паолини, 26. носитељком у Мелбурну.
Један од кључних фактора успеха Калинске је дугогодишња сарадња са тренером Патришом Тарабини.
"Заједно смо четири и по године, тако да јој пуно верујем. Помаже ми на терену, а и ван терена. Веома је важно имати такав однос јер када имате тежак тренутак потребан вам је неко ко може да вас разуме без икакве сумње", рекла је Калинска о сарадњи са Аргентинком.
Парови полуфинала Аустралијан опена:
Гоф - Сабаленка
Носкова/Јастремска - Калинска/Женг

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.