Izvor: RTS, 20.Jan.2024, 20:02

Ђоковић у потрази за продужетком рекорда - Адријан Манарино противник у осмини финала

Српски тенисер Новак Ђоковић састаће се у ноћи између суботе и недеље са Французом Адријаном Манарином у осмини финала Аустралијан опена. Меч је други на дневном програму "Род Лејвер арене" и неће почети пре 3.30 по средњоевропском времену. Дешавања са дуела и резултат >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << можете пратити на нашем порталу.
За корак ближе "идеалном стању" и финалу. Након почетна два меча на Аустралијан опену током којих није био на препознатљивом нивоу, Новак Ђоковић је показао да подиже форму како се први гренд слем у сезони ближи својој узбудљивијој фази. 
Победе против Дина Прижмића и Алексеја Попирина биле су очекиване, али је било приметно да се први тенисер света мучио да до њих дође. Међутим, све је дошло на своје место у мечу трећег кола, где је Ђоковића чекао много захтевнији посао. 
У три сета и без превише утрошеног времена, српски представник победио је Аргентинца Томаса Мартина Ечеверија и обезбедио пролаз у осмину финала Отвореног првенства Аустралије. Занимљиво је да Ђоковић никада није изгубио у трећем колу Аустралијан опена. 
У осмини финала састаће се са Адријаном Манарином који је у веома узбудљивом мечу успео да савлада Американца Бена Шелтона након пет сетова велике борбе. Управо је осмина финала била крајњи домет за Манарина на Аустралијан опену у досадашњем току каријере. 
Уводна два меча на турниру Француз је такође одиграо у пет сетова, савладавши Стена Вавринку и Хаумеа Мунара. 
Манарино је тренутно најбоље рангирани француски тенисер и налази се на 19. месту АТП листе, што је и најбољи пласман у његовој каријери. 
Манарино никада није победио Ђоковића Ђоковић и Манарино састајали су се четири пута до сада. Српски тенисер је изашао као побеник из сва четири сусрета. 
Два пута их је жреб спојио на Вимблдону. Први пут 2016. године у другој рунди, а затим у осмини финала наредне године. Ђоковић је оба пута победио резултатом 3:0. 
Следећи меч одиграли су у четвртфиналу турнира у Квинсу 2018. године када је Ђоковић победио са 2:0 у сетовима. 
Последњи дуел одигран је у Синсинатију 2018. када је Манарино успео да освоји први сет против Ђоковића у каријери, али је први тенисер света ипак славио у мечу треће рунде. 
Опоравак текилом и нова младост  Након последњег у низу напорних мечева које је 35-годишњи Манарино одиграо на овогодишњем Аустралијан опену, изјавио је да му је подршка публике била од великог значаја. 
"Био сам поприлично исцрпљен када се меч завршио. Публика ми је заиста била од велике помоћи, с обзиром на то да ми је њихова подршка помагала да заборавим на умор и дам све од себе", рекао је Манарино. 
Француз који је више трофеја освојио након свог 34. рођендана него у читавом дотадашњем току каријере имао је занимљив одговор на питање како и даље успева да напредује у позним играчким годинама. 
"Почео сам да пијем текилу. Она ми помаже да се опустим и не размишљам превише о ономе што је било, већ да се окренем ономе што следи", изјавио је Манарино. 
Француски тенисер није желео да одмах по завршетку свог меча сазна ко ће му бити противник у наредној фази. 
"Тренутно само желим да уживам у моменту. Не желим да знам са ким играм наредни меч, већ да се опустим и уживам са својим тимом", рекао је 19. играч света. 
Ђоковић у Мелбурну непоражен од 2018.  Аустралијан опен је за Новака Ђоковића прва прилика у новој години да освоји јубиларни 25. гренд слем у каријери и увећа предност у односу на Надалова 22. 
Са десет освојених трофеја у Мелбурну, Ђоковић је убедљиво први на вечној листи шампиона Аустралијан опена. Са по четири пехара мање остали су Рој Емерсон и Роџер Федерер. 
Српски тенисер у Мелбурну није изгубио меч од 2018. године, када га је у четвртом колу поразио јужнокорејски играч Хјеонг Чунг. Нанизао је 31 победу и већ сада има најдужу серију тријумфа. 
Када год је ушао међу четири најбоља у Мелбурну, Ђоковић је освојио турнир јер никада није изгубио у полуфиналу и финалу - добио их је десет од десет. 
Трка за прво место са Алкаразом  Најбољи тенисер света би новом титулом у Мелбурну сачувао прво место на АТП листи и обезбедио да, бар још неко време, сваки понедељак буде дан новог рекорда по броју недеља на врху
Ђоковић тренутно има предност од 2.200 поена у односу на другопласираног Карлоса Алкараза. Међутим, Србин брани у Мелбурну 2.000 бодова јер је актуелни шампион, а Шпанац прошле године није играо, па толико може да освоји. 
Чак и да не подигне пехар у Аустралији, Ђоковић ће у сваком случају остати број један ако Шпанац не догура до четвртфинала. Такође, ако Алкараз испадне у полуфиналу, а Ђоковић стигне до финала, остаће први како год се меч за трофеј завршио. 
Ако српски тенисер уради исто што и ривал (обојица испадну у четвртфиналу или полуфиналу), ни тада се неће померити са првог места на АТП листи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.