Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 20:43

Дејан Милојевић - све због љубави према кошарци

Дејан Милојевић је први и последњи интервју дао новинару Александру Стојановићу. У последњем разговору, забележеном пре десет дана, кошаркашки стручњак евоцирао је успомене на почетке, осврнуо се на сарадњу са Николом Јокићем, а говорио је и о тренерском послу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Сједињеним Америчким Државама.
Сви који воле кошарку знају да је Дејан Милојевић био велики кошаркаш. Када је кошаркашу великог срца и буквално експлодирало срце могли су да се увере колико је био велики човек. Туга због преране смрти ујединила је цео кошаркашки свет. Србију, Европу и Америку.

Дејан Милојевић је свој последњи интервју дао пре десет дана новинару Александру Стојановићу. Ко није знао Дејана из подкаста Алесто може да сазна какав је био. Непретенциозан, шармантан, духовит. Увек је знао шта жели и увек је по то ишао насмејан.
Дејан Милојевић био је вероватно и најперспективнији српски кошаркашки тренер. Пред њим су тек била велика дела, а његово тренерско ремек дело је најбољи кошаркаш света - Никола Јокић. Дејан Милојевић био је и драг гост ове емисије, а у последња три гостовања причао је, наравно о Николи Јокићу.
Случај је наместио да се у понедељак у првој следећој првенственој утакмици састају два Дејанова клуба Партизан и Мега. По Дејану Милојевићу зваће се дворана кошаркашког клуба Мега.
Мегу је водио у 173 утакмице, а од матичног тренерског клуба опростио се утакмицом Ciao Deki која је завршена 17.3 секунде пре краја утакмице симболично баш тројком његовог сина Николе.
Све због љубави према кошарци Милојевић је каријеру започео у Беовуку, након чега је наступао у ФМП-у, Будућности, Партизану, Валенсији, Галатасарају.
Милојевић је стигао у Партизан 2004. године, где се задржао две сезоне, под вођством Душка Вујошевића освојио две титуле Јадранске лиге. Био је два пута најбољи стрелац АБА лиге и три пута МВП. Изабран је у другу по квалитету европску петорку 2004. године.
Дејан Милојевић је у разговору са новинаром Стојановићем навео да је 2006. године имао понуду од Сан Антонио спарса, али да је ипак одлучио да игра за Валенсију.
"Маштао сам као и сви о НБА лиги. Имао сам понуду Сан Антонија, међутим требао сам да будем у ротацији што је значило да нећу играти, него сам морао да чекам шансу... Ја сам превише волео кошарку, као што сам и тренер зато што волим то и волим овај посао. Нисам могао себе да замислим да одем у Америку и да седим на клупи. Можда сам требао, јер често се дешавају ситуације да добијеш шансу и да је искористиш. Не кајем се, ни за једним потезом се не кајем", навео је Милојевић у подкасту Алесто.
После успешне играчке каријере Милојевић је постао и тренер. Највећи траг оставио је на клупи Меге, коју је водио од 2012. до 2020. године. Потом је преузео Будућност, у којој се кратко задржао.
Последњи ангажман имао је у Сан Франциску, где је био помоћни тренер Стиву Керу. Са екипом је 2021. године освојио НБА титулу.
Милојевић је најзаслужнији за развој најбољег кошаркаша света Николе Јокића, а уз њега су стасали и Василије Мицић, Ивица Зубац, Гога Битадзе, Влатко Чанчар и Марко Симоновић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.