Izvor: RTS, 16.Jan.2024, 23:31

Ђоковић против Попирина за треће коло Аустралијан опена

Бранилац титуле на Аустралијан опену Новак Ђоковић игра у среду ујутру меч другог кола против домаћег тенисера Алексеја Попирина. Дуел је заказан као други на вечерњем програму "Род Лејвер арене" и почеће око 11.00 сати по средњоевропском времену. Најважније детаље >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << можете пратити на нашем порталу.
Ђоковићева одбрана титуле у Мелбурну почела је победом против квалификанта Дина Прижмића. Наредни ривал српском тенисеру биће Алексеј Попирин, 43. на АТП листи.
Попирин је место у главном жребу добио захваљујући специјалној позивници организатора. У првом колу је савладао сународника Марка Полманса, по сетовима 6:3, 7:6, 6:2.
Аустралијски тенисер је најбољи пласман остварио 23. октобра 2023. године, заузевши 39. место. До сада је у каријери освојио две титуле на турниру у Сингапуру и Хрватској.
Најбољи резултат (треће коло) на првом гренд слему у сезони Попирин је забележио у три наврата - 2019, 2020. и 2023. године.
Попирин никада није савладао лидера на АТП листи Алексеј Попирин је рођен 1999. године у Сиднеју, пореклом је Рус. Тенисом је почео да се бави као петогодишњак у престижној тениској академији Ким Ворвик.
Често се током живота селио, први пут са осам година у Дубаи, због очевог посла. Отац Алексеја Попирина Алекс је бизнисмен и, између осталог, са Патриком Муратоглоуом суоснивач Ultimate tennis showdown, тениске лиге која је настала за време пандемије коронавируса. Алексеј је са породицом од 2010. године живео у Шпанији, тачније Аликантеу. Током детињства био је комшија са Алексом де Минором.
Широј тениској јавности Попирин је постао препознатљив након победе над Тејлором Фрицом на Аустралијан опену 2023. пред домаћом публиком. После меча, Попирин је емотиво прославио победу.

"Моја мама је моја инспирација. Не сећам се када је последњи пут пропустила тренинг. Дефинитивно никада није пропустила меч. Жртвовале се због мене и то је један од разлога због којих сам ту где сам тренутно. Захвалан сам на свему што је учинила за мене", рекао је Попирин 2017. године.
Аустралијанац је 2021. донео одлуку да самостално путује на турнире, али родитељи и даље помно прате његов тениски развој.
Попирина одликује снажан и прецизан сервис, а поред тога одлично се служи форхендом. Занимљивост је да никада у каријери није савладао тенисере који су били први на АТП листи. Одиграо је дуел против Карлоса Алкараза, два са Рафаелом Надалом и три са Данилом Медведевом.
Ђоковић бољи у једином међусобном дуелу Новак Ђоковић је био бољи од Попирина у једином досадашњем међусобном дуелу. Српски тенисер је победио 2019. године у првом колу турнира у Токију.
Ђоковић је први меч у Мелбурну ове године играо нешто више од четири сата, освојио је 66 одсто поена при првим сервису, што је нешто лошији податак од уобичајених стандарда. Српски тенисер је уписао укупно 40 винера, али је премашио просечан број неизнуђених грешака - против Прижмића је направио чак 49.
Попирин је лакше стигао до другог кола. Против Полманса ниједном није испустио свој сервис и са лакоћом је одбранио три брејк лопте. Убележио је 20 асова и освојио 81 одсто поена на првом сервису.
Дуел Новака Ђоковића и Алексеја Попирина заказан је као други на вечерњем програму "Род Лејвер арене". Најављен је за 11.00 сати по средњоевропском времену, а почеће када свој окршај заврше Арина Сабаленка и Бренда Фрухвиртова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.