Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 23:05

Ратко Николић за РТС: Нисмо на нивоу најбољих репрезентација, потребно је време да се направи континуитет

Ратко Николић, некадашњи рукометни репрезентативац навео је у разговору за Интернет портал РТС-а да се селекција Црне Горе неће предавати у мечу против Србије, без обзира на то што су изгубили шансе за наставак Европског првенства.
Рукометаше >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије очекује дуел трећег кола прелиминарне фазе Европског првенства против Црне Горе, 16. јануара од 18.00. Наставак такмичења зависи и од резултата утакмице Мађарска - Исланд.

Некадашњи најбољи светски пивот Ратко Николић сумирао је утиске досадашњих утакмица Србије истакавши да "орлови" против Мађарске нису били на организационом нивоу као против Исланда.
"Мало смо затајили против Мађарске и другачије смо изгледали, другачије смо ушли у меч. Мислили смо да је то већ добијена утакмица... Види се да није било адреналина као против Исланда и доста смо имали проблема у нападу, многе ствари су се повезале, погодила нас је лоша утакмица против Мађарске. Имали смо доста грешака у моментима када смо требали да хватамо прикључак, доста нерезонских пасева. Мађари су утакмицу држали под контролом", навео је Ратко Николић у разговору за портал РТС-а.
Србији је неопходна победа против Црне Горе, али и тријумф Мађарске против Исланда за пласман у главну рунду првенства Европе. Николић истиче да су га репрезентативци Мађарске пријатно изненадили.

"Мислим да ће Мађарска победити Исланд, али је најбитније је да ми прво победимо од Црногорце. Мађари полако сазревају, види се велики помак од доласка Чеме Родригеза на клупу. Он је учинио да буду конкретнији и да имају систем игре, то се видело на утакмици против Србије. Мене су пријатно изненадили колико су конкретни... Надам се да ће нам се против Црне Горе вратити она изгубљена лопта на мечу са Исландом и да ће Мађари савладати Исланђане", истакао је Николић.
Најефикаснији играч Мађарске у досадашњем делу првенства је Бенце Банхиди, постигао је укупно 15 голова, од тога је девет дао Србији из истог броја шутева. Пивот је кључни играч селекције Мађарске, а Николић је рекао да је веома интелигентан играч.

"Банхиди ће и Исланђанима задавати потешкоће, јер су они физички инфериорнији, нижи су. Он ће правити доста простора за бекове, а Мађари имају одличне бекове који могу да шутну са девет метара. Ако Исланд заустави Банхидија велики део посла ће завршити, међутим биће јако тешко зауставити га, јер је стварно одличан играч, сјајну поставку има. Мене је одушевио", рекао је Николић за РТС.
Николић је казао да Србија мора да победи Црну Гору, те да је то само по себи мотив и да онда мирно сачека исход наредног дуела у групи Ц.
"Црна Гора је добра, борбена репрезентација. Квалитет који им недостаје надокнађују борбеношћу. Боре се до фанатизма, ретко се виђа да се неко бори тако за своју државу. Нама ће бити јако тешко, они се неће предавати, сигурно ће одрадити професионално утакмицу, због тога што не желе да се опросте од првенства са свим поразима. Наш мотив мора бити победа, јер можемо доста тога добити", истакао је некадашњи српски пивот. 

Поред тога што је деценију провео у националном тиму као репрезентативац, Николић је у периоду од две године сарађивао са селектором Тонијем Ђероном као технички директор репрезентације Србије.
Ђерона је на место стратега српског рукометног тима дошао 2020. године. Једини је селектор у историји рукометне репрезентације који је на том месту провео период од четири године. 
"Ми смо специфична нација, код нас су сви тренери. Сви све знамо. Најлакше је саветовати и критиковати. Реално, ово су најбољи рукометаши  које имамо. Не треба им замерати. Они вероватно дају све од себе", нагласио је Николић.
Некадашњи пивот Веспрема, Вардара и других рукометних тимова истакао је похвале на рачун селектора Србије Тонија Ђероне.
"Он је студиозан, квалитетан тренер. То се можда на утакмици против Мађарске није видело, али је против Исланда поставио систем веома добро, видела се поставка и знали су рукометаши шта да раде. Опет се враћам на Мађарску, нисмо имали никаквих идеја... као што кажу играчи, није се испоштовао договор из свлачионице. Међутим, напокон имамо контуре некакве игре. Ми нисмо на нивоу најбољих репрезентација. Тренутно морамо бити свесни и реални, нама је пласман на међународна такмичења велики успех. Треба времена да се направи континуитет добрих игара, поред тога да се оснажи домаће првенство и да се посветимо млађим категоријама, да поставимо базу и да направимо план, а онда и циљеве. Погледајмо Мађаре којима је таргет до 2028. године да освоје неку од медаља на великим такмичењима. Они не очекују раније резултат", рекао је Ратко Николић у разговору за Интернет портал РТС-а.
Директан пренос утакмице Србија - Црна Гора можете пратити на Првом програму РТС-а од 18.00.
Група Ц:
1. Мађарска 4
2. Исланд 3
3. Србија 1
4. Црна Гора 0
Србија - Црна Гора 18.00
Исланд - Мађарска 20.30

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.