Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 18:14

НФЛ плеј-оф: Баканирси се надају изненађењу против Иглса, Рејвенси и Фортинајнерси чекају ривале за следећу недељу

Последње две утакмице прве рунде плеј-офа одредиће распоред за наредну недељу. Бафало билси ће у одложеном мечу дочекати Питзбург стилерсе (22.30), док ће Филаделфија иглси угостити Тампа Беј баканирсе (2.15)
Осим поменутих учесника, не треба заборавити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Балтимор рејвенсе и Сан Франциско фортинајнерсе који су као две првопласиране екипе у својим дивизијама били слободни у првој рунди. 
Филаделфија иглс: Проблеми у рају Након 12. недеља, чета Ника Сиријанија имала је скор 10-1 и деловало је да незадрживо хитају ка циљу који им је претходно измакао због једног нелегалног контакта. Након последњег кола, Иглси су на скору 11:6, изгубивши пет од последњих шест мечева и прво место у дивизији. Потврда да реч није само о паду форме дошла је и из свлачионице вицешампиона, чији су играчи пред последње коло позвали једни друге на одговорност. Епитет – убедљив пораз од нејаких Џајантса.
Екипа која је и преходне сезоне важила за најкопмлетнију у читавој лиги додатно се ојачала на драфту, а преостале рупе попунили су потписи играча про-боул калибра какви су Шакил Ленард и Кевин Бајард. Почетак сезоне је обећавао, а тесне победе против Чифса и Билса у везаним недељама тумачене су као знак да су Иглси спремни да понове подвиг из 2018. године и поново се оките шампионским прстењем.
Међутим, уследио је пад за који нико још увек није нашао решење, а с обзриом на то да квалитет није упитан, те да је листа повређених играча слабо попуњена, биће веома тешко пронаћи га пред најважније мечеве у сезони.

Осим акције „братског подгуривања“ (улазак Џејелна Хертса у енд-зону са линије од једног јарда) напад Филаделфије остао је умногоме недоречен. Често су одустајали од игре трчањем, која им је доносила сигурност и контролу сата, што се није толико осетило резултатски док је Еј Џеј Браун био у форми и пар недеља деловао као најбољи хватач у лиги.
Када је његов допринос изостао, изостали су и резултати. Хертс је пребацио 3.858 јарди и бацио 23 тачдауна уз чак 15 пресечених додавања, али је све то надоместио трчањем – 605 јарди и 15 тачдауна, махом са линије од једног јарда. Браун је ухватио 1.456 јарди, а Свифт истрчао 1.049. Офанзивна линија је та која је увек била на висини задатка и делује да ће напад Иглса у плеј-офу у потпуности пасти на плећа јединице коју предводи најбољи центар лиге Џејсон Келси.
Обрана је иапк та која је највише заказала. Пуки поглед на дубину дефанзивног састава и имена која га чине, уз осврт на број поена који Иглси примају у просеку (25.2 – трећа најгора одбрана у лиги), јасно указује на неопходност збијања редова у одбрани, уколико екипа из Пенсилваније жели да избегне рано испадање из плеј-офа.
Уколико до тог збијања дође, уз повратак трчању као темељу игре у нападу и уколико ровити Хертс буде на висини задатка, Филаделфија ће поново бити екипа кадра да се нађе у самој завршници. Уколико то пак не буде случај, питање је да ли ће бити у стању да се домогну и друге рунде.
Тампа Беј баканирс: Пирати спремни за изненадни напад Ера Тома Брејдија на Флориди није дуго трајала, али је била изузетно успешна и чим је седмоструки освајач Супербоула по други и за сада последњи пут најавио да завршава каријеру, почела је потрага за његовим наследником.
Избор је пао на некадашњег првог пика на драфту Браунса и човека чија је каријера била у слободном паду - Бејкера Мејфилда. Стога и очекивања од Бакса у овој сезони нису била највиша, али је Мејфилд ипак показао да још увек може бити стартер и да је у стању да одведе екипу до плеј-офа.

Имао је неколико лоших партија, али је успео да пребаци 4.044 јарде и баци 28 тачдауна, уз 10 пресечених лопти. Највећу помоћ имао је у Мајку Евансу који је и девету сезону заредом откако је ушао лигу успео да ухвати најмање 1.000 јарди (1.255) уз 13 тачдауна. Тркач Рашад Вајт коначно је показао пун потенцијал и забалежеио је преко 1.500 јарди из скримиџа.
Одбрана је међутим та која је Баканирсе, уз најслабију дивизију у читавом НФЛ-у, довела међу седам најбољих екипа у НФЦ-у. Дефанзиву крцату искусним играчима предводио је нешто млађи Ентоан Винфилд Џуниор који је забележио највише пресечених додавања, уз други највећи број обарања и секова. Новајлија Јаја Дијаби испоставио се као пун погодак на драфту, с обзиром на то да је у првој сезони предводио екипу по броју секова.
Свакако је одбрана та која ће морати да буде на висини задатка уколико Баканирси планирају да приреде изненађење и продуже своју сезону до краја јануара. Изгледи им нису велики, али би својом чврстином могли да надокнаде своје недостатке и наставе путем који је Брејди исцртао.
Балтимор рејвенс: Први фаворит за титулу Закључно са последњом недељом, када су забележили очекивани пораз одморивши већину првотимаца, Рејвенси су из утакмице у утакмицу етаблирали себе као прве претенденте за Ломбардијев трофеј и показали да су најизбалансиранији тим у лиги.

Предвођенa Ламаром Џексоном, водећим фаворитом за МВП признање, екипа чије акције аминује Џон Харбо забележила је 13 победа, по чему предводи читаву лигу. Оно што додатно подебљава тај учинак јесу манир и снага противника против којих су неке од тих победа забележене. Током серије од од шест победа која је започета у 11. недељи, Балтимор је прилично лако и убедљиво савладао две екипе које многи стручњаци виде као њихове главне такмаце у борбама за титулу конференције, односно за победничко постоље у Супербоулу. Стога је прилично јасно због чега су кладионичари били приморани да на врх листе за победу у најважнијој утакмици на тлу САД ставе управо двоструког освајача Ломбардијевог трофеја.
Осим квоте за освајача Супербоула, меч против Долфинса у 17. недељи пресудно је утицао на шансе и проценте за осјавање још једног ласкавог признања. Успешност комплетираних додавања од 85 одсто, пет пасова за тачдаун и 321 пребачен јард, уз савршен рејтинг додавача били су довољни да се име Ламара Џексона поново нађе најближе награди за најкориснијег играча сезоне.

На 16 утакмица Џексон је пребацио 3.678 јарди и бацио 24 тачдауна уз 7 пресечених додавања, чему је придодао 821 јард по земљи уз 5 истрчаних тачдауна. Уколико би поново добио признање за најбољег играча лиге, Џексон би постао тек 11 играч у историји који је у томе успео у више од једног наврата. Његова статистика додатно добија на значају, имајући у виду чињеницу да је Балтимор и ове године имао доста проблема са повредама офанзививних играча, од којих се издаваја одсуство тајт енда и прве хватачке опције екипе Марка Ендрјуза.
Упркос његовом одсуству, Рејвенси су пронашли начин да напад остане једнако продуктиван. По укупном броју јарди у просеку били су пети, а по броју постигнутих поена четврти у лиги. Кључ њиховог успеха била је игра по земљи, где су по броју истрчаних јарди предводили НФЛ, а постигли су и четврти највећи број истрчаних тачдауна. Осим Џексона као сталне претње, истакао се Гас Едвардс са 810 јарди и 13 тачдауна по земљи. Одабир хватача Зеја Флауверса у првој рунди драфта испоставио се као пун погодак, а аквизиције искусних хватача попут Одела Бекама Џуниора и Нелсона Аголора додатно су допринеле напретку када је игра додавањем у питању.
Међутим, колико год да је ловорика покупио напад екипе из Мериленда, посебну пажњу треба усмерити на њихову одбрану. Предвођена Џадејвионом Клаунијем, лајнбекерским тандемом Рокуан Смит – Патрик Квин, као и младим сејфтијем Кајлом Хамилтоном, одбрана Рејвенса имала је највише секова у регуларном делу сезоне. Уз седам пресечених додавања и 12 исфорсираних фамблова, Балтимор је заједно са Њујорк џајантсима предводио лигу у односу изгубљених и освојених лопти.
Изузетан притисак дефанзивне линије и одличне партије секондерија представљали су нерешив проблем за већину напада са којима су се сусрели. Такође, заслуге за велики број поена постигнутих од стране напада припадају управо одбрани која је својим акцијама остављала Џексона и остатак офанзивне јединице у одличним позицијама.
Оно што би највише морало да брине стручни штаб и присталице Балтимора јесте досадашњи учинак екипе у доигравању откако је Џексон постављен за првог квотербека екипе. У досадашње четири утакмице са Џексоном у плеј-офу, Балтимор је поражен на три. Џексон је у те четири утакмице забележио тек четири тачдауна, уз пет пресечених додавања и два фамбла.
Олакшавајући фактор јесте укључивање у дивизионој рунди, као и предност домаћег терена, али треба имати на уму да ни то није било довољно екипи у сезони 2019/2020. када су поражени од Тенеси тајтанса. Очекивања су ове сезоне иста, а с обзиром на приказано у регуларном делу сезоне, Балтимор је очигледан фаворит за освајање Ломбардијевог трофеја.
Сан Франциско фортинајнерс: Ураган са докова Калифорније Када су сви делови ту, машина Кајла Шенехена ради без грешке. Након великог пада Филаделфија иглса, о којима ће више речи бити нешто касније, Фортинајнерси су успели да се домогну првог места у НФЦ-у са скором од 12 победа и пет пораза. С обзиром на остале резултате, Сан Франциско је искористио прилику да одмори већину првотимаца у поразу од Лос Анђелес ремса у последњој недељи, што ће им, заједно са прескоченом првом недељом у плеј-офу значајно допринети, имајући у виду проблеме са повредама кључних играча у прошлости.
Ове сезоне је пехова са повредама било мало, а кратак период у коме су се десили, показао је колико Шенехенов систем зависи од првих опција за које је креиран. У првих пет недеља Фортинајнерси су на сваком мечу постигли 30 и више поена, забележивши пет победа. Након тога су се повредили леви текл Трент Вилијамс и хватач/тркач Дибо Семјуел и све мане екипе из Калифорније су изашле на видело, што су у три узастопне недеље искористили Браунси, Вајкингси и Бенгалси. Међутим, по повратку свих офанзивних опција, уследила је нова серија, овога пута од шест победа, којом је уз резултате конкурената обезбеђено прво место у дивизији.
Највећи упитник поново ће се наћи поред имена „господина Неважног“ са прошлосезонског драфта Брока Пардија. Иако је одиграо одличну сезону у којој је забележио 4.280 бачених јарди уз 31 бачен тачдаун и 11 пресечених додавања, Пардијево име се осим у конкуренцији за најкориснијег играча, налази и на листи оних у које се претерано не верује пред почетак доигравања.

Разлог за критике лежи у чињеници да се Парди није најбоље сназалио у утакмицама у којима је његова екипа у заостатку и када се од њега очекивало да преузме највећу одговорност. Најбољи и најсвежији пример била је утакмица против Рејвенса када је бацио четири пресечена додавања.
Међутим, када су ствари од самог старта функционисале како треба, Фортинајнерси су представљали вероватно најбољи напад у лиги. Вансеријске Шенехенове шеме блокирања, сјајна офанзивна линија и Кристијан Мекефри (1.459 истрчаних јарди и 14 тачдауна) били су непремостива препрека за одбране широм НФЛ-а, чиме је остављено много простора за Пардија и акције додавањем.
Стога и не чуди податак да су чак четири офанзивца Шенехеновог тима забележила преко 1.000 освојених јарди ове сезоне. Поменутом Мекефрију и Семјуелу придружили су се Џорџ Китл и Брендон Ајук, док је Парди постао први квотербек Сан Франциска који је изабран за про-боул меч још од Џефа Гарсије 2002. године.
Врхуснки напад употпуњује одлична одбрана предвођена вансеријском дефанзивном линијом крцатом звучним именима међу којима се издваја Ник Боса са 10,5 секова. Ту су још и Џејвон Харгреј, Арик Армстед као и овосезонска аквизиција у виду Босиног бившег саиграча са Охајо стејта – Џејса Јанг. Једна од најбољих лајнбекерских линија коју су предводили Фред Ворнер и Дре Гринлоу ојачана је Рендијем Грегоријем, што остваља секондери, ослабљен повредом Таланое Хуфанге, најслабијом кариком читавог тима.
Уколико не дође до неочекиваних повреда, Фортинајнерси ће кроз читав плеј-оф носити улогу фаворита у својој конференцији и вероватно ће од Пардијевих партија зависити пласман калифорнијске екипе. Прошле сезоне га је повреда омела у финалу конференције, а остаје да се види да ли је екипа која полаже велике наде у њега спремна да оде корак или два више.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.