Izvor: RTS, 14.Jan.2024, 18:30

НФЛ плеј-оф: Каубојси дочекују Пекерсе, ватрени обрачун Лајонса и Ремса, померен меч Билса и Стилерса

На недељном програму наћи ће се само две уместо планиране три утакмице. Каубојси ће дочекати Пекерсе у Даласу (22.30), док ће Ремси покушати да изненаде Лајонсе у Детроиту (2.15). Меч између Билса и Стилерса одложен је због невремена.
Након узбудљивог >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << првог дана, љубитеље америчког фудбала очекују нове две утакмице након којих ће се додатно искристалисати слика пред дивизиону рунду која је на програму следеће недеље, а у коју су се пласирали Канзас Сити чифси и Хјустон тексанси
Далас каубојс: Да ли је ово коначно та сезона  Навијачи Каубојса, којих није мало, од 1996. године чекају на шести трофеј у витринама AT&T стадиона. А није да од тада није било тимова који су квалитетом били кадри да то чекање окончају. Међутим, као и у неколико претходних сезона, увек је недостајало мало више среће, бољих одлука и умешнијег контролисања сата. 
Ова сезона требало је да покаже да ли је Мајк Мекарти човек за будућност „свеамеричког тима“, али је заклључак изостао и управо ће предстојећи плеј-оф, према речима легендарног власника Џерија Џоунса, бити пресудан приликом доношења одлуке о главном тренеру. Са друге стране, Мекарти је своје највеће наде положио у често оспораваног Дака Прескота, његову омиљену „мету“ Си Ди Лемба и дефанзивног кординатора Дена Квина. 
Прескот је предводио лигу по баченим тачдаунима са 36, а имајући у виду да је прошле сезоне предводио НФЛ по пресеченим додавањима (први играч са таквим учинком после више од пола века) напредак је био евидентан. Захвалност за тако нешто највише дугује управо Лембу, који је у другом делу сезоне показао због чега га сматрају једним од најбољих хватача у лиги. На крају 1.749 јарди хватањем и 12 тачдауна за играча који се пред најважније мечеве налази у врхунској форми. 

Када је игра трчањем у питању, Каубојси се нису прославили одлуком да отпусте дугогодишњег првог тркача Езикијела Елиота и да на његово место поставе Тонија Поларда. Полард је претходне сезоне као друга опција забележио фантастичне бројке, али се након тешке повреде није снашао у улози првотимца. 
Упркос експлозивном нападу, одбрана предвођена Деном Квином представљала је поузданији део тима. Многи су били уверени да ће Каубојси тешко надоместити повреду корнербека Тревона Дигса, али је Квин показао да његов систем не зависи у потпуности од звезда које га чине. Дигсову улогу преузео је Дарон Бленд, који је са пет пресечених додавања враћених за тачдаун поставио НФЛ рекорд. Мајка Парсонс предњачио је по броју притисака и секова и био један од заслужнијих за то што се одбрана Каубојса налази у првих пет у читавој лиги по великом броју значајних параметара. 
С обзиром на учинак у претходне три деценије, а нарочито у последњих десетак година, од Даласа се сваког момента очекује да се оклизне, без обзира на квалитет игара. Таквом размишљању додатно доприноси чињеница да је већина победа које су Каубојси забележили дошло против тимова који имају негативан скор, те да су у мечевима са квалитетнијим ривалима бележили лошије партије.
Ипак, прво место у дивизији и предност домаћег терена до финала конференције довољан су разлог да се навијачи Даласа поново охрабре пред почетак плеј-офа. Разочарање је међутим, у њиховом случају, увек иза ћошка. 
Грин Беј пекерс: Љубав уместо искуства Одласком Ерона Роџерса након 18 година проведених у Висконсину, деловало је да тим Мета Лефлера очекује дуга реконструкција и да би навијачи, којих је много широм света, морали да смање своја стандардно велика очекивања. Ипак, испоставило се да је често критиковани спортски сектор донео добру одлуку када је 2021. драфтовао Џордана Лава. 
У првој сезони у којој је добио статус првотимца, Лав је не само надмашио претходну сезону свог легендарног претходника, већ је и забележио боље бројке него Роџерс у својој првој години коју је играо као стартер. Оно што 4.159 јарди, 32 тачдауна и 11 пресечених додавања чини још импресивнијим јесте чињеница да је његов хватачки корпус прилично млад и недоказан, без звучних имена. 

Такође, Пекерси су имали великих проблема са повредема тркача током сезоне, које по броју јарди предводи Ерон Џоунс са само 656 истрчаних јарди, чиме је сав притисак био на Лаву. И нису добро почели “сираши” сезону. Након првих седам недеља имали су скор 2-5, али су у другом делу сезоне значајно подигли форму. Лав је успоставио конекцију са својим хватачима и учинио да се одлазак Роџерса не осети толико, колико су сви очекивали. 
Одбрана која није толико млада, одиграла је солидну сезону. Није била на нивоу из претходних година, али је у најважнијим тренуцима успевала да заустави ривале. Истакла се дефанзивна линија где је велики број играча забележио одличне бројке, док је секондери био рањивији део одбране. Међутим, у екипу се у право време вратио Жаир Александер, убедљиво најбољи дефанзивни бек екипе. 
Уз Баканирсе, Пекерси представљају најлошије котирани тим у плеј-офу када је НФЦ у питању, али не би било превелико изненађење уколико макар у првој рунди успеју да се из Даласа врате као победници. 
Детроит лајонс: Ден Кембел Лавље срце По свом доласку на место главног тренера, некадашњи тајт енд Лајонса обећао је промене и своје обећање је испунио брже него што је ико очекивао. Након што им је доигравање измакло претходне сезоне, Лајонси су у овој релативно лако дошли до пласмана међу седам најбољих екипа у НФЦ-у. 
До тог пласмана довео их је креативан и ефикасан напад, уз одличну одбрану против трчања. Оно што Кембела, а самим тим и његов тим, издаваја од остатка лиге јесте храброст и одлучност да се ризикује у свим могућим ситуацијама. О томе говори и највећи број реализација четвртих покушаја у лиги. То им умногоме олакшава феноменална офанзивна линија, иза које је квотербек Џеред Гоф пронашао форму из најбољих дана у Ремсима. 

Пребацио је 4.575 јарди уз 30 тачдауна у чему му је највише помогао Амон Ра Сент Браун са 1.515 јарди и 10 тачдауна, уз чак девет мечева са најмање 100 јарди хватањем. Терет игре по земљи поделили су придошлица из Чикага Дејвид Монтгомери и новајлија Џахмир Гибс. Такође, избор тајт енда Сема Лапорте у другој рунди овосезонског драфта испоставио се као пун погодак, иако ће бивши студнет Ајове највероватније пропустити уводни меч у доигравању. 
Одбрана екипе показала је два лика у регуларном делу сезоне – једно против трчања, а друго против додавања. Против трчања је била најбоља у НФЛ-у, док је против додавања била међу горима у лиги. Прошлогодишњи новајлија Ејдан Хачинсон предводио је екипу по броју секова са 11,5. С обзиром на квалитет хватача у екипама које су се пласирале у плеј-оф, Лајонси ће морати да поправе игру у секондерију уколико циљају на висок пласман. У томе им може помоћи повратак Си Џеј Гарднер-Џонсона који се опоравио од повреде. 
С обзиром на неискуство и падове у игри које су показивали током сезоне, постоји шанса да се велики повратак Лајонса одложи за следећу годину, али имајући у виду квалитет и храброст коју поседују, не би било изненађење уколико би у фебруару добили шансу за освајање свог првог Ломбардијевог трофеја. 
Лос Анђелес ремс Црни коњ из Града анђела Шон Меквеј још једном је показао због чега га сматрају једним од најбољих тренера у НФЛ-у. Од екипе за коју су многи веровали да је жртвовала своју будућност зарад Супербоула и од које се очекивало да неколико година тавори у доњем дому, Меквеј је експресно успео да екипу поново уведе у плеј-оф. И не само да су се Ремси домогли доигравања,  већ представљају екипу коју нико не би желео да сретне, нарочито тимови са вишком дефанзивних мана. 
Када је НФЦ у питању, тренутно нема екипе која је у бољој форми од Ремса. Победили су на седам од последњих осам утакмица и осигурали себи карту за доигравање, што је на почетку сезоне изгледало мало вероватно. Метју Стафорд одиграо је још једну одличну сезону, коју су у нападачком делу обележила двојица новајлија. Хватач Пука Накуа и тркач Кајрен Вилијамс изабрани су у петој рунди овосезонског драфта, због чега се на њих није обраћало превише пажње, а управо су њих двојица разлог због ког су Ремси успели да преокрену сезону, али и будућност франшизе тако брзо. 

Накуа је оборио рекорд по броју ухваћених додавања и јарди од стране једног новајлије (1.486 јарди, 105 хватања) чему је додао 6 тачдауна. Вилијамс је сезону завршио као трећи тркач лиге када су истрчане јарде у питању са 1.144 јарде, иако је пропустио чак пет утакмица. Уз опорављеног Купера Капа, све уигранију офанзивну линију и Меквејеву креативност, Ремси су екипа која је у стању да надигра сваку одбрану. Питање је само колико је њихова дефанзива у стању да издржи. 
Велики број квалитетних дефанзиваца напустио је Ремсе након освајања Супербоула, остављајући Ерона Доналда да са знатно подмлађеним саставом покуша да одбрану тима учини конкурентном, у чему је делимично успео. Међутим и тако просечна одбрана била је довољна за улазак међу 14 најбољих екипа, али ће бити потребно да одигра макар за нијансу боље, уколико Ремси планирају да изненаде објективно квалитетније саставе. 
Бафало билс: Ролеркостер  Након пораза од Иглса у 12. недељи, екипа Шона Мекдермота – чији уговор зависи од учинка у овој сезони – имала је скор 6-6 и најтежи распоред до краја сезоне. С обзиром на квалитет дивизије, изгледи да ће једна од најквалитетнијих екипа у претходних неколико година пропустити плеј-оф били су поприлично велики. Највећа звезда тима Џош Ален играо је веома несигурно, повреде великог броја важних играча додатно су компликовале посао, а игра трчањем није постојала… 
Уследило је шест везаних победа у исто толико одиграних утакмица. Уместо на некој егзотичној дестинацији, како су многи стручњаци предвиђали, Билси плеј-оф дочекују са друге позиције у АФЦ-у. Одбрана је подигла ниво игре, Џејмс Кук се искристалисао као прва и поуздана опција у игри трчањем, што је уз Аленову бољу игру донело Билсима епитет екипе у најбољој форми пред почетак доигравања. 

А управо је Ален трпео највеће критике за своје партије. Бацио је чак 18 пресечених додавања и често је желео да буде херој, иако за то није било потребе, што се у великом броју случајева негативно одразило на резултат екипе. Ипак, агресиван стил који га краси од уласка у лигу донео му је и 4.306 пребачених јарди и укупно 44 тачдауна, по чему предводи НФЛ. Први хватач екипе Стефон Дигс није одиграо сезону на свом нивоу, али је и поред тога ухватио 1.183 јарде уз осам тачдауна. 
Упркос мучењу и константном тражењу форме, Билси се налазе у првих десет екипа у свим значајним статистичким категоријама и успели су да подигну форму на време, што им у неким претходним сезонама није успевало.  
Одбрана је на нарочито високом нивоу и иако је не предводе звезде и звучна имена, представља једну од најкомпактнијих јединица у којој свако обавља свој посао на врхунском нивоу. Расул Даглас се истакао у секондерију који већ годинама предводе Мајка Хајд и Џордан Појер. Ленард Флојд је учинио да се изостанак Мета Милана не осети, док је Ед Оливер коначно показао због чега су га Билси драфтовали у првој рунди драфта. 
Иако многи нису рачунали на Бафало као озбиљног ривала у плеј-офу, екипа која још увек чека на свој први Ломбардијев трофеј показала је да је више него способна да изађе на крај са квалитетним противницима и да, уз Балтимор, представљају најозбиљније кандидате АФЦ-а за одлазак у Супербоул. 
Питзбург стилерс: Неподношљива тешкоћа побеђивања Седамнаести пут заредом Мајк Томлин је успео да заврши сезону без губитничког скора, што додатно добија на значају имајући у виду да је исто толико година главни тренер. Поново је било тешко, узбудљиво и на моменте - ружно, али је било довољно за нови пласман у плеј-оф. Цена је овога пута била нешто већа од уобичајене. 
Опхрвани повредама Стилерси улазе у доигравање и то повредама најбитнијих играча. Ти Џеј Ват, који је трећи пут у каријери предводио лигу по броју секова, сигурно ће пропустити прву рунду, док је сејфти Минка Фицпатрик упитан, уз велике шансе да се придружи Вату поред терена. Лајнбекерска линија се осула још током сезоне, а и стартни квотербек Кени Пикет је пропустио неколико мечева због повреде. 

Међутим, Стилерси су урадили оно што раде најбоље - побеђивали када се то није очекивало и када је улог био најевћи. Сами себи су додуше закомпликовали судбину поразима од Патриота и Кардиналса, али су успели да са три победе у последње три недеље дођу до плеј-офа.  
Пикет се није прославио ове сезоне и мучио се током већине мечева, због чега ће Мејсон Рудолф остати стартни квотербек, без обзира што се некадашњи пик прве рунде опоравио од повреде рамена. Упркос ротацијама на месту квотербека, хватач Џорџ Пикенс успео је да пређе границу од 1.000 ухваћених јарди, док је и тркач Наџи Херис успео да пређе ту магичну цифру по земљи у последњој недељи. 
Права снага овог тима ипак се налази у одбрани, чији се стил одразио и на подугачку листу повређених играча. Ипак, Стилерси би дефанзивно увек пронашли начин да збију редове и дају свом нападу шансу, а неретко би успевали и да постигну више поена од својих колега и директно донесу победу свом тиму. Мораће са тим да наставе и у доигравању, иако жестоко ослабљени, уз веома рањив секондари. 
Међутим, уколико успеју да остану у свакој утакмици до последње четвртине и не дозволе противницима да се одлепе, могу се надати нечему што није рано испадање, на које су се претплатили претходних година. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.