Izvor: RTS, 13.Jan.2024, 13:09

Почиње Аустралијан опен – Ђоковићева трка са самим собом

Најбољи тенисери и тенисерке света поново ће на плаве терене, а навијачи на трибине "Мелбурн парка" пошто у ноћи између суботе и недеље по средњоевропском времену почиње Аустралијан опен - први гренд слем турнир у сезони. Новак Ђоковић је у походу на 11. титулу у Аустралији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и јубиларни 25. гренд слем пехар. Србија ће имати још три представника у мушкој конкуренцији и само Александру Крунић међу дамама.
Након изузетно успешне 2023. године, коју је са седам освојених турнира испратио на првом месту АТП листе и вероватно заувек одговорио на питање ко је најбољи тенисер свих времена, Новак Ђоковић дуелом са дупло млађим Сплићанином Дином Прижмићем започиње одбрану титуле на свом омиљеном континенту и сезону у којој ће сваком победом и сваким подигнутим пехаром само подебљати историју коју је рекетом већ исписао.
По распореду, планирано је да дуел Ђоковића и Прижмића на "Род Лејвер арени" почне у недељу у 9.00 сати по средњоевропском времену.
Аустралијан опен је прва прилика у новој години да Новак Ђоковић освоји јубиларни 25. гренд слем у каријери, увећа предност у односу на Надалова 22 и чекира прву ставку на листи пет главних циљева у 2024. години - четири највећа турнира и Олимпијске игре у Паризу.
На тлу Аустралије Ђоковић одавно нема достојног противника, сем себе самог (и понекад судова), пошто је са десет освојених трофеја у Мелбурну убедљиво први на вечној листи шампиона. Са по четири пехара мање остали су Рој Емерсон и Роџер Федерер.

Српски тенисер у Мелбурну није изгубио меч од 2018. године, када га је у четвртом колу поразио јужнокорејски играч Хјеонг Чунг. Нанизао је 28 победа, престигао Андреа Агасија и Монику Селеш, па већ сада има најдужу серију тријумфа на Аустралијан опену.
Када год је ушао међу четири најбоља у Мелбурну, Ђоковић је освојио турнир јер никада није изгубио у полуфиналу и финалу - добио их је десет од десет.
Има још статистичких табела на којима ће се Ђоковић такмичити сам са собом и померати границе јер нико никада пре српског тенисера није одиграо 47 гренд слем полуфинала, нико није одиграо 36 гренд слем финала и нико није 257 пута савладао тенисере који су међу првих десет на АТП листи.

Бранилац титуле се за први гренд слем у сезони припремао као члан мушко-женске репрезентације Србије која је у Перту играла на Јунајтед купу. Победио је у групној фази Кинеза Џиџен Џанга и Чеха Јиржија Лехечку, али је у четвртфиналу против домаћина Аустралије изгубио од Алекса де Минора, што је након пораза Наталије Стевановић био и крај такмичења за селекцију Србије.
Више од пораза забринуо је навијаче бол у десној шаци на који се Ђоковић у неколико наврата пожалио, али нема назнака да је у питању озбиљнији проблем пошто је српски тенисер и сам рекао да је спреман за нове изазове. Одрадио је већ неколико тренинга у Мелбурну, али и одиграо егзибициони меч на којем је стигао да шутира на кош, закуцава у стилу Леброна Џејмса, игра коло...
Титула у Мелбурну чува и прво место Новак Ђоковић је по броју недеља на првом месту још 2021. надмашио Федерерових 310, оборио је и рекорд Штефи Граф од 377, па је већ сада најдуготрајнији број један и у мушкој и у женској конкуренцији.

Најбољи тенисер света би новом титулом у Мелбурну сигурно сачувао прво место на АТП листи и обезбедио да, бар још неко време, сваки понедељак буде дан новог рекорда.
Ђоковић после Јунајтед купа има предност од 2.200 поена у односу на другопласираног Карлоса Алкараза. Међутим, Србин брани у Мелбурну 2.000 бодова јер је актуелни шампион, а Шпанац прошле године није играо, па толико може да освоји.
Чак и да не подигне пехар у Аустралији, Ђоковић ће у сваком случају остати број један ако Шпанац не догура до четвртфинала. Такође, ако Алкараз испадне у полуфиналу, а Ђоковић стигне до финала, остаће први како год се меч за трофеј завршио.
Ако српски тенисер уради исто што и ривал (обојица испадну у четвртфиналу или полуфиналу), ни тада се неће померити са првог места на АТП листи.
Млади лавови жељни трофеја Како је већ навикао прошле сезоне, главни изазивачи Новака Ђоковића и у Мелбурну биће тениски "млади лавови" - талентовани играчи у пуној снази, млађи од Ђоковића по 15+ година и жељни највреднијих трофеја до којих је у ери "велике тројке" било готово немогуће доћи.

Пре свих - други носилац Карлос Алкараз (20), једини тенисер који се може похвалити да је у 2023. победио Ђоковића у финалу неког турнира, и то каквог - Вимблдона.
Већ тада су они сити Ђоковићевих успеха (а има их) на сав глас објавили да се коначно појавио тај који ће га испратити у пензију, али се испоставило да је Вимблдон до дан-данас последње што је Алкараз освојио, док је Ђоковић након пораза у Лондону подигао четири пехара и победио Карлита где год га је видео – у финалу Синсинатија и полуфиналу Завршног турнира у Торину.
Непозната у аустралијској једначини је Алкаразова тренутна форма пошто осим егзибиције крајем прошле године у Ријаду, где је победио Ђоковића, и сличних фестивалских догађаја, није одиграо такмичарски меч још од Торина прошле године.
Шансу да први пут у каријери догура даље од полуфинала на гренд слем турниру вребаће и Италијан Јаник Синер (22), несумњиво осокољен чињеницом да је једини тенисер који је прошле године два пута савладао Ђоковића - у групној фази Завршног турнира у Торину и у Дејвис куп окршају Србије и Италије.
Скоро па савршену увертиру за Аустралијан опен направио је осми тенисер света Холгер Руне (20). Стигао је до финала турнира у Бризбејну, али је поражен од Григора Димитрова који је освојио титулу после више од шест година.

У одличној форми је и Алекс де Минор, тренутно најбољи аустралијски тенисер, који је након победа над Фрицом, Ђоковићем и Зверевим на Јунајтед купу дебитовао међу првих десет на АТП листи.
Пут до титуле у Мелбурну могао би да води и преко америчких нада Себастијана Корде (23) или Бена Шелтона (21), већ запаженог на прошлогодишњем Ју-Ес опену, где је стигао до полуфинала и тамо изгубио од Ђоковића.
Средња генерација још увек чека шансу, стара гарда се осипа По ко зна који пут, покушаће рачуне у Аустралији да помрсе и тенисери средње генерације којима је, мада су још увек у најбољим годинама, већ добар део каријере прошао у гледању свечаних церемонија на којима пехаре примају Ђоковић и Надал - Стефанос Циципас, Данил Медведев, Хуберт Хуркач, Каспер Руд, Тејлор ФрицАндреј Рубљов, недавно најбољи на турниру у Хонгконгу, и Александар Зверев који је са репрезентацијом Немачке освојио Јунајтед куп.
Први пут још од 2005. прошла је година у којој Ђоковић није одиграо ниједан меч против Рафаела Надала, а неће га одиграти ни у наредне две недеље.

Шпанац је због повреде одустао од учешћа, тек пошто се након скоро годину дана паузе вратио на терен и одиграо турнир у Бризбејну, где је у четвртфиналу поражен од Аустралијанца Џордана Томпсона.
Од истакнутих припадника старе гарде у Мелбурну ће играти Енди Мари, Гаел Момфис, Адријан Манарино, Роберто Баутиста Агут, Ришар Гаске, Марин Чилић... Ту је и Стан Вавринка - једини овогодишњи учесник који, поред Ђоковића, зна како је држати у рукама пехар намењен најбољем на Аустралијан опену.
Жреб за подизање радне температуре Жреб у Мелбурну лепо је распоредио Ђоковићеве потенцијалне противнике и, утисак је, дао му времена да постепено подиже форму и "радну температуру" како се турнир буде ближио крају.

Ако у првом колу победи квалификанта Дина Прижмића, српски тенисер ће у другом највероватније играти против Аустралијанца Алексеја Попирина.
Први рекет света би у трећем колу могао на Ендија Марија, Гаела Монфиса или Томаса Мартина Ечеверија, а у четвртом су потенцијални ривали Стан Вавринка, Роберто Баутиста Агуг, Бен Шелтон, Адријан Манарино...
Пројекција жреба је таква да би Ђоковић у четвртфиналу могао да се састане са Стефаносом Циципасом, али и Тејлором Фрицом.
Противници српском тенисеру у полуфиналу би могли бити Јаник Синер, Андреј Рубљов или Алекс де Минор, док пре финала у Мелбурну сигурно неће играти против Карлоса Алкараза, Данила Медведева, Александра Зверева и Холгера Рунеа.
Још три тенисера из Србије у Мелбурну Србија ће у мушкој конкуренцији имати још три представника у Мелбурну - Ласла Ђереа, Душана Лајовића и Миомира Кецмановића. Сви тенисери из Србије су у супротном делу костура у односу на Ђоковића.

Ласло Ђере ће у првој рунди играти против Артура Казоа из Француске, а у другом би могао на Холгера Рунеа.
Душан Лајовић ће турнир у Мелбурну започети дуелом са квалификантом Ђулиом Цепиеријем, а наредни ривал му је вероватно Камерон Нори.
Миомир Кецмановић ће у првом колу играти против Јосукеа Ватанукија из Јапана, а у другој рунди иде на Ленарда Штруфа или Ринкија Хиџикату.
Хамад Међедовић није успео да се избори за место у главном жребу пошто га је у квалификацијама савладао Јорданац Абедалах Шелбај.
Александра Крунић усамљена међу дамама У конкуренцији дама, Србију ће на Аустралијан опену представљати само Александра Крунић, која ће се у првом колу састати са Кларом Бурел из Француске.

Ако победи, потенцијална противница у другом јој је пета играчица света Џесика Пегула, коју на старту очекује меч са квалификанткињом.
Пре главног жреба, такмичење су у квалификацијама завршиле Олга Даниловић и Наталија Стевановић.
Титулу од прошле године браниће Белорускиња Арина Сабаленка, а женски турнир ће бити занимљив и због повратка Еме Радукану, освајачице Ју-Ес опена из 2021. године, која је дуго била ван терена због операције обе руке и левог скочног зглоба.
Српски тенисер и тенисерке у првом колу:
Недеља:
Ђоковић - Прижмић 9.00
Понедељак:
Кецмановић - Ватануки 6.00
Уторак:
Лајовић - Цепиери 1.00
Ђере - Казо 1.00
Крунић - Бурел 1.00

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.