Izvor: RTS, 10.Jan.2024, 14:45

Генерални директор Евролиге о будућности Партизана и Звезде: Не можете свакога усрећити

Генерални директор Евролиге Паулиус Мотејунас говорио је за портал "Баскетњуз" о будућности Партизана и Црвене звезде у елитном европском такмичењу и могућности да добију дугорочне лиценце. Литванац је истакао да је немогушће све усрећити и да не могу сви клубови >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да играју Евролигу. Потврдио је да српски клубови напредују и имају конкурентне тимове, али је напоменуо да напредују и други, као што су Виртус из Болоње и Монако.
Паулиус Мотејунас је дао велики интервју за кошаркашки портал Баскетњуз. Међу бројним кошаркашким темама, говорио је о шансама Партизана и Црвене звезде да обезбеде дугорочно место у Евролиги и критеријумима за добијање лиценце.

"Морамо да се фокусирамо на два различита аспекта. Један су тренутни клубови који играју, њихови навијачи и такмичење из којег долазе, али други аспект је да морамо да имамо одрживе клубове, морамо да развијамо тржишта", рекао је Мотејунас о стандардима које Партизан и Црвена звезда морају да испуне да би остали у Евролиги.
Истакао је да је то најтежи део посла генералног директора Евролиге и да је немогуће све усрећити.
"Немогуће је доживети сва најбоља места где се игра кошарка. А Београд је једно од најбољих места, очигледно. Морамо да имамо бројке иза свега. Погледајте све остале клубове и тржишта која расту", истакао је Мотејунас.
Осврнуо се и на критеријуме који су кључни за потенцијалне дугорочне лиценце. 
"Тешко је рећи урадите одређене ствари и добићете. Прво, морамо да радимо на томе шта је визија. Мора да буде одрживо, дугорочно, нешто што развија тржиште и целу лигу, а не само један регион", рекао је Мотејунас.
"Има много тимова за које бих рекао да заслужују да буду у Евролиги" Мотејунас је истакао да Партизан и Црвена звезда активно предузимају кораке како би стекли поверење, што им иде у прилог.
"Конкурентност тимова које имају је много већа. Много боље познају правила лиге јер им није прва година и поштују правила. Дефинитивно напредују, али и остали клубови такође", нагласио је Мотиејунас.
Литванац је напоменуо да су напредовали и Виртус из Болоње и Монако.
"Погледајте Виртус, који такође има сјајне навијаче и резултате. Гледајте Монако. Имају одличне спортске резултате. Има много тимова које бих волео да имамо и за које бих рекао да заслужују да буду у лиги. Не можемо никоме да затворимо врата. То је тежак део посла. Не можете имати свакога, не можете свакога усрећити, али морамо да видимо које критеријуме стварамо да бисмо свима оставили отворена врата", објаснио је Мотејунас.
На питање шта ће прво гледати када се буде одлучивало да ли ће београдски вечити ривали и наредне године играти Евролигу, Мотејунас је подсетио да је договор да шампион АБА лиге игра Евролигу и да се то није променило.
"У зависности од опција које будемо имали, не на Балкану него у целој Европи, када видимо ко је освајач Еврокупа и ко је финалиста, сешћемо и разговарати", рекао је Мотејунас.
"Француска, Немачка и Уједињено Краљевство су кључна тржишта" Мотејунас је рекао да неће говорити о именима других клубова који желе да играју Евролигу, али је признао да интересовање постоји.
"Моји критеријуми су увек једноставни. Треба да покажете одрживе резултате. Не волим шугар деди пројекте, када неко дође и каже сад ћемо да уложимо милионе и желимо да играмо Евролигу, желимо да је освојимо. Имамо Еврокуп. Ако желите да напредујете, играјте Еврокуп, освојите га и пласирајте се у виши ранг. Остварите добре резултате током три или пет година. То показује да имате дугорочно интересовање. Није све у новцу и колико платите, већ о томе колико сте посвећени чак и када сте неуспешни", објаснио је Мотејунас.
Навео је да много богатих власника уложи новац у кошарку, али се брзо повуку када не направе резултате које су очекивали.
Мотејунас је напоменуо да је други важан аспект за учешће у Евролиги колико клуб доприноси развоју тржишта и саме лиге.
"Као што увек говоримо, Француска, Немачка и Уједињено Краљевство су кључна тржишта која желимо да унапредимо. Морамо се фокусирати на потенцијал који нови тимови доносе", нагласио је Мотејунас.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.