Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 09:13

Почиње Европско првенство за ватерполисте у Хрватској, Србија у најјачем саставу

Почиње Европско првенство у ватерполу. На турниру у Хрватској играће 16 репрезентација распоређених у четири групе. Србија се налази у групи Ц. Играће против Немачке, Малте и Израела, а такмичење започиње у петак од 17.00 сати дуелом са Израелцима.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Европско првенство у ватерполу почиње данас и трајаће до 16. јануара. Домаћин је Хрватска, а утакмице ће бити игране у Дубровнику и Загребу.
Домаћинство је додељено Израелу, али је из безбедносних разлога, због израелско-палестинског сукоба, шампионат Европе премештен у Хрватску, која је други пут заредом постала домаћин првенства.
Европско првенство је и квалификационо за Олимпијске игре. Пласман у Париз избориће европски шампион или најбоље пласирана екипа на турниру после Мађарске, Грчке и Француске, које већ имају визу за турнир на Играма.

Три најбоља национална тима са Европског шампионата иду на Светско првенство чији је домаћин Доха од 2. до 18. фебруара наредне године.
Пласман на Светско првенство из Европе раније су обезбедиле: Србија, Мађарска, Грчка, Шпанија, Италија и Француска.
Систем такмичења Репрезентације на Европском првенству у Хрватској су распоређене у групама А, Б, Ц и Д. Тимови у прве две групе припадају Првој дивизији, док су друге две скупине део Друге дивизије.
Србија налази у Другој дивизији и уколико освоји неко од прва два места играће плеј-оф за четвртфинале. Дакле, прве две екипе из групе Ц и Д играће доигравање против последњепласираних тимова из група А и Б.
Директан пласман у четвртфинале такмичења након групне фазе обезбедиће по два првопласирана тима из А и Б групе.
Србија, ватерполо велесила Србија се налази у групи Ц. Играће против Немачке, Малте и Израела, а такмичење започиње у петак од 17.00 сати дуелом са Израелцима у Дубровнику. Директан пренос је на Првом програму РТС-а.
Репрезентација Србије је међу најуспешнијим европским селекцијама, освојила је 22 медаље на првенствима Европе, од тога осам златних, девет сребрних и пет бронзаних. Испред је једино Мађарска са четири одличја више.

Распад Југославије није означио и крај успеха. У 21. веку Србија је нанизала чак 26 златних медаља на свим такмичењима.
На европским првенствима се Србија, још под именом Савезна Република Југославија, први пут појавила у Севиљи 1997. године. На континенталним шампионатима освојила је чак седам наслова првака - Будимпешта 2001, Крањ 2003, Београд 2006, Ајндховен 2012, Будимпешта 2014, Београд 2016. и Барселона 2018. године.
Србија у најјачем саставу Селектор ватерполо репрезентације Србије Урош Стевановић одредио је 15 играча који ће бити део националног тима у Хрватској.
На списку селектора су: Бранислав Митровић (Туркоан), Радослав Филиповић (Орадеа), Душан Мандић (Ференцварош), Виктор Рашовић (Ноази ла Сек), Никола Јакшић (Нови Београд), Сава Ранђеловић (Вашаш), Радомир Драшовић (Нови Београд), Петар Јакшић (Партизан), Страхиња Рашовић (Вашаш), Марко Радуловић (Нови Београд), Никола Лукић (Нови Београд), Вук Милојевић (Црвена звезда), Немања Убовић (Вуљагмени), Немања Вицо (Приморац) и Ђорђе Лазић (Бреша).
Дебитанти на великом такмичењу су Радослав Филиповић, голман Орадее, и Петар Јакшић, бек Партизана.
У односу на састав који је освојио четврто место на Светском првенству у Фукуоки сада су поново у тиму Душан Мандић, Виктор Рашовић, Никола Лукић и Немања Вицо.
Немачка - пионир европског ватерпола Немачка је пионир европског ватерпола. На првом континенталном шампионату 1926. у Будимпешти наступале су само четири репрезентације, међу њима и селекција Немачка, као и Мађарска, Белгија и Шведска. Немачка није била део европске смотре 1927, 1947, 1950. и 1962. године.
Немачка репрезентација је два пута била првак Европе, први пут у Хрватској 1981, а други 1989. у Бону. Последња медаља на првенству Европе Немција је била бронза 1995. у главном Бечу, док су последњу освојили у Светској лиги 2005. у Београду - бронза.
Израел - несуђени домаћин Други противник Србије је селекција Израела, која због ратних околности није била у могућности да организује првенство Европе.
Репрезентацији Израела ће такмичење у Дубровнику и Загребу бити тек друго појављивање на шампионату Европе. Дебитовали су на европској сцени у Сплиту 2022. Израел последњих година посвећује велику пажњу развоју репрезентативног и клупског ватерпола - улагањима у инфраструктуру и клубове.
Већи успех има женска селекција Израела која је значајно напредовала у последњих 10 година, те се може рећи да на основу успеха припадају кругу најбољих осам европских селекција.
Малта пети пут на  европским првенствима За репрезентацију Малте ће предстојећи турнир бити укупно пети наступ на европским првенствима. Управо у Хрватској су исписали историју националног тима.
Малта је 2022. године забележила своју прву и до сада једину победу на европским првенствима у регуларном делу утакмице. Након укупно 20 мечева, Малта је у Сплиту савладала Словенију 13:9.
Прецизности ради, имала је и раније једну победу, али је она остварена извођењем петераца - у Београду 2016. против Турске у борби за 15. место у Европи.
Група А: 
1. Хрватска 
2. Шпанија 
3. Француска 
4. Црна Гора 
Група Б:
1. Грузија 
2. Грчка 
3. Мађарска
4. Италија
Група Ц:
1. Србија 
2. Немачка 
3. Израел
4. Малта
Група Д: 
1. Холандија 
2. Румунија
3. Словачка 
4. Словенија

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.