Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 09:12

Најбољи млади српски фудбалери у избору РТС-а

Спортска редакција Радио-телевизије Србије одабрала је 11 најбољих младих фудбалера за претходну годину с назнаком развитка у следећим сезонама.
Интерним гласањем у оквиру спортске редакције РТС-а одабрани су најбољи фудбалери Србије млађи од >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 21 године.
11. Немања Трифуновић (крилни нападач) Немања Трифуновић рођен је 2004. године. Поникао је у Борцу из Чачка, а тренутно је фудбалер Партизана. Првом тиму црно-белих прикључио се током припрема за сезону 2023/2024. Први пут је био у стартној постави Партизана у осмини финала Купа Србије против Графичара, а играо је у Суперлиги Србије и у квалификацијама за Лигу конференција. 
Трифуновић је добар у игри са лоптом, краси га смирен пријем и правовремена промена кретње.

10. Матеја Стјепановић (дефанзивни везни) Матеја Стјепановић рођен је 2004. године. Наступао је у млађим категоријама Партизана, а недавно је одиграо и вечити дерби када је на себе скренуо пажњу својом зрелошћу и спремношћу при интервенцијама на средини игралишта. Стјепановић је био и стандардни репрезентативац у млађим категоријама Србије. Игра испред лопте и праћење противничких нападача је ужа специјалност Партизановог дефанзивног везног.

9. Милан Мајсторовић (дефанзивац) Милан Мајсторовић рођен је 2005. године у Новом Саду. Поникао је у млађим категоријама Војводине из које је отишао у московски Динамо за милион и по евра. У Премијер лиги Русије до сада је уписао десет наступа. На почетку сезоне је паузирао због повреде лигамената. Међутим, карактеристике које красе Мајсторовића су добра кретња, одличан преглед игре и борбеност у дуелима. Централни бек Динама је један од најперспективнијих младих српских играча.

8. Вељко Илић (голман) Вељко Илић рођен је 2003. године у Београду, а фудбалом је почео да се бави у Радничком из Обреновца. У млађим категоријама наступао је за Црвену звезду, а од 2022. године део је ТСЦ-а. На голу клуба из Бачке Тополе усталио се у сезони 2022/2023. Илић је један од најбољих голмана Суперлиге Србије, а одликује га добар преглед игре и стабилност приликом противничких удараца са дистанце. Показао се одличним при интервенцијама у ситуацији један на један, али и у праћењу лопте након прекида. Његова вредност износи два милиона евра.

7. Јан-Карло Симић (дефанзивац) Јан-Карло Симић рођен је у Ниртингену 2005. године, играо је у млађим категоријама Штутгарта и Милана, а сада брани боје "росонера" у сениорској конкуренцији. У 2023. години уписао је дебитантски наступ и гол у дресу Милана. Симић игра на позицији одбрамбеног играча. Добро се сналази у позиционирању и маркацији, а у игри с лоптом користи обе ноге. Симић је, подсећања ради, репрезентативац Србије у млађим категоријама.

6. Урош Сремчевић (нападач) Урош Сремчевић рођен је 2006. године, прве фудбалске кораке начинио је у Радничком из Крагујевца. 2022. године заиграо је за лучанску Младост. Сремчевићева форма креће се узлазном путањом, поготово након постигнутог гола Црвеној звезди. Према извештајима домаћих медија за Сремчевића су заинтересовани Манчестер сити и други европски великани. Оно што најбоље карактерише нападача Младости су брзина, стабилан пријем, продорност, прецизан шут и одлична реакција унутар шеснаестерца.

5. Стефан Лековић (дефанзивац) Стефан Лековић рођен је 2004. године. Прошао је омладинску школу Црвене звезде чији је члан, али је тренутно на позајмици у Виљареалу где наступа за Б тим. Тржишна вредност дефанзивца је милион евра. Лековић је одличан у један на један, али и скок игри. У шпанској Сегунди је до сада одиграо 15 утакмица и постигао два гола. Лековић излажењима до центра игралишта утиче на офанзивно померање тима, неретко игра тима зависи од његове кретње, односно изношења лопте.

4. Михајло Цветковић (нападач) Михајло Цветковић рођен је 2007. године. Фудбалом је почео да се бави у родном Нишу, а током 2019. прешао је у Чукарички и викендом је путовао у Београд на утакмице. Први професионални уговор с клубом потписао је у јануару 2022, са 15 година. Прошле године Цветковић је на поготком на утакмици против Железничара постао најмађи стрелац у историји Чукаричког. Редовно је наступао за млађе категорије у репрезентацији Србије. Трансформација у игри, односно прелазак с крилне позиције у средиште напада је заштитни знак младог играча. Цветковић је одличан и у завршници, сјајним додавањима проиграва нападаче, а често се дешава да се након дриблинга одлучи и на ударац ка противничком голу.
Цветковић се подједнако добро служи обема ногама у игри што му помаже приликом дриблинга. Његова вредност износи милион и по евра.

3. Михајло Илић (дефанзивац) Михајло Илић рођен је 2003. године. Фудбал је заиграо у родној Јагодини, а 2016. године прешао је у Партизан. Млади дефанзивац је на себе привукао пажњу и селектора Србије Драгана Стојковића који га је позвао за утакмице против Мађарске и Црне Горе у квалификацијама за Европско првенство.
Илић има одличан преглед игре, правовремена истрчавања, прецизан пас и снажан шут. Честим излажењем ка средини терена чини везне играче растерећенијим. Константно је опасан у офанзивном прекиду и снажан у дуел игри. Стандардан је првотимац Партизана, а у зависности од формације противника игра на позицији централног бека, али и дефанзивног везног.

2. Коста Недељковић (десни бек) Коста Недељковић рођен је 2005. године и наступа за Црвену звезду. О Кости Недељковићу се често говори у суперлативу због сјајних игара у Лиги шампиона. Домаћи медији већ говоре да ће селектор Стојковић позвати Недељковића за Европско првенство у Немачкој, те да ће због њега променити и тактику у дефанзиви - прелазак са три на четири играча у одбрани.
Недељковић је веома брз, одличан у одвлачењу пажње и протрчавању иза леђа противничким одбрамбеним играчима. Стабилан је у дефанзиви, стрпљив и одмерен приликом праћења крилних фудбалера.

1. Јован Мијатовић (нападач) Јован Мијатовић рођен је 2005. године и део је Црвене звезде, прошао је млађе селекције клуба. Мијатовић најбоље функционише као помоћни нападач. Офанзивно је свестран играч који је способан да угрози противнички гол с било ког дела нападачке линије. Током игре, делује да ужива у снажним физичким дуелима са противницима. Мијатовић је брз, окретан са снажним ударцем са дистанце, током текуће сезоне показао је завидан ниво игре у висинским дуелима. 
Стабилан је у додавањима, ефикасан у кретњи и изразито офанзивно настројен.

Бонус играч  Фудбалер Црвене звезде Андрија Максимовић рођен је 2007. године, за први тим дебитовао је против нишког Радничког у осмини финала Купа Србије. Максимовић је понео надимак Меси, због сличности у игри са популарним Аргентинцем, а што најбоље говори о потенцијалу и његовим играчким квалитетима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.