Izvor: RTS, 27.Dec.2023, 12:56

"Катабазом" Пистонса Детроит последњих дана губи на свим фронтовима

Детроит пистонси су поразом од Бруклин нетса 118:112 уписали нови пораз, 27. у низу чиме су оборили неславни рекорд за највише везаних пораза у једној НБА сезони. Град из Мичигена је тако после престанка производње "америчких снагатора" доживео још један дебакл. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ништа није извесно сем смрти и пораза Пистонса" једна је од реченица којом фанови НБА кошарке све више у у последњих неколико недеља збијају шале на рачун тима из Детроита.
"Катабаза", стање суноврата блага је реч за оно што је снашло екипу Монтија Вилијамса која је за само 30 одиграних утакмица од старта сезоне успела да веже 27 пораза, чиме је оборила рекорд Кливлендa из сезоне 2010/11, и Филаделфије из сезоне 2013/14.
Вилијамс је преузео одговорност за серију лоших резултата.
"Када погледате резултате прво се прстом упире на тренера. Да ли је тешко? Јесте тешко је, нико не воли да има овакав рекорд закачен на њихово име. Ја сам доведен овде да се нешто промени, па сам ја најодговорнији за поразе, играчи дају све од себе заиста", рекао је тренер Детроита Монти Вилијамс после 27. пораза у низу.
Поред лоше игре, недовољно квалитетних играча, теоретичари завере као разлог за неславни рекорд виде потенцијални "inting" (склоност екипа да намерно губе) јер би са најлошијим скором у лиги Пистонси готово сигурно имали првог пика на предстојећем драфту.
Кливленд је у сезони 2010/11 везао 26 пораза у низу, на драфту је добио првог пика, а избором Кајрија Ирвинга су пет година касније стигли и до титуле шампиона лиге када су Кавалирси у финалу предвођени Џејмсом и Ирвингом надоместили заостатак од 3:1 у серији за Голден Стејт вориорсима.
Филаделфија је исти рекорд направила две године касније, добила је трећег пика на драфту, изабрала Џоела Ембида који је постао лидер екипе, један од најбољих центара на свету, а у седмој сезони и најкориснији играч такмичења.
Детроит је са 27. пораза оборио два неславна рекорда у сезони, а са потенцијална два нова обориће и рекорд за највише пораза у низу икад, јер су поново Сиксерси, на крају 2014/15 и почетку 2015/16 сезоне успели да изгубе 28 везаних утакмица.
Крај једне ере за Детроит, аутомобилску индустрију и поп културу Да Пистонси не буду једини који губе у Детроиту постарала се и аутомобилска индустрија која губи статус, и две "иконе".
Аутомобилска компанија Dodge због преласка на производњу аутомобила на електрични погон 22. децембра са траке је избацила последњи challenger модел којим је завршена ера American muscle аутомобила у овом индустријском граду. 
Корпорација Stellantis која је власник Dodge-a престала је да производи и модел Chrysler 300.
Последњи challenger направљен је у "Demon" верзији која има 6,2 литарски мотор који са етанолбензинским Е85 горивом може да развије више од 1000 коњских снага.
Модели charger и challenger више од пола века били су понос америчке аутомобилске индустрије, не због своје удобности и економичности, већ због сирове снаге испод хаубе и статуса који су имали у поп култури. 
Несумњиво највећу популарност стекли су кроз филмску франшизу "Паклене улице" која се снима од 2001. године.
Dodge је поменута два модела производио у три наврата. challenger од 1969-1974, 1977-1983 и 2008-2023. charger је у производњи био мало дуже, од 1966-1978, 1981-1987 и 2005-2023.
Занимљиво је да је статус ова два аутомобила пратио успон, а онда и пад Детроит пистонса који никада у историји нису били у лошијој позицији него сада када су "амерички снагатори" престали да се производе.
Када су Пистонси 1989. и 1990. године освајали НБА лигу Charger и Challenger били су аутомобили који су са ширењем реп музике добијали на све већем значају. Исто се догодило и 2004. године. Пистонси су освојили НБА лигу, "Паклене улице" су кроз два дела повратиле популарност моделима, да би исте године потврђена производња треће генерације charger-a и најављена производња треће challenger-a.
Да Пистонси и "амерички снагатори" иду заједно сведочи и ова година у којој су заједно ушли у историју.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.