Sirijska vlada i opozicija pozdravile dogovor o Idlibu

Izvor: B92, 18.Sep.2018, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vlada i opozicija pozdravile dogovor o Idlibu

Damask -- Sirija je pozdravila rusko-turski dogovor o demilitarizovanoj zoni u pobunjeničkoj provinciji Idlib.

Obećala je i nastavak borbe protiv "terorizma", bilo kroz vojnu akciju bilo kroz sporazume o pomirenju s pobunjenicima.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je sporazum postignut posle "intenzivnih konsultacija" Moskve i Damaska. Rusija od 2015. interveniše u Siriji na strani vlade predsednika Bašara el-Asada i preokrenula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rat u njegovu korist.

Navedeno je da Sirija pozdrvlja svaku inicijativu koja vodi ka smanjenju krvoprolića, ali je i ponovljena namera da se i dalje bori protiv terorizma.

"Ponavljamo da će Sirija nastaviti svoj rat protiv terorizma dok ne oslobodi svaki pedalj sirijske teritorije, bilo putem vojnih operacija bilo pomirenjem", navedeno je u saopštenju.

Sporazum postignut juče pozdravili su i pobunjenici i opozicija, koji su naveli da je time poboljšan njihov položaj posle niza poraza u drugim delovima Sirije.

"Sporazum će oživeti revolucionarni duh", rekao je Ala Moadamani, borac koji se 2016. u okviru dogovora o evakuaciji preselio iz predgrađa Damaska u Idlib.

Zemlje širom sveta su takođe pozdravile sporazum jer je njim, za sada, sprečena ofanziva sirijske vojske na Idlib.

Ipak, ostaje pitanje kako će sporazum, koji predviđa razoružanje pobunjenika među kojima su i neki od najradikalnijih boraca iz celog sveta, biti primenjen a postoji i strah da bi primirje moglo propasti.

Idlib je poslednja pobunjenička provincija u Siriji, iako se strane trupe i njihovi lokalni saradnici nalaze u obližnjim područjima i na istoku zemlje.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sirijska vlada i opozicija pozdravile dogovor o Idlibu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2018

DAMASK - Sirija je pozdravila rusko-turski dogovor o demilitarizovanoj zoni u pobunjeničkoj provinciji Idlib.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.