Rusko ministarstvo odbrane: Povlačenje iz Sirije zavisi od uništenje Islamske države

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2016, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko ministarstvo odbrane: Povlačenje iz Sirije zavisi od uništenje Islamske države

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da je ruska vojska iz Sirije povukla oko 30 aviona i znatan deo osoblja, ali da potpuno povlačenje zavisi od "likvidacije" Islamske države i Nusra fronta.

Konašenkov je rekao su među povučenim avionima svi "Su-25" i dodao da je ostao neophodan broj aviona u bazi Hmeimim da bi se "obezbedila kontrola sprovođenja primirja i izvodili vazdušni napadi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na mete Islamske države i Nusra fronta", prenela je agencija Tass.

On je rekao da teroristi iz Nusra fronta, koji kao i Islamska država nisu obuhvaćeni sporazumom o primirju, nastavljaju provokacije s ciljem da pojačaju tenzije u severnim delovima provincije Latakija i u gradu Alep.

Konašenkov je rekao da prisustvo Rusije u Siriji zavisi od toga kada će biti uništeni Islamska država i Nusra front u toj državi.

"Oni još kontrolišu znatne delove sirijske teritorije", rekao je Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je ruska avijacija izvela 87 poletanja u prethodna četiri dana za napade na mete Islamske države u provincijama Raka i Dair ez-Zaur.

Portparol ruskog ministarstva odbrane je dodao da bi uništenje terorista u Siriji bilo brže ako bi se okončalo dostavljanje pomoći preko granice iz Turske.

"Najproblematičnija oblast je sada na severu Sirije, blizu Alepa i posebno na sirijsko-turskoj granici. Odatle teroristi, kako smo više puta naveli, dobijaju ljudstvo i materijal. Ako ti izvori presuše, verujem da bi se sve događalo brže", rekao je Konašenkov.

On je rekao i da su vojske SAD i Rusije postigle potpuno uzajamno razumevanje o organizaciji letova nad Sirijom.

"S našim kolegama dogovorena je razmena podataka o tome gde se i kako organizuju letovi. Sve je regulisano po tom pitanju", rekao je Konašenkov.

Moskva i Vašingtron su prošle godine potpisali memorandum o bezbednosti letova nad Sirijom kako bi se izbegli incidenti između vazdušnih snaga Rusije i međunarodne koalicije koju predvode SAD.

Vazdušni napadi i borbe istočno od Damaska

Vazdušni napadi sirijske avijacije i borbe u pobunjeničkom uporištu istočno od Damaska nastavljeni su danas posle isteka privremenog prekida vatre, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Najmanje 22 vazdušna udara izvedena su jutros u istočnoj Guti, a nastavljene su borbe između snaga režima i pobunjeničkih grupa, navela je ova nevladina organizacija.

Borbe su koncentrisane oko Deir al Asafira, mesta gde su u martu ubijene 33 osobe, među kojima i 12 dece, u bombardovanju snaga sirijske vlade. Moskva i Vašington uspeli su prošle nedelje da izdejstvuju 24-oročasovni prekid neprijateljstava u istočnoj Guti i u zapadnoj provinciji Latakiji. Primirje je dva puta bilo produžavano. U Latakiji danas nema sukoba.

Privremeni prekid neprijateljstava stupio je na na snagu prošle nedelje u nastojanju da se obnovi opšti prekid vatre koji je uz posredovanje SAD i Rusije uspostavljen 27. februara, ali se kasnije raspao.

Obnova neprijateljstava kod Damaska loš je znak za uspostavljanja primirja u severnom sirijskom gradu Alepu, gde se već dve nedelje vode borbe. Istočna Guta je pod kontrolom pobunjeničke grupe Džaiš al Islam (Vojska Islama), koja je prihvatila opšte primirje od 27. februara.

Pored toga, u istoj oblasti danas se sedmi dan zaredom nastavljaju borbe između pobunjeničkih frakcija. Sukobljavaju se islamistička grupa Fajlak al Rahman, koju podršava Front al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide i grupa Džaiš al Islam.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.