Zašto se petak smatrao baksuznim danom? Mitovi i verovanja

Izvor: Svet plus, 22.Maj.2024, 12:25

Zašto se petak smatrao baksuznim danom? Mitovi i verovanja

Otkrijte različite mitove i verovanja o petku kao baksuznom danu širom sveta. Saznajte više o verskim, narodnim i popularnim tradicijama koje su oblikovale percepciju ovog dana kao vremena nesreće i nevolje.
Petak, poznat kao početak vikenda i simbol nadolazećeg odmora, paradoksalno je često gledan kao baksuzan dan u mnogim kulturama širom sveta. Ovaj fenomen može biti rezultat različitih verskih, narodnih i popularnih verovanja koja su se vekovima formirala oko ovog dana.
Verska verovanja
U hrišćanskoj tradiciji, petak se povezuje s Isusovom smrću na Krstu, što ga čini danom patnje i tuge. S druge strane, u muslimanskoj veri, petak je dan molitve, ali takođe se povezuje...

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.