Izvor: Vostok.rs, 26.Okt.2016, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.10.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 25.10.



Konašenkov: Skoro 50 žena i dece izašlo iz Alepa preko humanitarnih koridora  -  Skoro 50 žena i dece u ponedeljak je izašlo iz Alepa preko humanitarnih koridora u pratnji oficira ruskog Centra za pomirenje i sirijskih vlasti, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.



„U ponedeljak 24. oktobra kasno uveče, 48 žena i dece u pratnji oficira ruskog Centra za pomirenje i sirijskih vlasti izašlo je preko humanitarnog koridora iz istočnog Alepa. Njima je ukazana medicinska pomoć, obezbeđena hrana i smeštaj“, rekao je Konašenkov.

On je istakao da su u poslednjih sedam dana nad Alepom obustavljeni letovi ruskog i sirijskog vazduhoplovstva, avioni se ne približavaju gradu i ne vrše napade. Za civile koji napuštaju istočne delove Alepa neprekidno će nastaviti da radi šest humanitarnih koridora i biti otvoreni punktovi za toplu hranu i prvu pomoć. 

Vladine snage su u nedelju započele ofanzivu na jugu Alepa nakon trodnevne humanitarne pauze, tokom koje su naoružani borci i stanovnici mogli da napuste opkoljeni istočni deo grada. Teroristi su odbili da napuste grad i pod pretnjom smrću zabranili civilima da napuštaju grad. Humanitarna pauza počela je u Alepu u jutro 20. oktobra. Za izlazak iz grada predviđeno je osam koridora: šest za civile i dva za borce. Prema različitim podacima, u istočnim delovima Alepa ostalo je oko sedam hiljada terorista koji pripadaju različitim grupama.

Britanski specijalci nastavljaju obuku ``umerene opozicije`` u Siriji  -  Britanski specijalci će nastaviti obuku takozvane umerene opozicije kroz program koji vode SAD, a koji je propao prošle godine jer nije ostvario svoj cilj. Danas se očekuje i zvanična objava ministarstva odbrane.

"DAEŠ stoji na zadnjoj nozi. Kraljevska avijacija već igra vodeću ulogu u vazduhu, nanoseći teške udarce DAEŠ-u u Iraku i Siriji ", rekao je Majkl Kimel uoči sastanka ministara odbrane koalicije koju predvode SAD u borbi protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji.

"Sada ubrzavamo našu podršku umerenim opozicionim snagama u Siriji kroz obuku i veštine koje su im potrebne da pobede DAEŠ" dodao je Kimel.

Zvanično saopštenje se očekuje danas. Velika Britanija planira da pošalje oko 20 instruktora kako bi obučili pripadnike takozvane umerene sirijske opozicije u pešadijskoj borbi i taktici, kao i u rukovanju eksplozivnim sredstvima, a koje veštine su potrebne da bi se efektivno borili sa teroristima DAEŠ-a.

Da bi razjasnio koga će tačno Velika Britanija obučavati, Felon je precizirao da je to "svaki umereni borac koji je spreman da živi za pluralno političko rešenje koje može na kraju biti demokratsko i koje će dovesti Siriju do izbora".

"Oni koji su spremni da budu obučavani od strane snaga Velike Britaniji biće podvrgnuti strogim procedurama provere", dodao je on, dodajući da će medicinska i bezbednosna provera biti vršena pre obuke.

Odluka Velike Britanije da rasporedi specijalne jedinice došla je kao odgovor na zahtev Pentagona, objavili su britanski mediji. Obuka sirijskih pobunjenika će biti sprovedena u okviru programa Pentagona "Opremi i obuči" koji je na kratko zatvoren prošle godine.

Program vredan 500 miliona dolara prošle godine je trebalo da obuči takozvanu umerenu opoziciju kako bi se borila protiv terorista, ali je obuka otkazana jer je na kraju obučeno samo oko 100 boraca. Prva grupa "obučenih i umerenih pobunjenika" je odmah napala druge pobunjenike na granici, dok se većina rasula ili poginula u borbi.

Novi britanski tim sa oko dvadesetak ljudi, prema izvorima, biće stacioniran u al-Kuveiri u jugozapadnom Jordanu i tamo će pomagati jedinice takozvane "Nove sirijske armije", koja je većinom popunjena dezerterima iz Vojske Sirije.




 
 
 
 
Pregled političkih i drugih vesti za 25.10.


Peskov: Da se branioci ljudskih prava pozabave zverstvima terorista u Siriji - Rad branilaca ljudskih prava koji pozivaju da se Rusija isključi iz Saveta za ljudska prava UN bio bi još ubedljiviji da su isto tako dosledni i odlučni u osudi akcija terorista u Siriji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Više od 80 humanitarnih i organizacija za ljudska prava traži da se Rusija isključi iz Saveta za ljudska prava UN zbog politike Moskve u Siriji, prenosi list „Indipendent“. 

Organizacije su pokrenule ovo pitanje pre glasanja u petak o sastavu Saveta UN za ljudska prava, na kojem se Rusija, Mađarska i Hrvatska bore za pravo da predstavljaju Istočnu Evropu.

„Da budem iskren, više bi nam imponovalo da su ove organizacije bile aktivnije u vezi sa zverstvima koje već nekoliko godina čine teroristi u Siriji. Da su ove organizacije bile toliko dosledne i odlučne u osudi aktivnosti ovih terorista i podržale one koji se bore protiv ovih terorista, tada bi nam se njihove aktivnosti činile ubedljivijim i pouzdanijim“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje kakav je stav Rusije o pozivu da se isključi iz Saveta za ljudska prava UN.

Situacija u Siriji se koristi da bi se izvršio pritisak na Rusiju - Lavrov je rekao da se situacija u Siriji trenutno koristi da bi se izvršio pritisak na Rusiju. 

„Kao još jedan izgovor za povećanje pritiska na Rusiju, za sprečavanje bilo kakve pozitivne inicijative prema Rusiji, pojedine države-članice EU počele su da koriste situaciju u Siriji“, istakao je Lavrov. On je dodao da se Rusija uvek zalagala za brzo i mirno rešenje sukoba u Siriji. Rusija smatra da je jedan od glavnih zadataka potpuno „iskorenjivanje terorističke pretnje na teritoriji“ Sirije, za šta je neophodno „razdvajanje takozvane umerene opozicije od DAEŠ-a, Nusra fronta i sličnih“, rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je američka vlada obećala da će to učiniti pre osam meseci i dodao da je „teško poverovati u nemoć“ SAD, koji govore o „svojoj jedinstvenosti i neophodnosti u svetskim poslovima“.



Čurkin: Nacrt rezolucije o Siriji nije u skladu sa pristupom Moskve - Nacrt rezolucije o Siriji koji je predložio Novi Zeland u sadašnjem obliku nije u skladu sa pristupom Moskve, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak uveče održao neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije koji je ovog meseca dostavio Novi Zeland.

„Mi imamo svoj konceptualni pristup kojem ovaj tekst ne odgovara u potpunosti“, rekao je Čurkin posle sastanka. On je dodao da je rasprava o dokumentu „otkrila niz nedoslednosti u stavovima članova Saveta bezbednosti“. Nacrt rezolucije sadrži uslov da se „potpuno zaustave svi napade koji mogu da dovedu do pogibije civila i uništavanje civilne infrastrukture, konkretno, koji se sprovode iz vazduha u Alepu“ i poziva na 48-časovne humanitarne pauze, sprovođenje medicinske evakuacije i povratak na politički proces. Osim toga, dokument podrazumeva povlačenje boraca iz istočnog dela grada u skladu sa inicijativom specijalnog izaslanika UN za Siriju Stafana de Misture.

Stalni predstavnik Novog Zelanda u UN Džerard van Bohemen istakao je da su u poslednje vreme razrađena tehnička pitanja, „ali je i dalje potreban obiman razgovor o tome, da li postoji šansa da se u glavnom stavu (prestanku napada) pronađe razumevanje“. On smatra da je suviše rano govoriti o mogućnosti glasanja o dokumentu.

„Govorimo o tome da li Savet bezbednosti može da pronađe zajednički jezik“, rekao je on novinarima. Predloženi dokument Novog Zelanda mogao bi da postane kompromis nakon neuspeha dve inicijative o situaciji u sirijskom Alepu. Čurkin je ranije izjavio da je Rusija spremna da razmotri predloženi nacrt rezolucije o Siriji i da ga smatra zanimljivim. Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusija Marija Zaharova saopštila je da Moskva smatra da je važno da taj dokument uzme u obzir stupanje na snagu humanitarne pauze u Alepu.

Kirbi: SAD zabrinute zbog žrtava vazdušnih napada Turske u Siriji - 
SAD su zabrinute zbog žrtava u Siriji prilikom vazdušnih napada turske avijacije, iako Stejt department te informacije ne može da potvrdi, izjavio je predstavnik te institucije Džon Kirbi.

„Nemam nikakve dodatne informacije. Mi smo zabrinuti zbog žrtava među civilima i uništavanja građanskih objekata, posebno kada takva akcija nije u koordinaciji sa snagama koalicije koju predvode SAD“, rekao je on. 

„Video sam informaciju koju je objavila Turska. Međutim, neka oni sami govore o svojim akcijama. Mi ćemo nastaviti da pomno pratimo šta se dešava“, dodao je Kirbi. SAD i njene saveznice, uključujući Tursku, od 2014. godine sprovode operaciju u Siriji i Iraku protiv terorističke organizacije DAEŠ. Sama Turska sprovodi operaciju na severu Sirije i severu Iraka protiv DAEŠ-a, ali i protiv kurdskih oružanih grupacija koje Ankara smatra terorističkim.

Iran: Turska treba da dobije dozvolu od Iraka za operaciju oslobađanja Mosula - 
Teheran je saopštio da bi Turska trebalo od iračke vlade da dobije dozvolu za učešće u operaciji oslobađanja Mosula od DAEŠ-a, drugog grada po veličini u Iraku.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi je rekao da „uopšte nije prihvatljivo ako neka zemlja, pod izgovorom borbe protiv terorizma, pokušava da naruši suverenitet“ druge zemlje. Oko 500 turskih vojnika, stacioniranih u bazi u blizini Mosula, obučavaju iračke sunite i kurdske snage koje učestvuju u pre sedam dana pokrenutoj ofanzivi, podsetila je agencija AP.

Vlada u Bagdadu tvrdi da su Turci tamo bez dozvole i traže da odu. Turska je to odbila, insistirajući da učestvuje u ofanzivi oslobađanja Mosula, gde većinom žive suniti. Iran, gde su uglavnom šiiti, blizak je saveznik bagdadske vlade, koju takođe predvode šiiti, napominje američka agencija.

Lavrov: SAD dužne da ispune svoj deo dogovora - 
Šefovi diplomatija Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri su u telefonskom razgovoru potvrdili nameru da nastave potragu za političkim rešenjem kako bi se razrešila kriza u Alepu, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Kako se navodi, ponovo je istaknuto da su SAD dužne da ispune svoj deo dogovora kada je reč o razdvajanju takozvane umerene opozicije od terorista. 

Takođe, dogovoreno je da će čitav niz stručnjaka, kako iz Rusije, tako iz SAD, nastaviti da sarađuje kako bi se pronašao put za normalizaciju situacije u Alepu. Keri je sa svoje strane istakao da je neophodno nastaviti ženevske pregovore o Sirijii dodao da je zabrinut zbog ponovnog pokretanja vojne operacije u Alepu. Pored toga, dodaje se u saopštenju, Lavrov i Keri su se dotakli i drugih tema pored Sirije, a između ostalog i vojne operacije međunarodne koalicije u Iraku.

Mejova: Neophodno nastaviti pritisak na Moskvu i Damask  - 
Premijer Velike Britanije Tereza Mej izjavila je da je neophodno nastaviti pritisak na Moskvu i Damask, iako je za krizu u Siriji potrebno pronaći političko rešenje.

„U Siriji se dešavaju žestoke stvari. Međutim, za rešavanje sirijskog problema potrebno je tražiti političko rešenje“, rekla je ona govoreći u Parlamentu.

Prema njenim rečima, Britanija će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć na Bliski istok. Sirijska vojska uz podršku ruske avijacije nastavlja da sprovodi ofanzivu na Alep, koji trenutno drže teroristi. Zapad optužuje Moskvu i Damask da su njihove akcije dovele do humanitarne katastrofe u tom sirijskom gradu, dok Rusija smatra da takve optužbe samo dodatno komplikuju situaciju i da iza toga ne stoji nikakva briga o civilima.

Razdvajanje terorističkih grupa i „umerene“ opozicije u Siriji se nije desilo  - Razdvajanje terorističkih grupa i takozvane „umerene“ opozicije u Siriji se nije desilo, pa možemo da se zapitamo da li je to moguće postići; dešavanja u Alepu ne doprinose ni humanitarnim pauzama ni rešavanju sukoba u celini, izjavio Peskov.

„Svih ovih dana nastavljeno je granatiranje kontrolnih punktova, napadi terorističkih grupa na glavne puteve preko kojih može da se dostavi humanitarna pomoć, a prvenstveno puta Kastelo“, rekao je Peskov komentarišući humanitarnu pauzu u Alepu.

„Sve ovo, naravno, čini izuzetno teškim, ako ne i nemogućim, formiranje humanitarnih konvoja. Zbog toga, dok ne dođe do razdvajanja terorističkih grupa i takozvane ’umerene‘ opozicije, može da se pomisli da li je to uopšte moguće“, istakao je Peskov.

„Zasad to nikome ne uspeva, uključujući i one koji su preuzeli odgovornost za to. Sve to niti doprinosi pauzama, niti procesu pružanja humanitarne pomoći, ni rešavanju sukoba“, zaključio je on.

Na pitanje da li je pravilno shvatiti da se humanitarne pauze neće obnavljati dok se ne razdvoje terorističke grupe i umerena opozicija, Peskov je rekao da ne treba povezivati nastavak humanitarne pauze u Siriji sa procesom razdvajanja. „Nisam to rekao, prema tome, ne treba tako shvatati. Ponavljam da je, što se tiče detalja nastavka ili nekih operacija, potrebno da se obratite našoj vojsci“, rekao je on. On je dodao da ne bi mogao da proceni šanse za nastavak humanitarne pauze u Siriji.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.