Izvor: Vostok.rs, 26.Okt.2016, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 25.10.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 23.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 25.10
.


Komandant "Givi" o dezinformacijama Kijeva da je pobegao iz DNR

Kijevske snage 230 puta napale teritoriju DNR  -  
Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 230 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo, Staromihajlovku, Dokučaevsk, Jasinovatu, Petrovski i Trudovski rejon Donjecka kao i naselje Sahanka na jugu DNR. Tokom napada oštećeni stambeni objekti.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana šest puta napale pozicije NM u području Krasnog Jara, Rajevke, Kalinovke, Marjevke, i Vesele Gore. Tom prilikom ranjen je jedan civil. Takođe je navedeno da su kijevske snage na liniju razgraničenja dovezle borbenu tehniku. 





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 25.10
.



Lavrov: Rusija se nada da će Zapad ubediti Kijev da ispuni Minski sporazum  - Rusija se nada da će Zapad ubediti Kijev da ispuni Minski sporazum i prekine sa farsom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Mi smo o ovoj situaciji razgovarali u Berlinu 19. oktobra. Nadamo se da će naši zapadni partneri iz ’normandijskog formata‘ ubediti ukrajinsku vladu da počne da radi i prekine da igra političku farsu“, rekao je Lavrov na sastanku Asocijacije evropskog biznisa. Vlada Ukrajine je u aprilu 2014. godine pokrenula vojnu operaciju protiv samoproglašene LNR i DNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. Prema poslednjim podacima UN, u sukobima je poginulo 9.600 ljudi. O pitanju rešavanja situacije u Donbasu se raspravlja, između ostalog i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta kojima se regulišu koraci za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, sukobljene strane nastavljaju okršaje.

O odnosima sa EU

Samit EU je pokazao da Brisel i dalje nije spreman za razvijanje pragmatične saradnje sa Rusijom, izjavio je Lavrov. „Strateški pregled odnosa sa Rusijom koji je sproveden na sastanku Evropskog saveta pre nedelju dana, pokazao je da EU još uvek nije spremna da razvije pragmatičan pravac koji odgovara njihovim sopstvenim interesima, prema našoj zemlji“, istakao je on.

O sankcijama

Vašington nije uspeo, kao što je obećao, da uništi rusku ekonomiju, izjavio je Lavrov. „Mi smo više puta govorili da želimo da vidimo jaku, ujedinjenu i nezavisnu Evropsku uniju“, istakao je Lavrov. „Uvereni smo da kolosalni projekti mogu da se realizuju“, dodao je on.

„Pokušaji da se pribegne kaznama nisu dali i neće dati nikakve rezultate. Nije se ostvarilo obećanje Vašingtona od pre dve godine da će rastrgnuti na komade rusku ekonomiju. One koji su upoznati sa njenim stanjem nije potrebno uveravati da Rusija čvrsto stoji na nogama“, naglasio je ruski ministar.




Čižov: Rusija želi da vidi jaku i nezavisnu EU  - 
Rusija ne pokušava da oslabi Evropsku uniju, već želi da je vidi jaku i nezavisnu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Uniji Vladimir Čižov.

On je na taj način prokomentarisao reči predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska o tome da je strategija Rusije bazirana na slabljenju EU. 

„Mi želimo da Evropsku uniju vidimo jaku, ujedinjenu i pozitivno nastrojenu prema Rusiji, a što je najvažnije – nezavisnu prilikom donošenja odluka“, rekao je Čižov.

On je takođe rekao da postoje uslovi da se obnovi samit Rusija–EU. „Optimista sam, zbog toga smatram da će samit biti obnovljen. Možda se neće organizovati toliko često kao ranije, ali će se makar osposobiti regularni kanal za komunikaciju“, rekao je ruski političar. Poslednji samit EU–Rusija održan je u januaru 2014. godine u Briselu.

Peskov: Putin i Porošenko imali konstruktivan razgovor  - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petro Porošenko u Berlinu nisu govorili povišenim tonom. Razgovor je bio težak, ali poslovan i prilično konstruktivan, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nije se vodio razgovor sa povišenim tonom. Naravno, razgovor je bio težak, ali istovremeno dovoljno poslovan i konstruktivan. Stoga ova informacija nije istinita“, rekao je Peskov novinarima komentarišući pitanje o razgovoru Putina i Porošenka na sastanku „Normandijske četvorke“.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.