Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 10.11.

Izvor: Vostok.rs, 11.Nov.2015, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 10.11.

11.11.2015. -

  

Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 11.11.

Eksplozija u sirijskoj provinciji Latakija, na desetine mrtvih - Najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 23 osoba je poginulo, a više od 65 ranjeno u eksploziji koju su izazvali militanti na zapadu grada Latakija u Siriji.

video from scene of attack in #Latakia https://t.co/OfwfALlXqO

— Lizzie Phelan (@LizziePhelan) November 10, 2015

Još nije poznato koja ekstremistička grupa je izvela napad.

Prema rečima očevidaca, rakete su ispaljene iz predgrađa Latakije i pale su u blizini zgrade Univerziteta.

قتلى وجرحى في سقوط قذائف صاروخية على مدينة #اللاذقية #سوريا #اسأل_اكثرpic.twitter.com/qRnXslkX3X

— Sargon Hadaya (@SargonHadaya) November 10, 2015

Lokalna policija trnutno vrši uviđaj.

Ruska baza smeštena je upravo u tom sirijskom gradu. Ruske vazdušne snage, na zahtev sirijskog predsednika Bašara el Asada, od 30. septembra izvode udare na položaje terorista u Siriji.

Sirijska vojska ubila 40 terorista i uništila 20 oklopnih vozila - Sirijska vojska ubila je u blizini drevnog grada Palmire oko 40 terorista i uništila više od 20 oklopnih vozila, izjavio je predstavnik sirijske armije Ali Majhub.

Prema njegovim rečima, u blizini brda Gijal u provinciji Homs, uništeno je 40 terorista, od kojih su većina bili stranci. Pored toga, dodao je, uništeno je i 20 oklopnih vozila, kao i nekoliko džipova sa ugrađenim mitraljezima.

Aerodrom Maza u Damasku



„Naša vojska vodi žestoke borbe sa teroristima Islamske države. U toku je akcija zauzimanja pozicija istočno od grada Sadad. Istovremeno, odbili smo pokušaje da se teroristi dokopaju naseljenih mesta u pravcu grada Maksao“, precizirao je Majhub.

Pored toga, naglasio je general, sirijska vojska je u provinciji Dera uništila i veliki broj terorista i vozila. 

„Uništeno je tri artiljerijske pozicije i devet automobila sa ugrađenim mitraljezima, kao i veliki broj terorista“, precizirao je Majhub i dodao da je sirijska vojska paralelno uspela da odbije napad terorista na grad Dera.

Uporedo sa kopnenim operacijama, sirijska avijacija izvršila je za tri dana 98 vazdušna napada.

„Nastavljamo sa masivnom ofanzivom“, poručio je sirijski general i dodao da je moral terorista na veoma niskom nivou.

Ruska avijacija za tri dana izvela 137 borbenih naleta - Vojna avijacija Rusija je za tri dana izvela 137 borbenih naleta i izvela udare po 448 objekta infrastrukture terorista u Siriji, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov.

„Za protekla tri dana ruski avioni u Siriji izveli su 137 borbenih naleta na 448 objekata terorističke infrastrukture u provincijama Alep, Damask, Latakija, Raka, Hama i Homs“, rekao je Igor Konašenkov novinarima.



On je naglasio da su se „svi ruski avioni nakon izvršavanja borbenog zadatka vratili u bazu Hmejmim“.

Teroristi u Siriji menjaju taktiku — izvode odbrambene manevre, prebacuju oružje noću kamuflirajući ga.

„Beležimo značajnu promenu taktike terorista na čitavoj teritoriji Sirije. Bande više ne vode akcije otvoreno, kao pre mesec dana“, rekao je Konašenkov.



Prema njegovim rečima, danas teroristi izvode odbrambene manevre, redovno se premeštaju i kriju od udara kako vladinih snaga, tako i ruske avijacije.

Konašenkov je precizirao da je ruska avijacija uništila skladište improvizovanih raketa u provinciji Damask, koje su korišćene u napadima na stambene zgrade u prestonici Sirije. Pored toga, od dojava koje su ruski obaveštajci dobili od „umerene opozicije“, uništena su krupna skladišta municije terorističke grupe Nusra front u provincijama Raka i Homs.



Istovremeno, istakao je Konašenkov, uništen je komandni centar Nusra fronta u provinciji Idlib. On je objasnio da je objekat bio dobro zamaskiran i odatle su bili organizovani napadi na deonici između Idliba i Alepa. 

Između ostalog, dodao je, uništen je i kamp Nusra fronta u provinciji Alep, a uništena su i četiri džipa sa ugrađenim mitraljezima, koja su se nalazila u neposrednoj blizini. Takođe, ruska vojska je uništila četiri tenka i jedno oklopno vozilo Nusra fronta, kao i radionicu za popravku teškog naoružanja.



Konašenkov je dodao da je intenzitet bombardovanja ruske avijacije smanjen, iako je broj ciljeva po pojedinačnom naletu porastao. To je uslovljeno dobrom koordinacijom sirijske vojske, umerene opozicije i ruske avijacije po pitanju razmene informacijama o objektima terorista.

 

Pregled političkih i drugih vesti za 10.11.


Putin: Glavni cilj američke PVO neutralizacija nuklearnog potencijala Rusije  - Rusija radi na razvoju udarnih sistema, koji mogu da prevaziđu svaku PVO, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vojne industrije.

„Radićemo i na sistemu protivraketne odbrane, ali ćemo najpre, kako smo više puta govorili, raditi na udarnim sistemima koji mogu da se suprotstave svakoj protivraketnoj odbrani“, izjavio je Putin na sastanku o razvoju Oružanih snaga.

Stvarnni cilj američke PVO je neutralizacija nuklearnog potencijala Rusije, rekao je ruski predsednik. Prema njegovim rečima, širenje PVO je usmereno na podrivanje sistema globalne bezbednosti.

„Mi smo više puta ukazivali na to da ovakve akcije ocenjujemo kao pokušaj potkopavanja postojeće ravnoteže u oblasti raketno-nuklearnog naoružanja. U suštini, potkopavanje čitavog sistema globalne i regionalne stabilnosti“, dodao je Putin.

„Više puta smo govorili da će Rusija preduzeti mere za jačanje potencijalnih strateških nuklearnih snaga“, naglasio je Putin.

Lavrov: Borba protiv terorizma - glavni prioritet  - Lavrov je izjavio da je glavni prioritet borba protiv Islamske države i drugim terorističkim organizacijama: to zlo se može pobediti samo zajedničkim snagama.

„Prioritet broj jedan za sve nas je nepomirljiva borba protiv tzv. Islamske države i drugih terorističkih organizacija. One ne prete samo Siriji i Iraku, gde je stvoren tzv. kalifat. One prete i drugim zemljama u regionu, uključujući Kuvajt. Ubeđeni smo da se to zlo može pobediti samo zajedničkim snagama, konsolidacijom na osnovu međunarodnog prava, bez dvostrukih standarda, rukovodeći se pre svega zadatkom da se ne dopusti da teroristi zauzmu vlast u ovoj ili nekoj drugoj zemlji regiona“, rekao je Lavrov na kraju sastanka sa kuvajtskim kolegom Sabahom el Sabahom.

Lavrov je takođe rekao da će se tokom sledeće runde razgovora u Beču sa partnerima u rešavanju situacije na Bliskom istoku pristupiti praktičnom usaglašavanju spiska terorističkih organizacija.

„Očekujemo da će se naši partneri odazvati i da se nećemo baviti pukim optužbama ko koga smatra teroristom, dok je zapravo taj neko sasvim umeren, nego da ćemo u praksi pristupiti usaglašavanju i stvaranju jedinstvenog spiska. I tada se više neće postavljati pitanje ko koga gađa i ko koga podržava“, rekao je Lavrov.

Multilateralni sastanak o rešavanju sirijske krize planiran je za naredni vikend u Beču, rekao je Lavrov.

„Što se tiče pripreme novog multilateralnog sastanka o rešavanju sirijske krize — on je planiran za sledeći vikend. I mi, naravno, želimo, da se na ovom sastanku napravi korak napred, poželjno i dva koraka napred“, dodao je ruski ministar.

„Mislim, pre svega, na dogovor o spisku terorističkih organizacija, da se ni kod koga ne bi pojavila sumnja, kolebanje, u orijentaciju naoružanih grupa“, rekao je ruski ministar.

Davutoglu: Turska i SAD protiv prelazne vlade u Siriji  - Turska, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici smatraju da Bašar el Asad ne može da ostane na vlasti u Siriji u prelaznom periodu, izjavio je premijer Turske Ahmet Davutoglu.

„SAD, Turska, i saveznici se ne slažu sa tim“, izjavio je Davutoglu u intervjuu za Si-En-En, odgovarajući na pitanje o mogućnosti prelaznog perioda u Siriji pod upravom Asada.

Prema rečima ministra, pitanje nije u tome koliko još će Asad ostati na vlasti, već kada će otići.

„Milioni Sirijaca čekaju dan kada će moći da se vrate kući. Dok je Asad na vlasti, to se neće desiti. Sada je najvažnije za sirijski narod — videti svetlo na kraju tunela“, dodao je Davutoglu.

Puškov ironično o Pentagonu  - Predsednik Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Aleksej Puškov ukazao je na to da se nedavne reči šefa Pentagona Eštona Kartera na adresu Rusije razilaze sa politikom Vašingtona prema njoj

„Ministar odbrane SAD Karter je izjavio: Amerika ne traži načine da od Rusije napravi neprijatelja. Očigledno su sankcije, pretnje i politika izolacije — prijateljska politika“, napisao je Aleksej Puškov na svojoj stranici na Tviteru.

Ranije je ministar odbrane SAD Ešton Karter izjavio da Sjedinjene Države ne žele sukobe sa Rusijom i da nameravaju da nastave da štite svoje interese i interese svojih saveznike.

„Mi ne želimo hladni, niti vrući rat sa Rusijom… Mi ne težimo da od Rusije stvorimo neprijatelja. Međutim, neka se ne zavaravaju, Sjedinjene Države će štititi svoje interese, naše saveznike, principe međunarodnog poretka, kao i svetlu budućnost svih nas“, rekao je Karter na istočnom forumu u Kaliforniji u predsedničkoj biblioteci „Ronald Regan“.

Minoboronы SŠA Karter zaяvil: SŠA ne iщut puteй sdelatь iz Rossii vraga. Vidimo, sankcii, ugrozы i popыtki izolяcii - эto družeskaя politika

— Alekseй Puškov (@Alexey_Pushkov) November 10, 2015

Zaharova: Ceo Bliski istok može da ekslodira  - Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu „Komsomolskoj pravdi“, govorila je rešavavanju sirijskog pitanja, o odnosima Rusije i SAD i kako će svet izgledati kroz 10 godina.

Odgovarajući na pitanje novinara o razlici u pristupima Rusije i koalicije na čelu sa SAD u rešavanju sirijske krize, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je naglasila ozbiljnost situacije oko ove arapske republike. Po njenim rečima, još jedna operacija za nasilnu smenu vlasti na Bliskom istoku ne samo da će omesti borbu sa terorizmom i može staviti tačku na državnost sirijske države, „već će postati najopasniji element u destruktivnom lancu događaja u regionu“. Upravo zato Rusija insistira na očuvanju sirijskog državnog aparata i poziva da sudbinu Bašara Asada reši sirijski narod, naglasila je Zaharova.

„Region ne može izdržati još jednu crnu rupu. On može postati, ne samo skup nekoliko zemalja u plamenu, već ceo može eksplodirati. I šta onda? A upravo to i treba Islamskoj državi. Još jedna teritorija haosa joj više nego odgovara“, rekla je Zaharova, podsetivši da je talas terorizma u Iraku počeo upravo nakon što se Vašington umešao u unutrašnje stvari zemlje.    

Zaharova je ocenila da su Sjedinjene Američke Države postale taoci sopstvenog modela izolacije Rusije.

„Od Amerikanaca ništa ne želimo. U većoj meri, oni su ti koji žele nešto od nas, sudeći prema brojnim pozivima na visokom ministarskom niovu koje sada dobijamo“, rekla je ona.

„Šta više, američki zvaničnici nas zovu bukvalno svakodnevno“, rekla je Zaharova dodajući da su SAD postale žrtva modela koje su same izmislile.

„S jedne strane, izolacija Rusije koju su nameravali da sprovedu očigledno nije uspela. S druge strane, oni su jednostrano obustavili saradnju u svim oblastima ostavivši otvorenim samo jedan kanal — preko ministarstva spoljnih poslova“, rekla je potparolka MSP-a.

Ministar odbrane Irana Karteru: Pazi šta pričaš, preispitaj svoje huligansko ponašanje  - Ministar odbrane Irana Husein Dehgan upozorio je svog američkog kolegu da „pazi šta priča“, odgovarajući na optužbe o aktivnom učešću Irana u konfliktima na Bliskom istoku, prenosi Pres TV.

„Ministar odbrane SAD (Ešton Karter) treba da promeni svoj stav prema iranskim vlastima, preispita svoje agresivno, huligansko ponašanje i da se ubuduće izražava razumnije i odmerenije“, naglasio je Dehgan.

Ranije je ministar odbrane SAD Ešton Karter u intervjuu listu „Atlantik“ ocenio da Iran aktivno učestvuje u vojnim operacijama na Bliskom istoku i vrši uticaj na druge države u regionu.

Dehgan je ocenio da je verovatnije da će Karter nastaviti da potpiruje tenziju između SAD i Irana, kao što to rade sa Somalijom, Avganistanom, Irakom i Jemenom, nego da se suzdrži od provokacija.

Iranski ministar je dodao da SAD sprovodi politiku koja šteti političkoj situaciji na Bliskom istoku.

Putin: Operacija u Siriji povećala borbenu gotovost ruske vojske  - Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, stabilnost u vojnoj industriji je važna za podršku ekonomiji zemlje u celini i samim tim ove grane, u kojoj radi stotine hiljada ljudi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je operacija Oružanih snaga Rusije u Sirije pokazala porast borbene spremnosti domaće vojske.



„Blagovremeno preduzimanje mera povećalo je borbenu spremnost, borbene mogućnosti naših Oružanih snaga. I to ubedljivo potvrđuje antiteroristička operacija koju mi sprovodimo na zahtev i molbu sirijskog rukovodstva“, izjavio je ruski lider na sednici posvećenoj problemu vojne industrije.

Prema rečima predsednika, stabilnost u vojnom kompleksu je važna za podršku ekonomije zemlje u celini.

„Veoma je važna (sfera vojne industrije) za razvoj čitave ekonomije i podrške socijalne stabilnosti. Imajući u vidu da u ovoj sferi radi veliki broj ljudi, visokoobrazovanih specijalista, sa članovima porodica — to je stotine hiljada ljudi“, rekao je on.

Vladimir Putin je naveo da vojna preduzeća rade „ritmično".

„Oružane snage se popunjavaju novim strateški raketnim kompleksima, nuklearnim i višenamenskim podmornicma i brodovima. Obnavljaju se borbena avijacija, protivvazdušne raketne snage, naoružanje i tehnika kopnenih i vojno-desantnih snaga“, rekao je predsednik Rusije.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 10.11.[2015-11-11 07:59:54]

  Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 10.11.[2015-11-11 07:57:55]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 09.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Čepurin: Rusija će stajati uz Srbiju[2015-11-10 21:03:07]

Velika diplomatska pobeda srpskog naroda, njene diplomatije, srpske crkve je odbijanje predloga Albanije za ulazak Kosova...

Ivanov: Male šanse za ukidanje sankcija Rusiji[2015-11-10 17:29:52]

Šanse da se ukinu sankcije Rusiji nisu prevelike, a Rusija za tako nešto nema nameru bilo...

Litvanija traži od SAD oklopnu tehniku zbog „ruske agresije“[2015-11-10 17:24:25]

Litvanija je zatražila od SAD 84 oklopna vozila „strajker“ u cilju jačanja svoje odbrambene sposobnosti, prenosi...

Putin: Glavni cilj američke PVO neutralizacija nuklearnog potencijala Rusije[2015-11-10 17:21:03]

Rusija radi na razvoju udarnih sistema, koji mogu da prevaziđu svaku PVO, izjavio je ruski predsednik...

Nemačke kompanije spremne da sarađuju sa Rusijom i pod sankcijama[2015-11-10 17:15:57]

Nemačke kompanije su spremne i pod sankcijama da održavaju partnerske odnose sa ruskim kompanijama, piše list...

Lavrov: Borba protiv terorizma - glavni prioritet[2015-11-10 17:12:21]

Lavrov je izjavio da je glavni prioritet borba protiv Islamske države i drugim terorističkim organizacijama: to...

Eksplozija u sirijskoj provinciji Latakija, na desetine mrtvih[2015-11-10 17:04:13]

Najmanje 23 osoba je poginulo, a više od 65 ranjeno u eksploziji koju su izazvali militanti...

Kijevske snage poslale helikoptere u Donbas[2015-11-10 16:57:06]

Zamenik načelnika štaba Narodne vojske Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da obaveštajna služba DNR...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 10.11.

Izvor: Vostok.rs, 11.Nov.2015

11.11.2015. -..  ..Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu za 09.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod..  ..  OVDE možete...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.