Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 10.11.

Izvor: Vostok.rs, 11.Nov.2015, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 10.11.

11.11.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 09.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

 

VIDEO VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 10.11.

Kijevske snage poslale helikoptere u Donbas - Zamenik načelnika štaba Narodne vojske Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da obaveštajna služba DNR ima informacije da su u zonu konflikta stigla dva eskadrona borbenih helikoptera kijevskih snaga.

„Upoznati smo su stigla dva eskadrona borbenih helikoptera u naseljeno mesto Konstantinovka, prisutni su tenkovi u naselju Žovanka, artiljerija — četiri jedinice samohodnih sistema — u naseljenom mestu Novoselovka“, rekao je Basurin na brifingu.

Kijevske snage pokušale proboj - Kijevske snage pokušale su da se probiju kroz pozicije jedinica Donjecke Narodne Republike kod grada Debaljceva, saopštio je gradonačelnik Aleksej Granovski.

"Primio sam ovu informaciju od vojske, a sada pokušavamo da saznamo detalje" – izjavio je Granovski za novinsku agenciju iz Donjecka.

Prema njegovim rečima, kijevske snage su tom prilikom koristile „teško i lako naoružanje“, prenosi TASS.

Granovski je dodao da još ne raspolaže informacijama o civilnim žrtvama ni o uništavanju stambenih objekata.

Šef misije OEBS-a u Ukrajini: Primirje krhko -  "Posebna posmatračka misija OEBS-a, uprkos postojećem prekidu vatre, i dalje smatra da je prekid vatre u regionu "izuzetno krhak",  - saopštio je zamenik šefa misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hag.

"Nažalost, posmatrači su za protekle dve nedelje kosntatovali postojanje žrtava.", naveo je Hag.

Pored toga, prema zameniku šefa Misije OEBS-a, značajan problem su i rudarska područja u zoni sukoba.





 

 

 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 10.11.


Ivanov: Male šanse za ukidanje sankcija Rusiji  - Šanse da se ukinu sankcije Rusiji nisu prevelike, a Rusija za tako nešto nema nameru bilo koga da moli, izjavio je šef administracije ruskog predsednika Sergej Ivanov.

On je precizirao da su perspektive za ukidanje šanse „maglovite“.

„Mi nećemo nikoga moliti da se ukinu sankcije jer ih mi nismo ni uvodili“, rekao je Ivanov prilikom susreta sa finskim predsednikom Sauli Niniste.

On je takođe objasnio da sankcije Rusiji nanose direktnu štetu i finskoj ekonomiji.

Ivanov je sa finskim predsednikom razgovarao i o međunarodnoj bezbednosti, pre svega po pitanju Sirije, ali i Ukrajine i Avganistana. Pored toga, bilo je reči i o problemu migranata koji je ove godine zadesio Evropu.

Litvanija traži od SAD oklopnu tehniku zbog „ruske agresije“  - Litvanija je zatražila od SAD 84 oklopna vozila „strajker“ u cilju jačanja svoje odbrambene sposobnosti, prenosi „Difens njuz“.

Prema podacima „Difens njuz“, radi se o 84 oklopna vozila „strajker“ M 1126, ojačana 30-milimetarskim topovima. Ukupna vrednost porudžbine procenjuje se na 599 miliona dolara.

Isporučilac koji će vršiti isporuke oklopnih vozila u Litvaniju nije određen.

Uprava za vojnu saradnju Ministarstva odbrane SAD već je upoznala Kongres sa zahtevom Litvanije.

„Difens njuz“ navodi da je odluka o kupovini doneta jer su „zbog ruske agresije“ u Ukrajini istočne zemlje dovedene u stanje „povišene borbene gotovosti“.

„Američka vojska ubrzano pokušava da modernizuje svoja oklopna vozila ’strajker‘, snabdevajući ih velikim topovima iz starha da ruski analozi po vatrenoj snazi prevazilaze već poslatu tehniku u Evropu“, piše list.

Ranije je američki Kongres odobrio izdvajanje sredstava u 2016. godini za modifikaciju 81 oklopnog vozila „strajker“ 30-milimetarskim topovima na hitan zahtev drugog izviđačkog puka Oružanih snaga SAD koji se nalazi u Nemačkoj.

Putin: Glavni cilj američke PVO neutralizacija nuklearnog potencijala Rusije  - Rusija radi na razvoju udarnih sistema, koji mogu da prevaziđu svaku PVO, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vojne industrije.

„Radićemo i na sistemu protivraketne odbrane, ali ćemo najpre, kako smo više puta govorili, raditi na udarnim sistemima koji mogu da se suprotstave svakoj protivraketnoj odbrani“, izjavio je Putin na sastanku o razvoju Oružanih snaga.

Stvarnni cilj američke PVO je neutralizacija nuklearnog potencijala Rusije, rekao je ruski predsednik. Prema njegovim rečima, širenje PVO je usmereno na podrivanje sistema globalne bezbednosti.

„Mi smo više puta ukazivali na to da ovakve akcije ocenjujemo kao pokušaj potkopavanja postojeće ravnoteže u oblasti raketno-nuklearnog naoružanja. U suštini, potkopavanje čitavog sistema globalne i regionalne stabilnosti“, dodao je Putin.

„Više puta smo govorili da će Rusija preduzeti mere za jačanje potencijalnih strateških nuklearnih snaga“, naglasio je Putin.

Nemačke kompanije spremne da sarađuju sa Rusijom i pod sankcijama  - Nemačke kompanije su spremne i pod sankcijama da održavaju partnerske odnose sa ruskim kompanijama, piše list „Špigl“, pozivajući se na zamenika generalnog direktora Federalnog udruženja Privredne komore Nemačke Folkera Trajera.

„Već godinu dana traju sankcije Kremlja i Evropske unije. Biznismeni iz Rusije i Nemačke pozivaju da se stavi tačka na trgovinski rat“, piše list.

Na „početak kraja“ sankcija protiv Rusije pozvao je i šef Istočnog komiteta nemačke ekonomije Ekhard Kordes. Čitajte više

Puškov ironično o Pentagonu  - Predsednik Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Aleksej Puškov ukazao je na to da se nedavne reči šefa Pentagona Eštona Kartera na adresu Rusije razilaze sa politikom Vašingtona prema njoj

„Ministar odbrane SAD Karter je izjavio: Amerika ne traži načine da od Rusije napravi neprijatelja. Očigledno su sankcije, pretnje i politika izolacije — prijateljska politika“, napisao je Aleksej Puškov na svojoj stranici na Tviteru.

Ranije je ministar odbrane SAD Ešton Karter izjavio da Sjedinjene Države ne žele sukobe sa Rusijom i da nameravaju da nastave da štite svoje interese i interese svojih saveznike.

„Mi ne želimo hladni, niti vrući rat sa Rusijom… Mi ne težimo da od Rusije stvorimo neprijatelja. Međutim, neka se ne zavaravaju, Sjedinjene Države će štititi svoje interese, naše saveznike, principe međunarodnog poretka, kao i svetlu budućnost svih nas“, rekao je Karter na istočnom forumu u Kaliforniji u predsedničkoj biblioteci „Ronald Regan“.

Minoboronы SŠA Karter zaяvil: SŠA ne iщut puteй sdelatь iz Rossii vraga. Vidimo, sankcii, ugrozы i popыtki izolяcii - эto družeskaя politika

— Alekseй Puškov (@Alexey_Pushkov) November 10, 2015

Ukrajina smanjila dvevnu kupovinu ruskog gasa  - „Naftogas Ukraina“ smanjio je kupovinu ruskog gasa do 10 miliona kubnih metara gasa dnevno, pretplatu „Gaspromu“ za gas pri takvom novou selekcije dovoljan je za 4 dana, saopštio je šef „Gasproma“ Aleksej Miler novinarima.

Prema podacima „Gasproma“, Ukrajina istovremeno smanjuje kupovinu gasa i iz Evrope.

„Ukrajina je smanjila obim kupovine ruskog gasa, zbog finansijskog deficita „Naftagasa“, u poređenju sa početkom meseca za četiri puta — do 10 miliona kubnih metara dnevno. Istiovremeno se smanjuje i kupovina iz Evrope. Na ovaj način, u ovom trenutku „Gaspromu“ je plaćeno gasa čak i pri najmanjem nivou selekcije dovoljno za samo četiri dana — do subote 14. novembra“, rekao je šef „Gasproma“.

Kijev: Izbori u Donbasu tek za dve do tri godine  - Izbori u Donbasu mogu biti sprovedeni tek za dve do tri godine kada se ispune određeni uslovi, odnosno kada se omogući rad ukrajinskih partija na jugoistoku zemlje, ali i kada Ukrajina u potpunosti povrati kontrolu nad svojim granicama, izjavio je zamenik šefa ukrajinske Centralne izborna komisije Andrej Mager.

Pored toga, Mager je podsetio da Kijev kao uslov navodi i da se u Donbsu u potpunosti poštuje bezbednost građana.

„Sve te činjenice ulivaju dosta skepse po pitanju sprovođenja izbora u Donbasu“, ocenio je Mager.

On se dotakao i prevremenih izbora u Ukrajini rekavši da trenutno za tako nešto nema uslova.

„Ukoliko ne dođe do ozbiljnijih građanskih protesta, ja ne vidim perspektivu za prevremene parlamentarne izbore“, rekao je Mager.

On je naglasio da je za tako nešto neophodno ispuniti jedan od tri uslova – da se koalicija raspadne a da se ne formira nova u roku od mesec dana, zatim da se Vlada rasformira bez formiranja nove i to u roku od 60 dana, ali i u slučaju da se u roku od 30 dana ne održi nijedno zasedanje Vrhovne rade.

Mager je podvukao da je za prevremene izbore prvenstveno neophodna „volja predsednika“.

Berluskoni: Podržavate Evropu koja uvodi sankcije Rusiji?  - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni osudio je spoljnu politiku Evropske unije zbog uvođenja sankcija Rusiji rekavši da se one u velikoj meri odražavaju na italijansku ekonomiju.

Berluskoni je za vreme obraćanja na demonstracijama u Bolonji žestoko kritikovao evropsku vlast po pitanju sprovođenja unutrašnje i spoljne politike, kao i zbog uvođenja sankcija Rusiji.

„Vi ste spremni da podržavate Evropu po pitanju žestoke poreske politike? I dalje želite da podržavate Evropu koja je uvela sankcije Rusiji“, uzvikivao je Berluskoni pred demonstrantima naglasivši da sankcije prema Rusiji imaju domino efekat na italijansku ekomoniju.

Kao odgovor na Berluskonijeva pitanja okupljeni su uzvikivali „ne, ne“.

Kao alternativu Berluskoni je predložio uvođenje politike „manjih poreza, manjeg političkog mešanja u unutrašnje probleme drugih zemalja, kao i – malo manje Evrope“.

Evropski mediji su objavili, pozivajući se na izvore iz EU i nemačke Vlade, da postoji mogućnost da će Evropa u decembru produžiti sankcije Rusiji na dodatnih šest meseci.

EU se sprema da produži sankcije Rusiji  - Evropska unija namerava u decembru da produži sankcije protiv Rusije još na pola godine, piše list „Handelsblat“, pozivajući se na izvore u rukovodstvu EU.

Prema podacima nemačkog lista, ova mera je navodno potrebna radi ubrzanja mirovnog procesa na istoku Ukrajine. Predstavnici EU insistiraju na mišljenju da Rusija ne ispunjava u dovoljnoj meri uslove Minskog sporazuma, bez obzira na primirje na istoku zemlje.

Zvanična odluka o produžetku sankcija biće doneta na samitu EU 18. decembra. U isto vreme, Rusija je uvek saopštavala da nije deo unutarukrajinskog konflikta i da se zalaže za rešenje situacije.

Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini. Sankcije koje su krajem jula prošle godine EU i SAD uvele nekim licima i ruskim kompanijama proširile su se na celu rusku ekonomiju.




 

Video vesti za 10.11.

MO DNR o napadima kijevskih snaga

Basurin o situaciji na frontu

Borac Narodne vojske LNR o situaciji u rejonu mosta u Sčastju

Borac Narodne vojske DNR o situaciji na frontu

Borbe kod Sčastja

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 10.11.[2015-11-11 07:59:54]

  Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 10.11.[2015-11-11 07:57:55]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 09.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Čepurin: Rusija će stajati uz Srbiju[2015-11-10 21:03:07]

Velika diplomatska pobeda srpskog naroda, njene diplomatije, srpske crkve je odbijanje predloga Albanije za ulazak Kosova...

Ivanov: Male šanse za ukidanje sankcija Rusiji[2015-11-10 17:29:52]

Šanse da se ukinu sankcije Rusiji nisu prevelike, a Rusija za tako nešto nema nameru bilo...

Litvanija traži od SAD oklopnu tehniku zbog „ruske agresije“[2015-11-10 17:24:25]

Litvanija je zatražila od SAD 84 oklopna vozila „strajker“ u cilju jačanja svoje odbrambene sposobnosti, prenosi...

Putin: Glavni cilj američke PVO neutralizacija nuklearnog potencijala Rusije[2015-11-10 17:21:03]

Rusija radi na razvoju udarnih sistema, koji mogu da prevaziđu svaku PVO, izjavio je ruski predsednik...

Nemačke kompanije spremne da sarađuju sa Rusijom i pod sankcijama[2015-11-10 17:15:57]

Nemačke kompanije su spremne i pod sankcijama da održavaju partnerske odnose sa ruskim kompanijama, piše list...

Lavrov: Borba protiv terorizma - glavni prioritet[2015-11-10 17:12:21]

Lavrov je izjavio da je glavni prioritet borba protiv Islamske države i drugim terorističkim organizacijama: to...

Eksplozija u sirijskoj provinciji Latakija, na desetine mrtvih[2015-11-10 17:04:13]

Najmanje 23 osoba je poginulo, a više od 65 ranjeno u eksploziji koju su izazvali militanti...

Kijevske snage poslale helikoptere u Donbas[2015-11-10 16:57:06]

Zamenik načelnika štaba Narodne vojske Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da obaveštajna služba DNR...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.