RT: Ruski vojni avion sa 14 članova posade nestao tokom izraelskog napada na Latakiju

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2018, 06:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ruski vojni avion sa 14 članova posade nestao tokom izraelskog napada na Latakiju

Izvor: Vostok / RT

Ruski vojni avion Il-20 sa 14 članova posade nestao je sa radara tokom napada četiri izraelska aviona na provinciju Latakija u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kontrola vazdušnog saobraćaja u vazdušnoj bazi Hmeimim je "izgubila su kontakt" sa avionom u ponedeljak uveče, tokom napada izraelskih aviona F-16 na Latakiju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Avion je bio 35 kilometara od obale Sirije kada je nestao.

Ruski radari takođe su registrovali lansiranje raketa sa francuske fregate na Mediteranu uveče 17. septembra.




Četrnaest članova posade je bilo u avionu u trenutku nestanka. Misija za pretragu i spašavanje je u toku. Komanda ruske vazduhoplovne baze započela je operaciju pretrage i spasavanja. Prema podacima, u blizini luke Tartus nalazi se spasilački brod ruske mornarice "Profesor Nikolaj Murov".

Iljiušin 20 (IL-20) je avion za radio-elektronsko nadgledanje, opremljen širokim spektrom antena, infracrvenim i optičkim senzorima. Avion koristi i satelitske veze, koji omogućava ruskoj vojsci da prati sirijsko nebo u realnom vremenu.


 
Jednočasovni napad na Latakiju počeo je oko 22 časa po lokalnom vremenu, a gađana je elektrana, kao i na dva objekta koja pripadaju sirijskoj vojsci. Sirijski zvaničnici su saopštili da je napad "apolja" i da je došao "sa mora", ali na početku se nisu mogla potvrditi saopštenja da Izrael stoji iza napada. Sedam osoba je povređeno u napadu, prema rečima sirijskih zvaničnika.



Dok je ruska vojska saopštila da je u vreme napada na Latakiju registrovala četiri aviona F-16 izraelskih snaga, Tel Aviv je odbio da komentariše izveštaj.



Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut



Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski "iljušin" oboren greškom, ostavljen na liniji vatre

Izvor: B92, 18.Sep.2018

Moskva -- Ruski ministar odbrane izjavio da je ruski vojni avion "IL-20" sa 15 osoba, koji je jutros nestao s radara iznad Sredozemnog mora, oboren raketom zemlja-vazduh...Na hitno sazvanoj konferenciji za medije, ruski ministar odbrane je saopštio da je ruskog "iljušina" oborila raketa sirijske vojske,...

Nastavak na B92...

Sirijska raketa oborila ruski "iljušin", Moskva krivi Izrael

Izvor: RTS, 18.Sep.2018

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je avion Il-20 sa 15 osoba oboren sirijskom raketom zemlja–vazduh iznad Sredozemnog mora. Navodi se da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete, što Rusija smatra "namernom provokacijom". Vladimir Putin izjavio da je obaranje aviona...

Nastavak na RTS...

RT: Rusija zadržava pravo da odgovori na akcije Izraela koje su dovele do rušenja ruskog aviona od strane Sirije

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2018

Izvor: Vostok / RT. . Ruska vojska optužila je izraelske snage jer je sirijska PVO oborila ruski avion Il-20. Sirijska PVO je odgovorila vatrom na napad izraelske avijacije.. . Izraelske vazduhoplovne snage pokrenule su iznenadni noćni napad na Latakiju na način koji je ruski avion doveo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.