RT: Izrael okrivio Damask za obaranje ruskog aviona, žali za žrtvama

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Izrael okrivio Damask za obaranje ruskog aviona, žali za žrtvama

Izvor: Vostok / RT

Izrael je odbacio odgovornost za obaranje ruskog aviona Il-20 u Siriji, te optužio sirijsku vladu za obaranje aviona u provinciji Latakija, navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga.

Izrael je saopštio da "izražava žaljenje zbog pogibije posade  ruskog aviona". Međutim, navedeno je da je vlada Bašara Asada "čija je vojska srušila ruski avion, potpuno odgovorna" za incident.


Israel expresses sorrow for the death of the aircrew members of the Russian plane that was downed tonight due to Syrian anti-aircraft fire.
Israel holds the Assad regime, whose military shot down the Russian plane, fully responsible for this incident.
— Israel Defense Forces (@IDFSpokesperson) September 18, 2018
Osim Damaska, Izrael je okrivio za "nesrećni incident" Iran i Hezbolah.

U nizu saopštenja na tviteru, Izraelske odbrambene snage objasnile su da su njihovi avioni bili usmereni na sirijski objekat "iz kojeg su sistemi za proizvodnju smrtonosnog oružja trebali biti prebačeni u ime Irana Hezbolahu u Liban".

Tvrdi se da je oružje "namenjeno za napad na Izrael".

Izraelska vojska je obećala da će podeliti "sve relevantne informacije" sa Rusijom "kako bi sagledali incident i potvrdili činjenice po ovom pitanju".

Prema navodima izraelske vojske, i Izrael i Rusija imaju "sistem za izbegavanje konfliktnih situacija", koji je dogovoren od strane rukovodstva dve države, te se "pokazao puno puta tokom poslednjih godina". Sistem je bio u upotrebi kada se incident dogodio, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Izraelska vojska insistira da je "opsežna i neprecizna" sirijska protivavionska vatra dovela do toga da ruski avion bude "pogođen i oboren".

An initial inquiry of the incident suggests:
1. Extensive and inaccurate Syrian anti-aircraft (Surface to Air missile) fire caused the Russian plane to be hit and downed.
— Israel Defense Forces (@IDFSpokesperson) September 18, 2018
Izraelska vojska pretpostavlja da su sirijske PVO snage "neselektivno pucale", te da se "nisu potrudile" da osiguraju da u vazduhu ne bude ruskih aviona.

Podsetimo, ruski avion Il-20 je oboren kod obale Sirije prilikom vraćanja u bazu, a koga su izraelski avioni koristili kao masku u napadu na ciljeve u Siriji. Kao odgovor na izraelski napad sirijska PVO je oborila greškom ruski avion.


Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Izrael Rusiji:Žalimo zbog incidenta, kriva je sirijska vlada

Izvor: BKTV News, 18.Sep.2018

Izrael izražava žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog vojnog aviona "iljušin Il-20", koji je oboren u ponedeljak uveče u Siriji, saopštile su danas izraelske odbrambene snage (IDF), istakavši da Izrael za ovaj incident smatra odgovornom sirijsku vladu...U saopštenju se navodi da je ruski...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.