RT: Ruski avion greškom oborila sirijska PVO tokom izraelskog napada

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2018, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ruski avion greškom oborila sirijska PVO tokom izraelskog napada

Izvor: Vostok / RT

Ruska vojska je saopštila da je izraelski napad na Siriju pokrenuo lanac događaja, što je dovelo do obaranja ruskog vojnog aviona Il-20 od strane sirijske PVO, sistemom S-200. 

U ponedeljak uveče četiri izraelska aviona F-16 napala su mete u sirijskoj provinciji Latakija nakon što su se približili Sredozemnim morem, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije. Izraelski vojni avioni došli su na maloj visini i "stvorili su opasnu situaciju za druge avione i brodove u regionu", navodi se u saopštenju.

Vojska je saopštila da su fregata francuske mornarice, kao i ruski avion "Il-20" bili u području izraelske operacije.

"Izraelski piloti su koristili ruski avion kao masku i napravili ga metom za sirijsku PVO. Kao posledica toga, Il-20, koji ima znatno veći radijus radara nego F-16, pogođen je projektilom PVO sistema S-200 ", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je naglasilo da su Izraelci morali znati da je ruski avion bio prisutan na tom području, što ih nije zaustavilo od "provokacije". Izrael takođe nije upozorio Rusiju o planiranoj operaciji unapred. Upozorenje je došlo manje od minuta pre početka napada, što "nije ostavilo vremena da se ruski avion premesti u sigurno područje", navodi se u saopštenju.




Rusija smatra akcije izraelske vojske na području Latakije neprijateljskim, izjavio je portparol Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Prema rečima Konašenka, izraelski piloti, pod maskom IL-20, došli su u zonu sirijske PVO.

"Kao rezultat neodgovornih akcija izraelske vojske poginulo je 15 ruskih vojnika, što apsolutno nije u skladu sa duhom rusko-izraelskog partnerstva", dodao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane zadržava pravo na adekvatan odgovor.

Izraelska ambasada u Moskvi odbila je da komentariše ove informacije.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Oboren ruski avion

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael kriv: Sirijski PVO greškom oborio ruski avion Il-20

Izvor: Vesti-online.com, 18.Sep.2018

"Ruski IL-20 je oboren raketom sirijskog kompleksa S-200", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije..."Izraelski avioni su namerno stvorili opasnu situaciju u području sirijske Latakije. Krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili pod udar sirijskih sistema PVO S-200", saopštilo...

Nastavak na Vesti-online.com...

TRAGIČNA ZABUNA U SIRIJI: Greškom oboren ruski avion, Moskva krivi Izrael

Izvor: Večernje novosti, 18.Sep.2018

Izraelski avioni namerno stvorili opasnu situaciju u području Latakije u Siriji. Krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili pod udar sirijskih PVO, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije RUSKI IL-20 u kojem se nalazilo 14 ljudi je oboren raketom sirijskog...

Nastavak na Večernje novosti...

Morozov: Najtužnije je što Izrael ne odgovara na pitanja, nema izvinjenja ili objašnjenja, samo tišina

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2018

Član Saveta Federacije Igor Morozov komentarisao je obaranje ruskog aviona koje je isprovocirao Izrael.. "Na području Latakije dogodio se slučaj bez presedana za odnose Rusije sa svojim partnerom, Izraelom. Izraelski piloti napravili su neverovatan provokativni potez prema ruskom avionu. Svaki...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.