RT: Rusija zadržava pravo da odgovori na akcije Izraela koje su dovele do rušenja ruskog aviona od strane Sirije

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2018, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija zadržava pravo da odgovori na akcije Izraela koje su dovele do rušenja ruskog aviona od strane Sirije

Izvor: Vostok / RT

Ruska vojska optužila je izraelske snage jer je sirijska PVO oborila ruski avion Il-20. Sirijska PVO je odgovorila vatrom na napad izraelske avijacije.

Izraelske vazduhoplovne snage pokrenule su iznenadni noćni napad na Latakiju na način koji je ruski avion doveo u opasnost, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije. Morali su znati da postavljaju ruski avion u poziciju da će biti gađan od strane sirijske PVO, ali oni nisu promenili svoj pristup ciljevima u Siriji, niti dali Rusiji dovoljno vremena da prebaci Il-20 u sigurno područje.

Mapa dešavanja incidenta koju je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije

Prema ruskoj vojsci, četiri izraelska aviona F-16 napali su mete u Siriji u ponedeljak uveče, približavajući se Sredozemnim morem na maloj visini. Il-20 je bio u patroli na istom području i oborio ga je sirijski projektil sistema S-200, kao reakcija na izraelski napad, a koji je avion izraelska strana koristila kao masku.







 "Smatramo da su ove provokativne akcije Izraela neprijateljske. Petnaest pripadnika ruske vojske je poginulo zbog neodgovornih akcija izraelske vojske. Ovo je apsolutno suprotno duhu rusko-izraelskog partnerstva", ističe se u saopštenju.

"Izraelski piloti su koristili ruski avion kao masku i napravili ga metom za sirijsku PVO. Kao posledica toga, Il-20, koji ima znatno veći radijus radara nego F-16, pogođen je projektilom PVO sistema S-200 ", navodi se u saopštenju.

"Zadržavamo pravo na adekvatan odgovor."



U toku je potraga za avionom i članovima posade.

Izrael do sada nije dao nikakvo saopštenje, što je uobičajeno sa njegovom politikom. Izraelski zvaničnici ranije su priznali da su vazdušne snage zemlje napale stotine "iranskih" ciljeva u Siriji.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sirijci oborili ruski avion, poginulo 15 vojnika

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2018

MOSKVA - Ruska vojska saopštila je danas da je izraelska vazdušna intervencija u Siriji pokrenula lanac događaja koji je doveo do obaranja ruskog vojnog aviona sirijskim projektilom "S-200".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pronađeno mjesto pada ruskog aviona

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2018

DAMASK - Vojska Rusije pronašla je mjesto gdje se srušio ruski vojni avion "iljušin-20" u Sredozemnom moru, saopšteno je iz Ministarstva odbrane te zemlje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.