Sirijska raketa oborila ruski "iljušin", Moskva krivi Izrael

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je avion Il-20 sa 15 osoba oboren sirijskom raketom zemlja–vazduh iznad Sredozemnog mora. Navodi se da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete, što Rusija smatra "namernom provokacijom". Vladimir Putin izjavio da je obaranje aviona posledica "spleta tragičnih okolnosti". Izrael saopštio da žali zbog pogibije članova posade aviona i da za incident smatra odgovornom sirijsku vladu.

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, izviđački avion Il-20 je slučajno pogodila jedna od raketa namenjena izraelskim borbenim avionima F-16 koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Latakija u Siriji, prenosi AP.

Spasioci traže olupinu, ali, kako prenosi AP, ne očekuju da pronađu preživele.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za "namernu provokaciju".

Ministarstvo odbrane dodaje da je Izrael obavestio Rusiju o svojim aktivnostima u Latakiji samo minut pre početka napada.

Putin: Obaranje aviona posledica spleta tragičnih okolnosti

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je obaranje aviona sirijskom raketom posledica "spleta tragičnih okolnosti".

"U poređenju sa dobro poznatim događajima, kada je turski borbeni avion oborio naš avion, situacija je bila drugačija. Ovoga puta, izgleda da je reč o nizu tragičnih okolnosti", rekao je ruski predsednik na konferenciji za novinare posle razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi Tas.

Prema Putinovim rečima, turski avion je svojevremeno "namerno oborio ruski avion", dok u incidentu koji se dogodio sinoć "izraelski avioni nisu oborili ruski".

"Podrazumeva se da moramo najozbiljnije analizirati šta se dogodilo. Naš stav o ovoj tragediji je sadržan u saopštenju Ministarstva odbrane, koje se u potpunosti slaže sa mnom", istakao je ruski predsednik.

Uz to, on je uputio izraze saučešća porodicama članova posade i najavio da će Rusija pojačati bezbednost svojih trupa na području Sirije.

Šojgu: Izrael u potpunosti odgovoran za obaranje aviona

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu preneo je izraelskom kolegi Avigdoru Libermanu da Rusija smatra da je Izrael u potpunosti odgovoran za obaranje ruskog izviđačkog aviona iznad Sredozemnog mora, javio je Rojters.

Šojgu je poručio da će Rusija odgovoriti na akcije izraelskih vazduhoplovnih snaga koje su, kako je rekao, dovele do fatalnog rušenja ruskog aviona u ponedeljak uveče.

"Obavestili smo danas naše izraelske kolege, i lično sam obavestio izraelskog ministra odbrane da takve akcije neće ostati bez odgovora s naše strane", rekao je Šojgu.

Portparol Ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov izjavio je da je zbog neodgovornosti izraelske vojske poginulo 15 ruskih vojnika i da ove provokativne korake Rusija vidi kao neprijateljske.

"Ovo je u potpunosti suprotno duhu rusko-izraelskog prijateljstva. Zadržavamo pravo da odgovorimo 'milo za drago'", naglasio je Konašenkov.

Zbog ovog incidenta rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor izraelskog ambasadora u Rusiji Gerija Korena, saopštilo je to ministarstvo, navodi Tas.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija izuzetno zabrinuta zbog obaranja ruskog aviona, kao i da se situacija trenutno ispituje, a da će se tokom dana izneti nove informacije.

Ruski predsednik razgovaraće danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahom, potvrdio je portparol Kremlja.

Peskov je naveo da je telefonski razgovor Putina i Netanjahua planiran za kasnije tokom dana, preneo je Tas. Agencija Rojters je prethodno, pozivajući se na neimenovane izraelske diplomatske izvore, javila da će Putin i Netanjahu "uskoro razgovarati".

Ranije danas javljeno je da je "iljušin" nestao sa radara iznad Sredozemnog mora, a da je nekoliko raketa lansirano sa francuskog broda "Overnj".

Izrael: Žalimo zbog incidenta, kriva je sirijska vlada

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da žale zbog pogibije članova posade ruskog vojnog aviona, istakavši da Izrael za ovaj incident smatra odgovornom sirijsku vladu. U saopštenju se navodi da je avion oboren zbog sirijske protivavionske vatre, prenosi Tas.

"Protekle noći su borbeni avioni IDF uzeli na nišan postrojenje sirijskih oružanih snaga iz kojeg je trebalo da sistemi za proizvodnju preciznog i smrtonosnog oružja budu prebačeni, u korist Irana, Hezbolahu u Libanu", stoji u saopštenju.

Ovo oružje je, ističe IDF, imalo za svrhu napad na Izrael i predstavljalo je nedopustivu pretnju Izraelu.

"Izrael smatra Asadov režim, čija je vojska oborila ruski avion, u potpunosti odgovornim za ovaj incident. Takođe, Izrael smatra Iran i terorističku organizaciju Hezbolah odgovornim na ovaj nesrećni incident", ističe se u saopštenju.

IDF napominje da su izraelski avioni već bili u vazdušnom prostoru te zemlje u trenutku kada je sirijska vojska lansirala rakete koje su pogodile ruski avion i da "tokom izraelskog udara na cilj u Latakiji, ruski avion nije bio u zoni operacije".

Izvor u izraelskoj vladi rekao je ruskoj agenciji da je Izrael u kontaktu s ruskom vladom i oružanim snagama, i da im pruža informacije u vezi sa obaranjem aviona.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво