RASADNICI ZA NOVI FRONT ISIS Ove dve BALKANSKE zemlje su dale najviše DŽIHADISTA

Izvor: Blic, 05.Maj.2016, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASADNICI ZA "NOVI FRONT" ISIS Ove dve BALKANSKE zemlje su dale najviše DŽIHADISTA

Albert i Jasin napustili su svoje domove na Kosovu i u Albaniji kako bi se pridružili džihadistima u Siriji, a sada su se vratili kućama kako bi popunili redove regionalnog ogranka Islamske države - takozvanog "novog fronta", navodi se u reportaži koju danas objavljuje Frans pres.

Jasin (30), koji radi kao mesar u predgrađu Tirane, odbio je da u razgovoru sa novinarima Frans presa kaže svoje pravo ime iz straha >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od odmazde.

Jasin, otac troje dece, koji je i bio ranjen u sirijskom gradu Alepu 2014. godine, rekao je AFP-u da je napustio Albaniju "kako bi pomogao sirijskom narodu", dodajući da se nada da će Alah umeti da prepozna njegovu žrtvu, iako, kako je izjavio, "nije umro kao mučenik".

Albert Beriša, 29-godišnji diplomac fakulteta političkih nauka, kaže da je "emotivnu odluku" o odlasku na Bliski istok doneo nakon što je na televiziji i društvenim mrežama video šta se dešava u Siriji.

Pročitajte još:

Beriša je, međutim, zbog svoje odluke da se pridruži teroristima, prošlog meseca osuen na tri godine zatvora.

Prema podacima vlasti, oko 300 stanovnika Kosova i oko 120 državljana Albanije pridružilo se džihadistima u Siriji, što je, kada se izračuna u procentima, najveći broj po glavi stanovnika, navodi AFP.

Oko 30 boraca se vratilo u Albaniju, dok se na Kosovu u svoje domove vratilo njih 120, saopštili su zvanični izvori.

Frans pres podesća i na propagandni video snimak koji je Islamska država objavila prošle godine, pod nazivom "Čast je u džihadu: poruka narodima Balkana", koji se u tom materijalu opisuje kao "novi front" za džihad u Evropi.

RAK-RANE EVROPE Američki obaveštajci: Ove tri zemlje kriju najveće ćelije ISIS-a

Prema podacima Svetske banke, prosečna mesečna plata na Kosovu je oko 290 evra, a u Albaniji oko 370.

Iako, kako je za AFP rekao jedan albanski policajac, novac nije glavni motiv dobrovoljaca za pridruživanje islamističkim teroristima, običan borac u redovima IS u Siriji zarađuje mesečno više od 740 evra, dok zapovednici dobijaju oko 1.740 evra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kosovo i Albanija rasadnici za "novi front" IS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2016

Albert i Jasin napustili su svoje domove na Kosovu i u Albaniji kako bi se pridružili džihadistima u Siriji, a sada su se vratili kućama kako bi popunili redove regionalnog ogranka Islamske države - takozvanog "novog fronta", navodi se u reportaži koju danas objavljuje Frans pres...Jasin (30), koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.