ISIS je pred porazom na Bliskom istoku, a ova država postaje njihovo NOVO UPORIŠTE

Izvor: Blic, 29.Maj.2017, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISIS je pred porazom na Bliskom istoku, a ova država postaje njihovo NOVO UPORIŠTE

Islamska država trpi sve više poraza u bitkama u Siriji i Iraku gde je ostala bez velikog dela teritorije koju je kontrolisala, ali daleko da se radi o njenom konačnom porazu.

Komandant bataljona Dijala iračkih specijalnih snaga Madž Kinani rekao je da Mosul mora biti oslobođen u junu.

- Mosul je pao u ruke ISIS-a 10. juna 2014. i zato ove godine do 10. juna mora biti oslobođen - izjavio je on, a prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << britanski "Telegraf".

Iračka vojska je ovog vikenda od islamista oslobodila nekoliko blokova Mosula, ali su Kinanijevi ljudi i dalje oko dva kilometra udaljeni od Starog grada gde se pripadnici ISIS-a kriju među civilima.

- Ne zavisi sve od nas, već i od neprijatelja i njegovih taktika - rekao je on.

I dok iračka vojska napreduje u Mosulu, koji važi za jedno od glavnih uporišta islamista, dalje na istoku kontinenta se otvorio novi front - na Filipinima.

Tamo se na jugu zemlje u gradu Maravi trenutno oko 2.000 civila nalazi zarobljeno, dok filipinska vojska pokušava da vazdušnim udarima porazi ekstremiste koji su povezani sa ISIS.

U tom regionu na ostrvu Mindanao već neko vreme deluju islamističke pobunjeničke grupe Abu Sajaf i Maute, a od nedavno su se zaklele na vernost ISIS. Sada se crna zastava ove terorističke organizacije vijori u gradu, gde su ekstremisti uništili nekoliko zgrada i pobili brojne civile.

Filipinske vlasti kažu da su bile veoma uspešne u operacijama protiv ekstremista. Glavna meta filipinske vojske je Isnilon Hapilon, samoproglašeni emi Jugoistočne Azije.

Ekstremisti, posle šest dana borbe, kontrolišu samo mali deo grada Maravija, rekao je portparol vojske Restitudo Radila i dodao da su pobunjenici u poslednjih nekoliko dana borbi uspeli da odbiju napade helikoptera, oklopnih vozila i desetina vojnika.

Najmanje 100 ljudi, uključujući i civile, poginuli su u nasilju, mada vlasti još pokušavaju da utvrde tačan broj žrtava.

- Možemo da kontrolišemo ko dolazi i ko odlazi, ko je u pokretu, a ko ne i pokušavamo da izolujemo preostale džepove pobunjenika - rekao je Radila.

Zbog nasilja je i predsednik Filipina Rodrigo Duterte proglasio ratno stanje na Mindanau.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.