Moskva demantuje tvrdnje o slanju oružja Hrvatskoj devedesetih

Izvor: RTS, 14.Apr.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva demantuje tvrdnje o slanju oružja Hrvatskoj devedesetih

Rusija je uvek striktno poštovala svoje međunarodnopravne obaveze, uključujući i one u vezi sa režimom embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991–1995, saopštava Ambasada Rusije u Beogradu.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije početkom devedesetih godina.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se navodi u saopštenju ruske ambasade u Beogradu, dostavljenom Tanjugu, Rusija je uvek striktno poštovala svoje međunarodnopravne obaveze, uključujući i one u vezi sa režimom embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991–1995.
"Smatramo da su ova saopštenja provokativna, grubo izvrću činjenice, te da imaju za cilj ocrnjivanje politike Ruske Federacije na Balkanu. Pogotovo je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu", ističe se u saopštenju.
Kako napominje rusko ministarstvo, svu odgovornost treba da snose autori ovakvih "ideja".
Zagrebački Večernji list je ranije danas, ne navodeći izvore, napisao da je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov ovih dana pozvao u ambasadu na razgovor Zvonka Zubaka, hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja, kako bi ga pitao gde su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija u prvoj polovini devedesetih godina isporučila Hrvatskoj.
Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, povodom tih napisa, da ruski ambasador želi samo da podseti Hrvatsku na to da je Rusija "pomagala hrvatsku odbranu i borbu za nezavisnost, i to ne samo oružjem".
Ambasador Azimov je, međutim, izjavio da ruska ambasada u Zagrebu nikada nikoga nije zvala na razgovor u vezi sa isporukom oružja Rusije Hrvatskoj.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva demantuje: Nismo isporučivali S-300 Hrvatima

Izvor: Vesti-online.com, 14.Apr.2017

Moskva demantuje informacije u hrvatskim medijima o tome da je Rusija početkom devedesetih, navodno, zaobilazeći embargo Ujedinjenih nacija, isporučila naoružanje Hrvatskoj, uključujući sisteme S-300, saopštio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Artem Kožin...- Rusija se dosledno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.