Izvor: Politika, 23.Jan.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadal protiv Federera

U drugom polufinalu sastaju dvojica najuspešnijih tenisera u istoriji. – Borba u trci za najboljeg svih vremena

Od izveštača „Žurnala”

Melburn – Nije finale Australijskog opena, ali je finale bitke za večnost. Pobednik današnjeg polufinala na Melburn parku, između Rafaela Nadala i Rodžera Federera, imaće još jednog rivala na putu za pehar, ali će sa tog puta skloniti najopasnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konkurenta.

I to ne samo za ovdašnji trofej, nego za onaj mnogo bitniji – ko će od njih dvojice, kada se karijere završe, ostati sa lovorom najboljeg svih vremena.

Federer u vitrini ima čak 17 najvećih trofeja, više nego iko u istoriji. Nadal ima četiri manje, ali je i pet godina mlađi. Zato je ovaj meč toliko važan, pogotovo jer je jasno da ko god od njih uđe u finale, biće veliki favorit – bez obzira na ime protivnika.

Ako Švajcarac trijumfuje u nedelju, povećaće svoj saldo na 18, ali i povećati prednost nad Špancem na pet.

Ako Rafa bude najbolji, smanjiće zaostatak na tri, što će biti mnogo dostižnije nego ako budu pet.

Kada su u pitanju njihove šanse u današnjem meču – obojica imaju jake adute. Federer je već četiri puta osvojio Australijski open, ako to uradi i u nedelju, postaće prvi šampion Melburna sa pet pehara otkako je u tenisu 1968. uveden profesionalizam pa je i onima koji igraju za novac dozvoljeno da se takmiče na grend slemovima.

Nadal je u ovom segmentu slabiji – Rod Lejver arena je jedini veliki stadion na kome je samo jednom primio šampionski ček. U Parizu je bio šampion osam puta, u Londonu i Njujorku po dva, ali ovde su njegovi rezultati najskromniji.

Međutim, kada je s druge strane mreže Federer – Nadalu melburnski beton mnogo više odgovara. Španac ima stopostotan učinak protiv Švajcarca, dobio ga je oba puta, jednom čak i u finalu. Bilo je to 2009, kad se Federer rasplakao na dodeli pehara.

Rodžerova prednost je i u činjenici da je potpuno zdrav, dok Nadala muči krvavi žulj na ruci.

– Zavoj mi smeta samo kod servisa, plašim se da reket može da mi izleti iz ruke. To je ružan osećaj, jer se ne smete da ubrzate pokret – ističe Španac. – Forhend mogu normalno da udaram.

Za razliku od Nadalovih muka sa reketom, Federer uživa u medenom mesecu sa svojim alatom.

Švajcarac je posle nekoliko pogrešnih odluka konačno našao reket sa većom glavom koji mu odgovara i u Melburnu to dokazuje iz meča u meč.

– Morao je to da uradi – podržao ga je Mats Vilander. – Reket koji je koristio do prošle godine pripadao je dinosaurusima. Kada se uporedi sa Nadalovim ili Đokovićevim, kao da je od drveta.

Međutim, kao što i sam Federer reče posle trijumfa nad Endijem Marijem, uzrok je negde drugde.

– Zbog reketa ne trčim sada brže – objašnjava. – Mnogo je važnije da me leđa više ne bole, da mi se vratila eksplozivnost i da ponovo lako prelazim iz odbrane u napad. Prošle godine zbog povrede to nisam mogao da uradim.

Velika promena je i ulazak Stefana Edberga u Rodžerov ugao. Šveđanin će imati šta da kaže.

– Kada smo pravili plan u Dubaiju, bilo je priče i o Nadalu. Rekao mi je da ima nekoliko dobrih ideja na temu igranja protiv njega, tako da jedva čekam da ih čujem – ističe Rodžer.

Federer kaže da ga više ne ljute priče o njegovoj starosti.

– Ljudi su počeli da pitaju kada ću u penziju još 2009, a ja još uvek dobro igram. Sada sam pet godina stariji, ali pitanja je sve manje.

Vojin Veličković

objavljeno: 23.01.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nadal i Federer u borbi za finale

Izvor: Danas, 23.Jan.2014

Dugi niz godina gotovo svaki važniji teniski turnir završavan je duelom između Rafaela Nadala i Rodžera Federera, ali će sada za samo jednog od njih dvojice biti mesta u finalu Australijan opena.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.