Fric pobedio Nadala za titulu u Indijan Velsu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2022, 09:20

Fric pobedio Nadala za titulu u Indijan Velsu

Tejlor Fric nadigrao je Rafaela Nadala sa 2:0 (6:3;7:6/7:5/) u finalu masters turnira u Indijan Velsu. Mladi američki teniser je do osvajanje prvog trofeja u karijeri došao posle dva sata i pet minuta odlične igre.

Trenutno 20. igrač na listi do najvećeg uspeha u karijeri je došao pošto je naneo prvi poraz Nadalu ove sezone posle 20 osvojenih mečeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nizu.

Fricu je ovo drugi trofej u karijeri, a na svom terenu je postao prvi Amerikanac koji je osvojio titulu u Indijan Velsu još od 2001. godine, kada je to učinio Andre Agasi.

Američka teniska nada, zahvaljujući ovoj pobedi, od danas će zauzimati 13 poziciju na svetskoj listi tenisera.

Momak rođen u Kaliforniji je odlično ušao u meč i sa dva brejka odmah poveo sa 4:0 protiv četvrtog tenisera sveta.

Nadal je potom uzvratio, ali je uspeo samo da smanji prednost protivnika koji je bez problema osvojio prvi set.

Iako je Nadal tokom ovog duela dva puta tražio medicinski tajmaut, u nastavku je viđena mnogo ravnopravnija borba ali je Tejlor Fric do samog finiša uspeo da sačuva maksimalnu koncentraciju i dođe do najveće pobede u karijeri.

Fric: Ne mogu da poverujem

Tejlor Fric je u Indijan Velsu ostvario pobedu karijere protiv Rafaela Nadala.

I ne samo to, on je napravio "kvantni skok" u Top 10 na svetskoj listi, pomerivši se sa 20. na osmo mesto. Sada je i najbolje rangirani Amerikanac na ATP listi.

Po završetku meča jednostavno nije mogao da poveruje da je pobedio bivšeg broja jedan, koji je do tog meča imao nestvaran niz od 20-0 od starta sezone.

Istina, Nadal se žalio na povredu i teškoće sa disanjem, ali to ne umanjuje sjaj pobede Anmerikanca. Bila je velika dilema da li će uopšte i izlaziti na teren, pošto je imao jak bol u predelu članka i plašio se da će morati da odustane.

"Ne mogu ni da opišem koliko je neverovatno da sam bio u stanju da igram kao što sam danas. Nikada nisam osetio jači bol nego danas pre meča. Imali smo temeljnu pripremu za meč i prošao sam pravi pakao pre početka. Išao sam od toga da nema šanse da zaigram do toga da smo nekako uspeli da saniramo taj članak i da izađem na teren. Izašao sam i začudo, nije me ništa bolelo", rekao je Fric.

Ljudi iz tima su ga savetovali da ne igra.

"Svi iz tima, ja, fitnes trener Majk Rasel i Volfgang Osvald, svi smo mu rekli, 'nemoj da igraš ovaj meč'. Rekao je, 0igram, mogu da probam. Želim da izađem na teren protiv Rafe da vidim da li mogu sve to da prevaziđem", otkrio je posle meča Pol Anakon, nekadašnji trener Rodžera Federera.

Posle velike pobede od 6:3, 7:6 (5), Frci jedva da je mogao da zadrži suze radosnice.

"Pokušavam sve vreme da zadržim suze, kod svakog intervjua, svakog govora na terenu. Mislim da će mi i sad ići teško jer sam lak na suzama. Osvojiti ovaj turnir je nešto posebno. To mi je bio jedan od dečačkih snova, nešto što ste verovali da se nikad neće ostvariti. Nema šanse da je sve ovo stvarno", odbijao je da poveruje da je pobedio.

Sada ima izjednačen skor u mečevima sa Nadalom.

"Gubio sam mečeve protiv velikih igrača celog života. Uvek je bio taj osećaj da su nepobedivi. Uraditi to na velikoj sceni, nema boljeg načina. Da bi uzeo veliki trofej moraš da pobediš najbolje. Ove godine nije izgubio. Nadam se da je i on u redu, nešto ga je mučilo. Ne mofu ni da zamislim kako se oseća posle 20 mečeva", zaključio je Fric.

Nadal: Sve me je bolelo, nisam mogao da dišem

Serija Rafaela Nadala od 20 pobeda prekinuta je u finalu Mastersa u Indijan Velsu. Tim porazom Nadal je ostao na 36 masters titula, pa će rekord Novaka Đokovića morati da juri na nekom od narednih Mastersa, najverovatnije u aprilu u Monte Karlu.

Nadal je posle finala priznao da se nije fizički osećao najbolje i da je to bio jedan od razloga što je doživeo prvi poraz od početka sezone.

"Iskreno, osaćao sam bol. Imao sam problem sa disanjem. Ne znam da li je u pitanju nešto sa rebrom, još ne znam. Kada dišem i kada se krećem, kao da mi je igla sve vreme iznutra. Vrtelo mi se u glavi pomalo jer je baš bilo bolno. To je vrsta bola koja me ograničava. Ne radi se samo o bolu, ne osećam se dobro jer to utiče na moja disanje. Više je od razočaranja što sam izgubio, tako nešto sam odmah prihvatio, čak i pre nego što se meč završio. Više mi je krivo što osećam da se mučim", kaže Nadal.

Još protiv Karlosa Alkarasa u polufinalu je davao znake da nije sve u najboljem redu.

"Dao sam sve od sebe. Nije bio moj dan, ali to se dešava. Imam iskustva u ovim situacijama. Teško je sa tim igrati u finalu poput ovoga. Borio sam se do kraja. Imao sam šanse u drugom setu, ali nisam ih previše iskoristio. Teško je sad analizirati meč jer nisam mogao da radim mnoge stvari. Možda nije momenat da se priča o tome, čak i pored toga što nisam sve mogao da radim kako sam želeo. To je to, finale, pokušao sam, izgubio sam od sjajnog igrača", dodao je Rafa.

Pohvalio je igru Frica, koji je sa 20. skočio na osmo mesto na ATP listi i postao najbolje rangirani američki teniser.

I ne samo to, on je prvi Amerikanac od Andrea Agasija iz 2001. sa titulom na ovom turniru.

"Igrao je dobro, tokom nedelje je imao nekoliko sjajnih mečeva, posebno u polufinalu. Čestitam mu na pobedi. Njegova pobeda u polufinalu je bila i veća od ove, jer je imao mnogo težeg protivnika tada nego danas. Igrao je sjajno i u Australiji, protiv Cicipasa ako se ne varam. Očigledno je da napreduje. Ovo je sjajan start sezone za njega", poručio je Nadal.

Teniser iz Manakora će se sada koncentrisati na svoj omiljeni deo sezone, turnire na šljaci.

"Iskreno, želim da sve bude savrđeno za sezonu na šljaci. Sve do sada je bilo prelepo. Tužan sam jer nisam mogao da igram kako sam želeo, teško je imati ovakav osećaj, vrlo je ružno kada se to desi u finalu. Ipak, u sportu ne vredi pričati o prošlosti. Pričajmo o sadašnjosti, a danas mi je teško. Nisam od onih koji lako potonu emotivno ili koji se lako uzbude u zavisnosti od momenta. Dva protekla meseca bila su sjajna, nezaboravna, vrlo emotivna. Uživao sam u stvarima za koje sam pre par meseci verovao da su nemoguće. Sada je vreme da rešim problem što je pre moguće, da pokušam na šljaci. Počinje deo sezone u kom uživam da igram. Svaki turnir je poseban, nadam se da ću biti spreman za sve", zaključio je Nadal.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.