Dobrotvori iz crvenog mercedesa

Izvor: Politika, 23.Dec.2010, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrotvori iz crvenog mercedesa

Pred 10.000 gledalaca u Cirihu Federer pobedio Nadala na „Meču za Afriku” s 4:6, 6:3, 6:3. – Prikupljeno 2.600.000 dolara za pomoć deci

Susreti Švajcarca Rožea Federera i Španca Rafaela Nadala, kojima je izgrađeno jedno od najvećih suparništava u sportu ikada, privuku posebnu pažnju i kada njihov završetak nije okrutan. Neko je, ipak, morao da izgubi i na dobrotvornom meču.

Federer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se poneo „domaćinski” prema najvećem rivalu samo u prvom setu, a onda kao da se ošamario pred 10.000 zemljaka u dupke punoj ciriškoj dvorani. Gosta je to popodne sačekao na aerodromu crvenim mercedesom od 200.000 dolara. Pa zar još i da izgubi od njega. Pobedio ga je s 4:6, 6:3, 6:3.

I Nadalu nije pravo da bude poraženi čak i u revijalnom duelu. Takav je temperament obojice. Nema tu potpunog ravnodušja, ali ima međusobnog uvažavanja. Španski teniski as je opravdanje našao u malo vremena za pripremu i privikavanje na okolnosti koje su drukčije nego na profesionalnim turnirima. Sinoć je upriličio revanš. Igrali su u „Magičnoj kocki” u Madridu, gde se održava jedno od tri takmičenja na šljaci u takozvanoj masters seriji, koja su uvod u „Rolan Garos”.

Kad se takvi velikani sretnu u dobrotvorne svrhe, onda se očas prikupi 2.500.000 švajcarskih franaka (oko 2.600.000 dolara). Prihod ide u Federerov fond iz koga pomaže obrazovanje dece u Tanzaniji, Etiopiji, Zimbabveu i Južnoj Africi, svojoj majčevini. Susret je i nazvan „Meč za Afriku”. Novac sa sinoćnje egzibicije leći će u Nadalovu fondaciju koja takođe brine o najmlađima. Španac je na „Fejsbuku” objavio sledeće:

– Znate da ne koristim „Fejsbuk” u komercijalne svrhe, ali smatram da ovaj put postoji potreba. Možete da kupite delove terena na kojem se sastajem s Federerom. Novac skupljamo deci.

Dva neuporediva asa su i ranije igrali međusobno mimo profesionalnih turnira, ali u Švajcarskoj su se sreli prvi put. Tu jedinstvenu priliku zato nisu propustili, primera radi, istaknuti domaći sportisti Fabijan Kančelara (biciklizam) i Didije Kiše (smučanje), ali ni najmlađi svetski prvak u Formuli 1 Nemac Sebastijan Fetel.

U dvorani u Federerovom rodnom Bazelu održava se takmičenje pod kapom ATP, a Nadal je učestvovao samo dva puta (2003, 2004) i oba puta je ispao već u prvom kolu. Švajcarski as je gotovo redovan. Od debija 1998. nije igrao samo 2004. i 2005, a u poslednjih pet godina izgubio je jedino od Novaka Đokovića u finalu lane. Milo za drago mu je vratio nedavno.

Bila je još jedna zgoda da se Federer i Nadal nađu oči u oči u Švajcarskoj. Njihove reprezentacije su se srele u prvom kolu Dejvisovog kupa u Ženevi pre tri godine, ali ni jedan ni drugi nisu bili u timu. Španija je pobedila s 3:2.

„Crvena furija” više nije na tronu, a Švajcarska više ni u Svetskoj grupi (dogodine igra u Evroafričkoj zoni, pošto ju je Kazahstan pregazio s 5:0 u doigravanju za mesto među 16 najboljih). „Salatara” je sada u Beogradu. Dejvisov kup se ipak pominjao u razgovoru dvojice teniskih divova preko mreže, kojim su se trudili da razgale gledalište.

Nadal: „Da li si gledao finale?”

Federer: „Nisam.”

Nadal: „Nisam ni ja. A kako su ti bliznakinje?”

Federer: „Dobro su. Nemirne su to godine.”

(duga tišina)

Federer: „Čoveče, Sampras je idiot.”

Nadal: „Potpuno si u pravu.”

Meč je tako završen saglasno. Složili su se da je proslavljenog američkog tenisera stigla malte ne zaslužena kazna što je neke od svojih najvrednijih trofeja silom prilika odložio u javno skladište u Los Anđelesu, a lopovi nisu bili mekog srca.

Bila je to njihova treća egzibicija. Prvo su igrali u Seulu 2006. Federer je pobedio sa 6:3, 3:6, 6:3. Iduće godine igrali su na hibridnoj podlozi (pola šljaka-pola trava) u Nadalovoj rodnoj Majorci. Španski teniser je bio uspešniji sa 7:5, 4:6, 7:6 (12:10).

Ove godine, na koju su takmičarski spustili zavesu duelom u finalu završnog turnira u Londonu (pobedio Federer), još dva puta su ispoljili čovekoljublje. Učestvovali su na dobrotvornoj priredbi uoči Međunarodnog prvenstva Australije za pomoć žrtvama katastrofalnog zemljotresa na Haitiju i na turniru iz masters serije u Indijan Velsu pošto je stradao Čile.

G. A.

objavljeno: 23.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.