Dan kada je Rafa ostavio sve bez daha

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada je Rafa ostavio sve bez daha

Rafinator. Čovek je danas u Melburnu pobedio sve, pobedio vrućinu, pobedio i samog sebe. Da je sa druge strane mreže stajao Rafa 2, Nadal bi ga razbio.

To je ono kada se u tenisu kaže "sve te hoće". Igra u transu. Slomljen protivnik. Jednosmerna ulica. Tenis koji igra samo jedan čovek.

Rafa je danas, na blizu 40 stepeni, podigao temperaturu do usijanja u Melburn parku. Njegov tenis je sve ostavljao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez daha.

Do sada, klima u Melburnu bila je blaga, kako prema igračima na terenu, tako i prema publici i novinarima. Ali australijsko leto pokazalo je svoju surovost.

Pri izlasku iz medija centra čekao vas je temperaturni šok. Iz betona je izbijala neviđena vrelina, a da sve bude gore, duvao je nekakav izuzetno topao vetar. Ovako zamišljaju pakao? O, da, sad znam da je tako.

Petra Kvitova i Danijel Kolins su se u prvom polufinalu dana bukvalno vukle po terenu. Onda je skala probila granicu dozvoljenog, dosegla je tačnije maksimum i supervizor je odlučio da se ostatak dana u dnevnom programu odigra pod zatvorenim krovom.

Je li to bilo bolje? Teško je reći, možda samo za Petru Kvitovu. Čehinja, koja voli da igra pod zatvorenim krovom, uspela je to da iskoristi i pošalje kući eks studentkinju Danijel Kolins.

"Ja u tome uživam, mislim da mi je to dalo prednost", rekla je kasnije Kvitova, devojka koja je posle pet godina uspela da se plasira u jednog grend slem finale.

Gledao sam posle toga kako se ono malo publike (danas ih je bilo neuporedivo manje nego nekih ranijih dana), vuče po Melburn parku hodajući isključivo u senci, naravno, tamo gde se moglo. Točile su se litri i litri piva, aperola, bočice sa vodom bike su najtraženiji artikal. Kao žednima u pustinji.

boravite

A posle je došlo osveženje. Naomi Osaka. Odavno nisam video pitomije lice u teniskom svetu da pobeđuje tako. Devojka je, ne zaboravite, šampionka US Opena. Sada je finalistkinja Melburna. A deluje mi kao detence, kao "princeza na zrnu graška". Stidljivog osmeha, oprezna na rečima, ali zatao igra odličan tenis.

"Živim na Floridi, meni ne smeta vrućina. Volela bih da je krov biio otvoren, znam da ćete me ubiti što ovo kažem", nasmejala se Japanka.

Nćemo Naomi, nećemo. Kada to nije uradila Serena septembru u Njujorku, sve je lakše sada. Samo ti igraj svoju igru, pa sa Kvitovom, kako bude.

"Budite oprezni sa time da dobro igram", upozorila je novinare. "Sa svim tim igračicama iz vrha igrala sam tri seta. Pre bih rekla da je to bila stvar volje, bitka" podvukla je Naomi.

Nagrada? Broj jedan. Ukoliko pobedi Kvitovu. Ili pobrnuto, ako Kvitova pobedi nju. Ulog je veliki, mesto na tronu svetskog tenisa za jednu od njih dve od narednog ponedeljka.

U medija centru, pokušao sam da vidim kako kolege oko mene razmišljaju o meču između Novaka Đokovića i Luke Puja. Francuz Serž, koji je na početku reda u kojem je moj sto, smatra sa će biti zanimljivo.

"Luka jeste napredovao, ali ja mislim da Novak to dobija", rekao je bez razmišljanja.

Slično razmišljaju i kolege iz Poljske, Slovenije i još neki koji su to komentarisali onako, usput. Francuzu daju makismalno da osvoji set. Ništa više od toga.

Jer stvarno, ne bih da prejudiciram, ali sve nekako vodi onom neminovnom, epskom sučeljavanju velikih majstora, Novaka i Rafe.

Nole će, kao što to uvek i čini, oprezno reći da misli samo na Puja, što je apsolutno u redu, jer jedino to je i ispravno. Ali teniski svet iščekuje, priželjkuje, veruje, nada se. Bolje rečeno, sve u Melburnu miriše na staru priču.

A ona se, kako se svi dobro sećamo, ispisala onog januara 2012. Ušla u istoriji turnira i ovog sporta. Onaj meč koji je trajao 5 sati i 53 minuta i kada su Rafi i Noletu morali da ponude stolice na ceremoniji dodele pehara.

A onda su uveče otvorili krov, ali vrelinu ništa nije moglo da otera. Čini mi se da je Rafael Nadal, onako naelektrisan da pregazi protivnika, dizao temperaturu za još koji podeok na skali.

Brutalno dobra igra, na momente nestvarna. Još razmišljam o pojedinim poenima o tome koliko ih je lako dobio. Koliko mladom Cicipasu nije dao ni promil nade da će igrati finale.

Ali dobro, stiže polako vikend raspleta. Trenutak istine. Ko će ostati na štitu, a ko slavno "poginuti" na bojnom polju. Moramo se nadati, moramo verovati. Ako neko ume da se uvuče pod kožu Špancu i ne da mu mira, onda je to svakako momak koji je trenutno broj jedan.

A on tamo, složićete se, nikako nije slučajno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.