Život je lep za one koji idu da pobeđuju - odlazak Radomira Antića u legendu

Izvor: RTS, 07.Apr.2020, 20:39

Život je lep za one koji idu da pobeđuju - odlazak Radomira Antića u legendu

Radomir Antić je čovek zbog kojeg tuguju i u Realu i Barseloni i Atletiku. Po čemu će španska i srpska javnost pamtiti Radomira Antića, čoveka koji je, bar na kratko, vratio veru u nacionalni tim Srbije.
"Radomire, volimo te", tako se čuvena španska Marka oprostila od Radomira Antića.

Marka je prenela saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Atletiko Madrida, kluba u kojem je Antić doživeo navjveću slavu, i kluba kojem je Antić doneo najveću slavu.
Rečenicu "Radomire volimo te", prevali su navijači Atletika 90-ih godina.
"On je bio veoma popularan među navijačima Atletika, pogotovo u sezoni 1995/1996, kada je Atletiko osvojio duplu krunu. Međutim, nije samo Atletiko ožalio Radomira Antića, već i Real Madrid i Barselona, gde je radio. Po tome je jedinstvena figura u španskom fudbalu, jer je trenirao sva tri velikana", rekao je novinar Vladimir Stanković.
"Svaki trener ima svoje životno delo. Bez obzira na neke druge rezultate - jedan klub, jedan trenutak u našem životu je kruna karijere. Njegova kruna je taj Atletiko", rekao je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. 
Suživot u Španiji i atmosfera pre svega "Nije teško osvojiti prvenstvo, kup ili duplu krunu sa Realom ili Barselonom. Ali osvojiti sa Atletikom je izuzetno, veličanstveno i ostaje za sva vremena", objašnjava nekadašnji fudbaler Ivan Golac.
Srpska javnost će Antića najviše pamtiti kao selektora. Pamtiće ga po reprezentaciji koja se nije trudila da ne izgubi i koja se nije trudila da kvari tuđu igru.
Radomir Antić je uspeo da pobedi i onu otrcanu izjavu Gerija Linekera, da je fudbal igra kojoj uvek na kraju pobede Nemci.
"Njegov fantastičan rad tokom kvalifikacija za Južnu Afriku nije nagrađen adekvatnim plasmanom na Svetskom prvenstvu, s obzirom da je taj tim imao potencijal bar da prođe u drugu rundu, ako ne i više", priseća se Stanković.
"Doneo je moderan duh, reprezentacija je najzad počela da trči. Puno je razgovarao sa igračima, u svim klubovima gde je trenirao uveo je 'suživot' - petkom se okupe pred utakmicu, ponekad sa suprugama, devojkama... Pravio je fantastično zajedništvo", objasnio je Maljković.
Od Antića su se oprostili i pojedini fudbaleri na koje je karijere uticao - Marko PantelićNenad Milijaš i Vladimir Stojković.
Antić je često naglašavao da je Užičanin gde je počeo kao fudbaler Slobode.
Od Slobode do Španije, potpisom ugovora u kafani Danas su se u Užicu fudbaleri Slobode upisali u knjigu žalosti, zbog smrti najpoznatijeg sugrađanina.
Milovan Rajevac se porukom oprostio od prijatelja i, kako kaže, starijeg brata.
Antić je bio veliki Partizanovac, u koji je prešao iz Slobode 1968. godine i ostao osam godina. Kasnije se u ovaj klub vratio kao trener.
"Bio je izvanredan igrač, retko koji igrač može da igra sa obe noge. Njemu je bilo apsolutno svejedno da li je leva ili desna", objašnjava Golac.
"Karijeru je završio u Engleskoj i taj njegov fantastični šut je doneo pobedu i opstanak Lutonu", rekao je Stanković.
Zanimljiva je priča, neki kažu i legenda, kako je Radomir Antić uopšte došao do Španije.
Priča kaže da se zatekao u jednoj pirotskoj kafani, gde je sedeo i Vujadin Boškov, tada trener Saragose.
Ugovor je potpisan u kafani, a Antić je u Španiji vodio Saragosu, Real, Ovijedo, Atletiko, Barselonu, Seltu.
"Vratio je fudbalu Roberta Prosinečkog, kada ga je doveo iz Reala u Ovijedo... Jedan od njegovih najvećih otkrića bio je i Milinko Pantić, kojeg je doveo iz anonimnog Panioniosa. Niko ništa nije znao o Pantiću", priseća se Stanković.
"Njegova kuća je bila kao mala NASA - sa satelitskim antenama, koje su se okretale na sve strane, kako bi on mogao da gleda po pet-šest utakmica dnevno", istakao je Stanković.
Kako je Antić ponovo vratio veru u reprezentaciju  Španska javnost ga ispraća kao jednog od najboljih poznavalaca fudbala. Srpska javnost će ga najviše pamtiti kao gospodina ili "Mistera".
"Bio je čovek koji je imao stav i nije dao da se taj stav uzdrma bilo kada. Imao je karakter, bio je dosledan, trudio se da obrati pažnju na detalje i u tom je bio bez presedana", rekao je novinar RTS-a Aleksandar Stojanović.

On se prisetio i anegdote sa jednog zajedničkog ručka reprezentacije.
"Jedan igrač je ranije ustao od stola, pre ostalih, a Radomir je rekao - 'kako ustajete od stola tako i igrate'. To je bila jedna od poruka, vodio je računa o svakom detalju, zbog čega je bio tako uspešan", objasnio je Stojanović.
Često je uzimao ekipe koje su u padu i uspevao da ih izvuče, čak i dođe do evropskih takmičenja.
"Promenio je sve. Prvo odnos u ekipi, najveću pažnju je obraćao na atmosferu. On je govorio da mu ne treba 11 najboljih igrača, već 11 fudbalera koji će najbolje funkcionisati. Osim toga, gledao je taktiku, mnogim igračima promenio pozicije i imao je jako dobar lični odnos sa igračima".
"Život je lep za one koji idu da pobeđuju"Tako je bilo i sa reprezentacijom, koju je preuzeo u trenutku kada joj se nisu davale velike šanse.
"Potpuno je promenio odnos prema igri, odnos u savezu, u ekipi, i na kraju krajeva, odnos ekipe prema publici i obrnuto", objašnjava Stojanović.
Trenirao je Atletiko, Barselonu i Real. U Španiji je nedopustivo da treniraš dva, a kamooli tri ljuta rivala.
"Radomir je bio izuzetan. Iz svakog kluba iz kojeg je odlazio, odlazio je kao pobednik. I to nije lako. Njegova supruga Vera je to lepo napisala - 'život je lep za one koji idu da pobeđuju'. On je išao na pobedu i uspevao je u tome", zaključio je Stojanović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Navijači Atletika traže da se na stadionu "Vanda Metropolitano" postavi plaketa sa imenom Radomira Antića

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2020, 19:56

Navijači Atletiko Madrida započeli su peticiju na vebsajtu "change.org" koja za cilj ima da se u "Prolazu legendi" na stadionu "Vanda Metropolitano" postavi plaketa sa imenom legendarnog trenera kluba – pokojnog Radomira Antića..."Prolaz legendi" rezervisan je samo za igrače, i to one koji su za...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.