Ugovor sa Saragosom Radomir Antić potpisao u kafani u Pirotu

Izvor: JužneVesti.com, 08.Apr.2020, 16:29

Ugovor sa Saragosom Radomir Antić potpisao u kafani u Pirotu

Fudbalski svet u Srbiji, ali i Evropi, potresla je vest o smrti nekadašnjeg selektora Srbije Radomira Antića. Ta vest našla se na većini naslovnica španskih sportskih novina, zemlje u kojoj je igračku i trenersku karijeru najduže gradio Antić, a portal Mozzartsport prenosi zanimljivu priču iz španskih medija - ugovor o prelasku u Saragosu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << popularni Mister je potpisao u Pirotu, u lokalnoj kafani.

Fudbalsku karijeru počeo je u užičkoj Slobodi, odakle je prešao u beogradski Partizan za koji je nastupao od 1968. do 1976. godine. Karijeru je potom gradio u turskom Fenerbahčeu, španskoj Real Saragosi, da bi je završio u engleskom Lutonu.

Mesto na tom putu kroz evropske gradove ima i Pirot, gde je prema svedočenju bivšeg golmana i trenera Saragose, Manola Viljanove za španski list Heraldo, koji prenosi portal Mozzartsport, Antić potpisao ugovor.

Španski klub bio je na pripremama u Pirotu, a Antić, koji je tada bio član Fenerbahčea krenuo je ka Istanbulu da bi produžio ugovor.

Sa svojom porodicom zastao je na tom putu u Pirotu, a njegovu sudbinu, promenio je susret sa Vujadinom Boškovim, tadašnjim trenerom Saragose. Pirot mu promenio karijeru; foto:commons.wikimedia.org

Dogovorili smo se u Pirotu, gde nas je Boškov vodio na pripreme, za koje je sve troškove platio sam, kao dokaz njegove veličine u zemlji u to vreme. Jednog dana, pojavio se par sa dvoje dece ispred hotela u kome smo mi bili i nakon što ih je Boškov pozdravio, seli su da jedu u prostoriji do nas. Bio je to Antić. Nakon nekog vremena, Vike mi je rekao da je to štoper koji nam treba - priseća se Viljanova za Heraldo.

Na nagovor Boškova, Antić je prijateljsku utakmicu sa Radničkim odigrao u dresu Saragose, iako je formalno bio član turskog velikana.

Igrali smo prijateljski meč protiv Radničkog i ja sam mu predložio da igra. Imao je iza sebe godinu dana sa Fenerbahčeom. Odradio je posao toliko dobro da sam rekao Boškovu da moramo odmah da ga dovedemo - priča Španac.

Ugovor je prema njegovom sećanju potpisan u kultnoj pirotskoj kafani “9. mezeta”

Pozvao sam generalnog sekretara Hulijana Dijaza telefonom i on mi je izdiktirao kratak ugovor koji sam zapisao na salveti. Potpisali smo i Antić je postao Saragosista. Čuvao sam taj papirić u beležniku sve dok se sledeće nedelje nismo vratili u Saragosu - priseća se Viljanova.

Nakon Saragose, nekadašnji selektor srpske reprezentacije koja je pod njegovim vođstvom učestvovala na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine, nastupao je i za engleski Luton gde je i završio fudbalsku karijeru.

Svoju trenersku počeo je upravo u nekadašnjem klubu Saragosi, a ostaće upamćen kao jedini trener koji je vodio 3 najuspešnija španska kluba - Real Madrid, Barselonu i Atletiko Madrid, sa kojim je 1996. godine osvojio duplu krunu.

Srpsku reprezentaciju vodio je od 2008. do 2010. godine.

Umro je u 6. aprila u Madridu, u 71. godini života nakon kraće bolesti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.