Da li su SAD spremne za muškog državnog sekretara?

Izvor: Blic, 25.Sep.2012, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su SAD spremne za muškog državnog sekretara?

Uoči predsedničkih izbora u SAD, u uticajnim vašingtonskim krugovima povela se rasprava da li je jedan muškarac dorastao izazovu da bude novi američki državni sekretar, posle tri žene koje su godinama vodile spoljnu politiku zemlje, objavio je list "Forin polisi".

"Neki američki spoljnopolitički insajderi navode da bi imenovanje muškarca za najvišeg diplomatu u zemlji, bilo precenjivanje (njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sposobnosti). Pre svega, mnogi se pitaju da li bi muškarac imao potrebnu izdržljivost", prenosi list glasine koje kruže u krugovima od salona prestižnog Univerziteta Džordžtaun do Fogi botoma, vašingtonske četvrti gde se nalazi Stejt department.

Aktuelna državna sekretarka Hilari Klinton je tokom mandata obišla 110 država, prešla preko milion kilometara i provela 376 dana u inostranstvu. Klinton je oborila rekord prethodnice Medlin Olbrajt koja je obišla 98 zemalja, dok je Kondoliza Rajs posetila manje država, ali je imala veću kilometražu.

U brojnim studijama, žene su rangirane kao emocionalno inteligentnije od muškaraca, pošto uživaju veću sposobnost saosećanja sa sagovornicima, navodi Forin polisi i dodaje da su žene prirodno prilagodljivije i vičnije u međuljudskim odnosima od svojih kolega.

Nabrajajući koje su sposobnosti potrebne za dobrog diplomatu, američki list ističe da bez obzira što mnogi sa desničarske i levičarske američke političke scene mogu da dovode u pitanje njihovo vodjenje spoljne politike, "teško da bi mogli da pronadju nekoga ko bi tvrdio da je bilo koja od ove tri državne sekretarke, bila previše 'mekana za posao'".

Takođe je važno istaći posvećenost poslu Klintonove, Olbrajtove i Rajsove i neki postavljaju dilemu da li bi muškarac sa "tradicionalnim porodičnim obavezama" imao vremena, snage i koncentracije potrebne za efikasno obavljanje posla američkog državnog sekretara.

"Kao što su mnogi takvi muškarci uočili, u zahtevnom i konkurentskom modernom svetu diplomatije - ne možete imati sve", ističe Forin polisi.

Ne treba, dodaje list, isključiti da bi obećanje predsedničkog kandidata Mita Romnija da bi muškarac morao da preuzme tu fukciju, kod Amerikanaca, koji čine 46 odsto američkog biračkog tela, naišao na odobravanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.