Vlada platila odštetu Štajnhaueru

Izvor: B92, Beta, 02.Apr.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada platila odštetu Štajnhaueru

Beograd -- Vlada je 11. marta uplatila 900 hiljada dolara na račun porodice Brajana Štajnauera, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

On je objasnio da je Vlada tek danas ukinula oznaku tajnosti sa slučaja Kovačević jer se čekalo dok američki tužilac nije doneo odluku da se predmet ustupi srpskom pravosuđu. Homen je najavio da će iznos odštete biti vraćen u budžet sa računa Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom kriminalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnostima.

Homen je naveo da su pregovori o slučaju Kovačević imali četiri faze. Prvobitno se pregovaralo o izručenju, što nije moguće po srpskim propisima, a potom o sporazumu o priznanju krivice i zatvorskoj kazni od 10 do 12 godina, što nije bilo prihvatljivo za porodicu i advokata Kovačevića.

Tek u trećoj fazi SAD su ponudile da Srbija obešteti Štajnhauera, što je prihvatila i porodica oštećenog.

Homen je naveo da su američke vlasti zatražile da Srbija obešteti Štajnhauerove sa 5,5 miliona dolara, da Vlada nije mogla da isplati tu sumu i da je na kraju ponudila 900.000 dolara uz uslov da realizacija bude hitna.

Krivični postupak protiv Miladina Kovačeviča zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru juče je prepušten tužilaštvu Srbije, a američko tužilaštvo je najavilo da će sve dokaze dostaviti kolegama iz Srbije.

Tadić: Skinuto breme

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su pregovori bili najracionalniji način da se sa odnosa Beograda i Vašingtona skine breme "slučaja Kovačević".

Predsednik Tadić konstatovao je da je taj slučaj pretio da ostane nepremostiva tačka u odnosima sa SAD, što bi Srbiji proizvelo velike spoljnopolitičke i finansijske teškoće.

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović rekao je za B92 da je takav potez američkog tužilaštva veliko priznanje srpskom pravosuđu, ali ni on, a ni ostali zvaničnici juče nisu mogli da kažu da li je porodici Štajnhauer plaćena odšteta.

Prema tvrdnjama državnog tužioca američkog okruga Brum Džeralda Molena transfer tog novca već je obavljen 12. marta.

Vlada Srbije je u zvaničnom saopštenju ocenila da je odlukom tužilaštva u Njujorku uspešno rešen problem koji je ozbiljno narušio odnose između Srbije i Amerike.

Manter: SAD zadovoljne

Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter izjavio je da mu je drago što je američko tužilaštvo slučaj Miladina Kovačevića prebacilo tužilaštvu u Srbiji navodeći i da su SAD zadovoljne što će Kovačević izaći pred lice pravde.

Na pitanje da li će američko pravosuđe priznati presudu srpskog suda Miladinu Kovačeviću, Manter je odgovorio da ne zna sve detalje u vezi sa tim.

"Tužilac je odlučio da je to najbolji način da gospodin Kovačević izađe pred lice pravde. A to je uvek bio stav naše ambasade - da gospodin Kovačević treba da izađe pred lice pravde”, objasnio je američki ambasador.

On je dodao da su SAD zahvalne Vladi Srbije, posebno Ministarstvu pravde, sa kojim su sarađivali na rešavanju problema.

Borović: Fer suđenje za Kovačevića

Odlukom američkog tužilaštva da slučaj Kovačević prepusti srpskom pravosuđu zadovoljan je i zastupnik Miladina Kovačevića, Borivoje Borović.

On je ocenio i da je njegov branjenik protivzakonito proveo mesec dana u pritvoru jer on kao Kovačevićev zastupnik tvrdi da domaće tužilaštvo do sada nije raspolagalo dokazima protiv Kovačevića.

"Vlada Republike Srbije, a pre svega Ministarstvo pravde, očigledno su napravili dobar pregovarački posao. Time su na izvestan način otklonjeni nesporazumi koji su se pojavili između diplomatije Srbije i Amerike”, rekao je Borović za B92.

"Ovo ne donosi neku posebnu korist Miladinu Kovačeviću, sem što će imati fer i pravično suđenje pred srpskim pravosudnim organima”, smatra on.

Kovačević je osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru, podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje putne isprave.

Istraga u tom slučaju pred domaćim sudom vodi se i protiv bivšeg konzula i vicekonzula u Njujorku, Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića, koji se sumnjiče da su pomogli Kovačeviću da pobegne.

"Nisu tražili nadgledanje"

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će postupak protiv Miladina Kovačevića u Americi biti obustavljen tek kada se okonča sudski postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Postupak protiv Kovačevića koji se vodi u Drugom opštinskom sudu u Beogradu trenutno je prekinut, izjavila je Malovićeva i navela da će postupak biti nastavljen pošto se sudu dostave spisi predmeta iz Amerike.

Na pitanje da li će postupak protiv Kovačevića nadgledati predstavnici američkog pravosuđa, Malovićeva je odgovorila da oni to nisu tražili, ali da nema razloga da im se ne omogući i podsetila da su oni tu mogućnost iskoristili u postupku za ubistvo američkih državljana braće Bitići.

Ona je ocenila da je ustupanje slučaja Miladina Kovačevića Srbiji veliko priznanje za srpski pravosudni sistem.

"Uspešno smo rešili problem između SAD i Srbije, s obzirom da po našem zakonu ne postoji mogućnost da srpski državljanin bude izručen zemlji u kojoj se protiv njega vodi postupak", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slučaj Kovačević bez oznake "poverljivo"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009, 19:37

BEOGRAD/BINGEMTON - Vlada Srbije će sutra na sednici skinuti oznaku tajnosti sa dokumenta o pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama o slučaju Miladina Kovačevića, koji su posle više meseci uspešno okončani, izjavio je danas Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen...Pregovori...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Homen: "Slučaj Kovačević", propust državnih službenika

Izvor: RTS, 02.Apr.2009

Vlada Srbije uplatila 900.000 dolara porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera, izjavio državni sekretar Slobodan Homen. Glavni problem izazavan propustima državnih službenika, rekao Homen za RTS. ..Vlada Srbije je 11. marta porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera uplatila 900.000...

Nastavak na RTS...

Vlada platila odštetu za "slučaj Kovačević"

Izvor: 24sata, 02.Apr.2009

Homen je na konferenciji za novinare precizirao da će ovaj iznos biti vraćen u budžet Srbije sa računa Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom kriminalnim aktivnostima.

Nastavak na 24sata...

Isplaćeno 900.000 dolara prodici Štajnhauer

Izvor: EMportal, 02.Apr.2009

Vlada Republike Srbije je 11. marta 2009. Uplatila 900.000 dolara na račun porodice Brajana Štajnhauera a na ime bolničkih troškova i lečenja, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Nastavak na EMportal...

Vlada uplatila 900.000 dolara Štajnhaueru

Izvor: Radio 021, 02.Apr.2009

Vlada Srbije je 11. marta porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera uputila 900.000 dolara, izjavio je državni sekretar Slobodan Homen navodeći da je skinuta tajna sa dokumenata o Miladinu Kovačeviću. "Iznos koji je isplaćen porodici Štajnhauer biće refundiran sredstvima koja će biti...

Nastavak na Radio 021...

Osuđeni kriminalci plaćaju odštetu za Kovačevića

Izvor: Danas, 02.Apr.2009

Odšeta od 900.000 dolara porodici američkog studenta Brajana Stajnhauera, zbog premlaćivanja, biće pokrivena iz sredstava oduzetih od srpskih kriminalaca. Praktično, novac će državi biti vraćen iz sredstava Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom krivičnim delima.

Nastavak na Danas...

SAD TRAŽILE 5,5 MILIONA ZA MILADINA

Izvor: Press, 02.Apr.2009

Amerikanci prvo insistirali na izručenju, zatim nudili da Kovačević u Srbiji odsluži 10 do 12 godina. Potom tražili da platimo 5,5 miliona dolara, na kraju smo se našli na 900.000, kaže Slobodan Homen. .Vlada Srbije uplatila je u dogovoru sa vladom SAD 900.000 dolara porodici američkog studenta...

Nastavak na Press...

Homen: Odštetu Štajnhaueru platiće kriminalci

Izvor: Blic, 02.Apr.2009

Vlada Srbije će imovinom zaplenjenom od počinilaca krivičnih dela nadoknaditi 900.000 dolara koje je isplatila porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen..."Ideja vlade je da kriminalci, odnosno učinioci krivičnih dela...

Nastavak na Blic...

Ipak platili

Izvor: Kurir, 03.Apr.2009, 06:37

BEOGRAD - Vlada Srbije uplatila je 900.000 porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera 11. marta, potvrdio je juče državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, čime je skinuta tajna s dokumenata o slučaju Miladin Kovačević. Homen je precizirao da će ovaj iznos biti vraćen u budžet...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.