Odšteta Stajnhaueru od imovine kriminalaca

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odšteta Stajnhaueru od imovine kriminalaca

Porodica žrtve Miladina Kovačevića tražila čak 5.500.000 dolara, a posle pregovora pristala na 900.000 dolara uz uslov da isplata bude hitna

Vlada Srbije uplatila je 11. marta porodici američkog studenta Brajana Stajnhauera 900.000 dolara na ime pokrivanja troškova lečenja mladića od posledica tuče s Miladinom Kovačevićem. Ova suma biće u potpunosti nadoknađena novcem iz fonda Direkcije za upravljanje imovinom oduzetom od kriminalaca.

Ovo je juče u Vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije saopštio državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, posle odluke da oznaka poverljivosti bude skinuta s dokumenata o slučaju koji je ugrozio diplomatske odnose sa SAD. Miladinu Kovačeviću sudiće Drugi opštinski sud u Beogradu, a Vlada SAD neće uticati na sudski postupak.

Homen je za „Politiku” dodao da će originalna medicinska dokumentacija o povredama Stajnhauera našem tužilaštvu biti dostavljena za 10 dana, posle čega će biti zakazano svedočenje video-linkom.

„Ideja je da ovu sumu plate kriminalci, a ne građani Srbije. Odšteta je privremeno plaćena iz tekućih budžetskih rezervi vlade, ali će čitava suma biti isplaćena novcem oduzetim od kriminala. Postupak refundacije je u toku”, objasnio je državni sekretar za naš list.

Pregovori sa američkim zvaničnicima, kako je saopštio Homen, tekli su u četiri faze. Predstavnici SAD, ambasador Kameron Manter i pravni savetnik Den Lemiš, tražili su da Kovačević bude vraćen u Ameriku, pozivajući se na ugovor između Kraljevine Srbije i SAD iz 1901. godine, koji predviđa mogućnost ekstradicije naših državljana toj zemlji za teška krivična dela. Takvo rešenje nije dolazilo u obzir, jer najblaža kvalifikacija koja da bi takvo izručenje učinila mogućim glasi – pokušaj ubistva, a Kovačević se sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda. Uz pomoć eminentnih stručnjaka međunarodnog i krivičnog prava, profesora Vojina Dimitrijevića i Milana Škulića, utvrđeno je da bi izručenje Kovačevića u SAD predstavljalo kršenje ljudskih prava.

U drugoj fazi, pregovaralo se o mogućnosti da Kovačević u Srbiji potpiše sporazum o priznanju krivice i kazne, ali je to odbačeno zbog nepoverenja Miladina Kovačevića u američko pravosuđe, koje je tražilo kaznu od 10 do 12 godina zatvora.

„Američka strana tada je sugerisala da bi rešenje moglo da bude plaćanje odštete porodici Stajnhauer. Imajući pre svega u vidu interes građana Srbije, jer je pretila mogućnost uskraćivanja američke pomoći, Vlada Srbije i premijer Mirko Cvetković saglasili su se da se problem reši na taj način”, rekao je Homen.

Prema njegovim rečima, advokati porodice Stajnhauer tražili su u prvom trenutku čak 5.500.000 dolara, ističući da su naknade štete u SAD veoma velike. Posle više nedelja pregovora ponudili su iznos od 1.100.000 dolara. Vlada Srbije je tada predložila da isplati odštetu od 900.000 dolara, na šta je porodica Stajnhauer pristala, uz uslov da isplata bude hitna. Vlada je o tome donela zaključak, ali su tu informaciju objavili neki mediji. Stajnhauerovi su tada izrazili sumnju u Vladu Srbije, zaključujući da je to namerno objavljeno, pa su pregovori potpuno obustavljeni. Uz velike napore, razgovori su privedeni kraju i okončani 10. marta.

„U poslednjoj fazi pregovarano je s američkim tužiocem Džeraldom Molenom. Delegacija našeg tužilaštva, u kojoj su bili okružni tužilac Zagorka Dolovac i zamenik republičkog tužioca Đorđe Ostojić, uverila je Molena da je naš sud u stanju da procesuira ovo krivično delo. Oznaka poverljivosti ostala je na dokumentu sve dok američko tužilaštvo nije odlučilo da našem pravosuđu prepusti vođenje ovog postupka”, rekao je Homen.

Miladin Kovačević je 4. maja 2008. godine u jednom bostonskom klubu pretukao kolegu s fakulteta Brajana Stajnhauera i naneo mu teške telesne povrede zbog kojih je završio u komi. Stajnhauer će, kako navodi Homen, zbog ovih povreda imati posledice čitavog života.

Kovačević je posle ovog događaja uhapšen u SAD, ali je pušten iz pritvora 6. juna kada je njegova porodica položila kauciju od 100.000 evra. Pošto su mu američki sudski organi oduzeli pasoš, Kovačević je u konzulatu Srbije u Njujorku dobio privremenu putnu ispravu i otputovao u Srbiju.

Kasnije je Interpol za njim raspisao crvenu poternicu.

Zbog izdavanja pasoša Kovačeviću, Vlada Srbije je razrešila dužnosti generalnog konzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića i vicekonzula Igora Miloševića.

Dorotea Čarnić

---------------------------------------------------------

Skinuto „breme” u odnosima dve zemlje

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su pregovori bili najracionalniji način da se sa odnosa Beograda i Vašingtona skine breme slučaja „Kovačević”. On je konstatovao da je taj slučaj pretio da ostane nepremostiva tačka u odnosima sa SAD, što bi Srbiji proizvelo velike spoljnopolitičke i finansijske teškoće.

Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter izjavio je da mu je drago što je američko tužilaštvo slučaj Miladina Kovačevića prebacilo tužilaštvu u Srbiji, navodeći i da su SAD zadovoljne što će Kovačević izaći pred lice pravde. Na pitanje da li će američko pravosuđe priznati presudu srpskog suda Miladinu Kovačeviću, Manter je odgovorio da ne zna sve detalje u vezi s tim. „Tužilac je odlučio da je to na jbolji način da gospodin Kovačević izađe pred lice pravde. A to je uvek bio stav naše ambasade, objasnio je američki ambasador.

On je dodao da su SAD zahvalne Vladi Srbije, posebno Ministarstvu pravde, s kojim su sarađivali na rešavanjuproblema.

Odlukom američkog tužilaštva da slučaj „Kovačević” prepusti srpskom pravosuđu zadovoljan je i zastupnik Miladina Kovačevića, Borivoje Borović.

On je ocenio i da je njegov branjenik protivzakonito proveo mesec dana u pritvoru, jer – kako tvrdi –domaće tužilaštvo do sada nije raspolagalo dokazima protiv Kovačevića.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će postupak protiv Miladina Kovačevića u Americi biti obustavljen tek kada se okonča sudski postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.