Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešen "Slučaj Kovačević"

Vlada Srbije uplatila 900.000 dolara porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera, izjavio državni sekretar Slobodan Homen. Glavni problem izazavan propustima državnih službenika, rekao Homen za RTS.

Vlada Srbije je 11. marta porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera uplatila 900.000 dolara, rekao je državni sekretar Slobodan Homen, navodeći da je skinuta tajna sa dokumenata o Miladinu Kovačeviću.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da će postupak protiv Miladina Kovačevića u Americi biti obustavljen tek kada se okonča sudski postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Postupak koji se protiv Kovačevića vodi u Drugom opštinskom sudu u Beogradu trenutno je prekinut, kazala je Malovićeva, i dodala da će biti nastavljen pošto se sudu dostave spisi predmeta iz Amerike.

Na pitanje da li će postupak protiv Kovačevića nadgledati predstavnici američkog pravosuđa, Malovićeva je odgovorila da oni za sada to nisu tražili, ali da nema razloga da im se to ne omogući.

Homen je na konferenciji za novinare rekao da će iznos koji je isplaćen porodici Štajnhauer biti refundiran iz Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, stečenom kriminalom.

Predstavljajući novinarima kako su tekli pregovori o slučaju Kovačević, Homen je objasnio da se radi o četiri faze pregovora, koji su počeli nešto posle izručenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

U prvoj fazi administracija SAD je tražila izručenje Kovačevića i čak se razmatrao dokument iz 1901. godine između Srbije i SAD po kojem je moguća ekstradicija, rekao je Homen.

U ovoj fazi su učestvovali i profesori međunarodnog prava Vojin Dimitrijević i Milan Škulić, ali je zaključeno da izručenje nije moguće, dodao je Homen.

U drugoj fazi su SAD predložile da se napravi sporazum o priznanju krivice i skoro je bio napravljen dogovor da Kovačević prizna krivicu i bude dve godine u zatvoru, gde izabere, ali je porodica Kovačević to odbila.

Treća faza je podrazumevala plaćanje odštete porodici Brajana Štajnhauera u iznosu od 5,5 miliona dolara.

Homen je objasnio da Vlada nije mogla da isplati tu sumu i da su nakon višenedeljnih pregovora SAD stavile na sto poslednju ponudu, a to je bilo poravnanje od milion i 100.000 dolara.

"Posle razgovora s premijerom pokušali smo da još jednom umanjimo taj iznos. Izašli smo s ponudom od 900.000 dolara koje bi Vlada platila porodici Štajnhauer", rekao je Homen i dodao da je uslov bio da realizacija bude hitna.

Homen je rekao da je tada stavljena oznaka države tajne na ceo slučaj, ali je on tada izašao u medije i dogovor je ponovo propao.

Mi smo dali garancije da nismo opstruisali slučaj i pregovori su završeni 10. marta, rekao je Homen i istakao da se posle samo čekala odluka tužioca Džeralda Malena da prepusti ovaj slučaj srpskom pravosuđu.

Prema rečima Homena, informaciju ko je odao državnu tajnu kada je reč o slučaju Kovačević, treba potražiti u republičkom tužilaštvu, jer oni vode tu istragu.

Priznanje pravosudnom sistemu Srbije

U jučerašnjem saopštenju Vlade Srbije navodi se da je, odlukom Tužilaštva u Njujorku da slučaj Miladina Kovačevića ustupi pravosuđu Srbije, uspešno rešen problem koji je ozbiljno narušio odnose SAD i Srbije, budući da važeći propisi ne dopuštaju izručenje srpskih državljana stranim zemljama.

Vlada je ocenila da je odluka Tužilaštva američke savezne države Njujork svojevrsno priznanje pravosudnom sistemu Srbije, i da će rešavanje slučaja Kovačevića doprineti podizanju ugleda Srbije u svetu.

Miladin Kovačević, koji je studirao u SAD, tereti se da je 4. maja prošle godine u Binghamtonu, u američkoj saveznoj državi Njujork, naneo teške telesne povrede kolegi Brajanu Štajnhaueru tokom tuče u jednom klubu, zbog čega je traženo njegovo izručenje radi vođenja krivičnog postupka pred američkim organima.

Državni tužilac okruga Brum Džerald Molen, koji je protiv Miladina Kovačevića podigao optužnicu za fizički napad, saglasio se da srpsko tužilaštvo pokrene postupak protiv Kovačevića. Tužilac je odlučio i da srpskom tužilšatvu predoči dokaze protiv Kovačevića i da sa njim sarađuje u daljem procesu.

Ovakva odluka je rezultat "dugih razgovora sa porodicom Štajnhauer i predstavnicima srpske vlade", te konsultacija sa predstavnicima Stejt departmenta i američkog Ministarstva pravde, naveo je Molen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.