Visoki Dečani: Mirno, ali napeto

Izvor: B92, 08.Feb.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki Dečani: Mirno, ali napeto

Visoki Dečani -- U okolini Visokih Dečana, gde su Albanci protestovali tražeći obaranje odluke Vrhovnog suda Kosova o vraćanju zemlje manastiru, situacija je večeras mirna.

Pristup manastiru bio je blokiran jakim snagama policije i Kfora uz učešće italijanskih karabinjera, rekao je za B92 iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić. On kaže da je situacija mirna, ali napeta i da je incident posledica kampanje opštinske vlasti u Peći, koja je nezadovoljna odlukom suda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova da zemlja koju koristi manastir pripada SPC.

Zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno zbog njihove namere da danas protestuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava, odlučio je da jutros zatvori kapije manastira za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

Iguman manastira Sava Janjić upozorio je na mogućnost ponavljanja nasilja Albanaca nad Srbima na Kosovu kakvo je bilo 2004. godine jer, kako kaže, najnovija dešavanja na pokazatelj su da se od tada vrlo malo toga promenilo.

Janjić je za B92 kazao da rukovodstvo opštine Dečani vodi besomučnu medijsku i političku kampanju s namerom da se obori odluka Vrhovnog suda Kosova da se manastiru vrati zemlja.

Policija: Protesta nije bilo

Policija Kosova demantovala je da je u Dečanima održan protest i dodala da je sprečila organizatore protesta da na zidine manastira Visoki Dečani postave plakate. Policija je saopštila da nije dozvolila desetorici organizatora protesta da na zidine manastira postave plakate "Manastir je naš, dignite ruke od albanske zemlje", "Manastire, ne kradi nam budućnost" i "Manastir je vrednost našeg kulturnog nasleđa". Organizatori su plakate postavili na kilometar od ulaza u manastir i optužili ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija i direktora Regionalne policije u Peći Šabana Šalju da policijskom akcijom onemogućavaju ostvarivanje ljudskih prava i slobodu kretanja. Policija Kosova je saopštila da je na vreme preduzela sve potrebne mere da bi onemogućia incident i obezbedila red i mir u Dečanima. "Neki mediji su objavili da je u Dečanima bilo protesta, ali ga u tom gradu nije bilo", ukazala je Policija Kosova.

On je istakao da je odluku o vraćanju imovine donela vrhovna sudska institucija Kosova, a da ponašanje lokalnih vlasti u Dečanima pokazuju da oni ne poštuju spostvene zakone i strukture. Janjić smatra da ta kampanja ima za cilj da se sveštenstvo otera iz manastira, čime bi se oterali i poslednji Srbi iz Dečana.

Protest opštinskih vlasti Dečana i pokreta Samoopredeljenje završen je bez incidenata. Napetost je splasnula, ali je situacija daleko od redovne. Povod za proteste je odluka Vrhovnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru.

Otac Sava Janjić kaže da su jutros dobili informacije od italijanskog Kfora i lokalne policije da grupa mladića hoće da priđe manastiru i organizuje protest.

"Kfor je tu grupu u toku prepodneva zaustavio na ček pointu, situacija je mirna, ali je i dalje opasna, jer se razvija neviđena mržnja među narodom. o tome svedoče i plakati koje su oni hteli da postave ispred manastira 'Ovo je naš manastir, dalje ruke od naše zemlje'. Već danima rukovodstvo opštine Dečani vodi besomučnu medijsku i političku kampanju sa namerom da se obori odluka Vrhovnog suda da se manastiru vrati zemlja", kaže on.

Otac Sava ističe da je odluku o vraćanju imovine donela vrhovna sudska institucija Kosova, a da ponašanje lokalnih vlasti u Dečanima pokazuje da oni ne poštuju spostvene zakone i strukture. On smatra da ta kampanja ima za cilj da se sveštenstvo Dečana otera iz manastira, čime bi se oterali i poslednji Srbiji iz Dečana.

"Ovo je ogromna sramota za Kosovo i meni je žao što predstavnici kosovske vlade nisu aktivnije uključeni u rešavanje ove situacije. Manastir Dečani je od završetka rata četiri puta napadan i on je najčešće napadani objekat SPC, a podsetiću da je NATO rekao da će Dečani biti poslednji objekat koji će Kfor napustiti ", kaže za B92 otac Sava i dodaje da veruje, iako je situacija jako napeta, da se ipak neće doći do crvene linije.

"Ovakvo ponašanje, koje je direktno u suprotnosti sa vladavinom prava, doživljavamo kao otvorenu bezbednosnu pretnju i ne možemo dozvoliti da se pretnje prenose u neposrednu blizinu ove svetinje, koja je i na listi Svetske kulturne baštine UNESKO i koja je već četiri puta do sada oružano napadana od strane onih koji danas forsiraju ovu kampanju", saopštava Eparhija raško-prizrenska.

"Kfor i KPS zaustavili su demonstrante na kontrolnom punktu i dozvolili desetorici njih da priđu blizu manastira. Demonstranti su izneli neistinite tvrdnje da smo mi okupirali njihovu zemlju i pokušali da postave plakat "Ovo je naš manastir, dižite ruke od naše zemlje", rekao je otac Sava Janjić.

On je izrazio zabrinutost i pozvao međunarodnu zajednicu i kosovske zvaničnike da reaguju povodom navoda predsednika opštine i lokalnih ekstremista.

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić, obavestio je danas i strana predstavništva u Prištini, OEBS i EULEKS, da je manastiru onemogućen normalan život i da opština Dečani ne samo da ne poštuje zakone, već otvoreno radi na etničkom čišćenju ove teritorije. Iako je za normalne građane manastir Dečani velika prilika za razvoj Kosova, za ekstremiste srpske svetinje predstavljaju prepreku ka stvaranju etnički čistog albanskog društva.

"Imajući sve ovo u vidu, reč je o vladavini terora u ovoj opštini, iz koje se sada pokušavaju proterati poslednji preostali Srbi, monasi, jer su svi drugi srpski stanovnici Dečana proterani odmah nakon rata. Ove akcije praćene su ogromnom medijskom kampanjom kosovskih medija, koje gledaoce svakodnevno zasipaju najneverovatnijim neistinama koje imaju za cilj da podstaknu etničku i versku mržnju, iako je manastir za vreme rata pomagao i albanskim izbeglicama i snažno pozivao na poštovanje prava svih ljudi i mir u regionu", rekao je otac Sava.

Pretnje manastiru postale su učestale od trenutka kada je u Briselu počeo da se vodi dijalog Beograda i Prištine, kaže otac Sava Janjić i dodaje da ekstremisti nisu za normalizaciju odnosa.

"Paralelno sa dijalogom počelo je pogoršanje situacije, jer očigledno ekstremne snage nisu zadovoljne pregovorima i vrše pritisak na razne načine. Ovaj spor oko imovine traje već godinama, ali nikada do sada nije bilo ovoliko, tako da pretpostavljam da ekstremne grupe hoće da ispolitizuju ovu situaciju i spreče dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", kaže on.

Demonstranti se protive sudskoj odluci da se manastiru Visoki Dečani vrate 23 hektara zemlje koja pripada manastiru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Visoki Dečani pod opsadom

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2013

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da se manastir Visoki Dečani nalazi pod opsadom jer rukovodioci opštine Dečani i ekstremne grupe žele da uđu u portu manastira kako bi protestovali i tražili "oslobađanje albanskog manastira koji su okupirali srpski monasi". Kordon pripadnika Kfora i kosovska...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dečani: Mirno, ali napeto

Izvor: RTV Pink, 08.Feb.2013

. . . Situacija oko manastira Visoki Dečani je mirna nakon što su jutros Kfor i KPS blokirali pristup manastiru kome su hteli da priđu lokalni ekstremisti.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.