Seul: Severna i Južna Koreja praktično proglasile kraj rata

Izvor: Vostok.rs, 19.Sep.2018, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul: Severna i Južna Koreja praktično proglasile kraj rata

Lideri Severne i Južne Koreje su praktično proglasili kraj rata, izjavio je predstavnik predsedničke administracije u Seulu u pres centru međukorejskog samita.
Na samitu u Pjongjangu, lideri su izdali zajedničko saopštenje o denuklearizacionim merama, eliminaciji opasnosti od rata i merama za izgradnju poverenja.

"Mi ćemo napraviti proboj u našoj saradnji u svim poljima, uključujući vojsku, ekonomiju, društvo i umetnost. Razgovaraćemo o načinima da se oslobodimo vojnih tenzija i straha od rata na Korejskom poluostrvu. Treba da nastavimo sa novom stranom istorije, mira i prosperiteta, što je već napravilo dobar početak i najavilo dane proleća i bogate plodove međukorejskih veza", navodi se u saopštenju.

Takođe, ministri odbrane Severne Koreje i Južne Koreje potpisali su vojni sporazum. Strane su se složile da povuku trupe iz demilitarizovane zone, razoružaju osoblje na Panmudžom graničnom prelazu i potpuno povuku osmatračnice Severa i Juga od linije razgraničenja.



Pored toga, Severna Koreja je obećala da će zatvoriti poligon za testiranje raketa i potpuno demontirati nuklearne objekte.

Kim Džong Un je obećao da će posetiti Seul u bliskoj budućnosti, a ako se to desi, to će biti prvi odlazak severnokorejskog lidera u južnokorejsku prestonicu.

Korejski rat

Korejski rat (1950-1953) je prekinut potpisivanjem sporazuma o primirju, ali mirovni sporazum nikada nije postignut.

Svi pokušaji Severne Koreje da potpiše mirovni sporazum sa Amerikancima je odbacivan od strane Vašingtona, sve do 12. juna, kada je održan sastanak između lidera Severne Koreje, Kim Džong Una i predsednika SAD-a Donalda Trampa, a tokom kojeg je postignut dogovor o potrebi da se zvanično okonča ovaj rat. 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.