Severna Koreja i Južna Koreja dogovorile povlačenje vojske iz demilitarizovane zone

Izvor: Vostok.rs, 19.Sep.2018, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja i Južna Koreja dogovorile povlačenje vojske iz demilitarizovane zone

 

Severna Koreja i Južna Koreja su se dogovorile da povuku vojsku iz demilitarizovane zone i razoružaju osoblje graničnog prelaza Panmudžom, kao i da zaustave vežbe blizu linije razgraničenja, navodi se u vojnom sporazumu između dve zemlje, potpisanom na kraju samita u Pjongjangu između predsednika Kim Džong Una i Mun Džae Ina.

"Obe strane su se složile da povuku sve osmatračnice Severne i Južne Koreje dalje od jedan kilometar kao deo eksperimentalnih mera za potpuno povlačenje iz demilitarizovane zone posmatračkih punktova", navodi se u dokumentu koji su potpisali ministri odbrane dve zemlje u prisustvu Mun Džae Ina i Kim Džong Una.

Sporazum takođe od 1. novembra predviđa obustavljanje velikih artiljerijskih vežbi i vojnih letova u blizini demilitarizovane zone.

Kao što proističe iz zajedničke izjave lidera dve zemlje, Severna Koreja je obećala da će zatvoriti svoj raketni poligon "Tončani" i potpuno demontirati nuklearne objekte u Džongbjonu.

Pored toga, Kim Džong Un i Mun Džae In su dogovorili da već ove godine počne rad na povezivanju pruga i puteva koji sada dele tampon zone. Ovaj projekat ima za cilj da se dobije izlaz Trans-korejske železnice na Trans-sibirsku za isporuke roba u Evropu preko Severne Koreje i Rusije.

Pjongjang i Seul su takođe odlučili da pošalju zajedničku ponudu za održavanje Olimpijade 2032. godine, kao i zajednički sportski tim.

Kim Džong Un je obećao da će posetiti Seul u bliskoj budućnosti, a ako se to desi, to će biti prvi odlazak severnokorejskog lidera u južnokorejsku prestonicu.

Među-korejski sporazumi već je ocenio predsednik SAD Donald Tramp.

"Kim Džong Un je pristao da dozvoli nuklearne inspekcije, o kojima je razgovarano na poslednjim razgovorima, a na trajnoj osnovi da demontira poligon i lansirne rampe u prisustvu međunarodnih stručnjaka. U isto vreme neće biti nuklearnih i raketnih testova. Ostaci heroja će se i dalje vraćati u Sjedinjene Države. Isto tako, Severna i Južna Koreja su odlučili da podnesu zajedničku ponudu da budu domaćini Olimpijskih igara 2032. Veoma uzbudljivo! "- napisao je američki lider na tviteru.

Samit Severne Koreje i Južne Koreje održava u Pjongjangu od 18. do 20. septembra.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li je to Kim "kapitulirao"?

Izvor: B92, 19.Sep.2018

Pjongjang -- Lideri Južne i Severne Koreje postigli u Pjongjangu niz sporazuma uključujući obećanje da će Severna Koreja zatavoriti glavni nuklearni kompleks...Lider Severne Koreje Kim Džong Un je to obećao ukoliko SAD "preduzmu odgovarajuće mere", kao i da će prihvatiti međunarodne inspektore...

Nastavak na B92...

Dve Koreje hoće zajedničku organizaciju OI 2032.

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2018

Severna i Južna Koreja su postigle sporazum o zajedničkoj kandidaturi o organizaciji Olimpijskih igara 2032. godine, saopšteno je posle susreta južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina i severnokorejskog lidera Kim Džon Una u Pjongjangu...Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, dve zemlje, koje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.