Izvor: B92, 19.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na izjavu Beriše

Beograd, Priština, London -- Predsednik kosovske skupštine rekao da bi izostanak nezavisnosti mogao dovesti do pobune naroda, Srbija oštro regovala.

Stav predsednika kosovske skupštine Kolja Beriše da može doći do pobune naroda ako Kosovo ne dobije nezavisnost, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srđan Đurić ocenio je kao "ucenu i pretnju nasiljem i terorom albanskih separatista".

Đurić kaže da je posle Ahtisarijeve optužbe da su Srbi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krivi kao narod, krajnji čas da on najoštrije reaguje na pretnju albanskih separatista. Portparol Ahtisarijeve kancelarije Remi Durlo, međutim, za B92 navodi da neće reagovati na svaku izjavu pojedinačno.

"Mogu da vas podsetim na osnovne principe koje je uspostavila Kontakt-grupa. Oni koji se zalažu za nasilje neće imati nikakvu ulogu na Kosovu. Uvek smo jasno osuđivali svako zaglanje za nasilje kao rešenje budućeg statusa Kosova i nismo ni za milimetar odstupili od tog stava", kaže Durlo.

Premijer Kosova Agim Čeku, koji boravi u Skoplju, nije želeo da objasni stav Beriše. Na pitanje makedonskih novinara on je odgovorio ćutanjem.

"Nepromišljena izjava"

Denisa Kostović, sa Londonskog instituta za ekonomiju i političke nauke, kaže za B92 da je izjava Beriše nepromišljena, jer direktno slabi poziciju Albanaca u pregovorima: "Međunarodna zajednica je definisala demokratske standarde kao uslov da se razgovara o finalizaciji statusa Kosova. Naravno, pretnja revoltom, pobunom ili nasiljem na Kosovu, u potpunosti je u suprotnosti sa tim."

"Ne treba zaboraviti, takođe, da je nasilje kosovskih Albanaca od marta 2004. imalo veoma negativne posledice na imidž koji su kosovski Albanci imali kod međunarodnih aktera. Svakako je nepromišljeno uopšte pominjati nasilje kao ucenu ili kao posledicu nedobijanja nezavisnosti", kaže ona.

Denisa Kostović smatra i da ne treba praviti paralelu između nedavnih optužbi Beograda i Martija Ahtisarija i sada iznetog stava predsednika Skupštine Kosova. Prema njenim rečima, debata UNOSEK-a i Beograda skrenula je pažnju sa važnih pitanja, poput onog zašto strategija Beograda nije bila efikasnija i da li tu treba nešto promeniti.

"Mislim da preovladava defetistički stav da - ukoliko se pregovori nekako ne završe na način na koji to Srbija želi - to znači da Kosovo neminovno dobija nezavisnost. Ništa u tim pregovorima još uvek nije neminovno", kaže ona.

"Na kraju krajeva, i sama ova izjava, koja oslabljuje pregovaračku poziciju Albanaca, pokazuje da ipak ta nezavisnost Kosova nije neminovna kao rešenje. Ima mnogo drugih mogućih rešenja, od kojih je jedno podeljeni suverenitet nad teritorijom Kosova", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.