Ivanović: Potpuno zaustavljen povratak Srba na Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Potpuno zaustavljen povratak Srba na Kosovo

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da je u godini od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova potpuno zaustavljen povratak Srba u tu pokrajinu.

"To je najbolji dokaz koliko je međunarodna zajednica pogrešila kada je odlučila da reši status Kosova i Metohije, pre rešavanja standarda", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, sada su produbljeni suštinski problemi na Kosovu - Srbi i Albanci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su sve udaljeniji i među njima je sve manje komunikacija i razumevanja.

"Albanci smatraju da je na pregovore o statusu stavljena tačka 17. februara prošle godine. Za nas, pregovori nisu završeni. To će se dogoditi onog trenutka kada budemo seli za pregovarački sto, bez pritisaka i vremenskih okvira, i kada zajednički nađemo rešenje prihvatljivo za oba partnera: Vladu Srbije i kosovske Albance", rekao je Ivanović.

Državni sekretar je kazao da u međuvremenu Srbija treba da pokrene sve snage da što je pre moguće uđe u Evropsku uniju.

"Članstvo u EU značajno će poboljšati našu poziciju, i od tog trenutka mi, kao ravnopravna članica EU, postavićemo pitanje integriteta Srbije kao što su to uostalom uradili Kipar, Španija i druge zemlje sa sličnim problemima", rekao je Ivanović.

On je podsetio da kosovski Srbi žive u izuzetno teškim uslovima, ali moraju da pokrenu i neke inicijative.

"Prvo što bi trebalo da urade jeste da traže subvencije ili podsticajna sredstva koje daje Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. U naredna dva meseca podelićemo 200 miliona dinara upravo onim preduzećima koja otežano rade, kako bi se podstakla proizvodnja", rekao je Ivanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.