Tramp tvrdi da bi Putin za njega oslobodio uhapšenog novinara Gerškoviča

Izvor: VOA, 23.Maj.2024, 18:54

Tramp tvrdi da bi Putin "za njega" oslobodio uhapšenog novinara Gerškoviča

MOSKVA — Bivši predsednik SAD Donald Tramp objavio je na društvenim mrežama da će iskoristiti svoj odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da novinara Vol strit džurnala Evana Gerškoviča oslobodi iz ruskog zatvora. Tramp je na svojoj platformi Truth Social napisao da će se to dogoditi "ubrzo nakon novembarskih izbora u Sjedinjenim Državama, kada bude pobedio Džoa Bajdena i vratio se u Belu kuću". „Evan Gerškovič, reporter Vol strit džurnala, koga drži Rusija, biće pušten skoro odmah posle izbora, ali definitivno pre nego što preuzmem funkciju. On će biti KOD KUĆE, BEZBEDAN I SA SVOJOM PORODICOM. Vladimir Putin, predsednik Rusije, to će učiniti za mene, ali ne za bilo koga drugog, i NEĆEMO NIŠTA PLATITI!", napisao je Tramp. Tramp nije pomenuo nikakve kontakte sa Putinom, niti je rekao na osnovu čega veruje da će ruski lider osloboditi Gerškoviča. Portparol Trampove kampanje nije odmah odgovorio na zahtev agencije Rojters za komentar. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin "nije imao kontakte sa Donaldom Trampom“. Gerškovič je uhapšen u Rusiji u martu prošle godine pod optužbom za špijunažu koju su on, njegov poslodavac i Bajdenova administracija oštro negirali. On je proveo više od godinu dana u moskovskom zatvoru, a nije određen datum suđenja. Putin je u februaru rekao da je moguće da ga oslobodi u zamenu za Rusa, koji je u zatvoru u Nemačkoj zbog ubistva. Peskov je ponovio prethodne izjave Kremlja da kontakti sa Vašingtonom u vezi sa bilo kakvom razmenom zarobljenika moraju da se obavljaju „u potpunoj tišini i apsolutno diskretno, jer samo tako mogu biti efikasni“. Tokom svog predsedničkog mandata od 2017. do 2021, Tramp je nekoliko puta izrazio svoje divljenje prema Putinu. On je 2018. odbio da okrivi ruskog lidera za mešanje u američke izbore 2016, dovodeći u sumnju nalaze američkih obaveštajnih službi, zbog čega je kritikovan kod kuće. Tramp je takođe tvrdio da bi mogao da okonča rat u Ukrajini u roku od 24 sata od povratka u Belu kuću, iako nije rekao kako bi to uradio.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tramp: Putin će za mene da oslobodi novinara Gerškoviča, pošto budem izabran za predsednika

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2024

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će, ako bude ponovo izabran, moći da se osloni na svoju vezu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom radi puštanja na slobodu novinara "Vol strit džornala" Juana Geškoviča pritvorenog u Moskvi više od godinu dana - piše "Njujork tajms".

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.