Rano za direktne razgovore?

Izvor: B92, Beta, 18.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rano za direktne razgovore?

Beograd -- Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da uslovi za direktne razgovore Beograda i Prištine nisu sazreli.

Dok zvaničnici Srbije zahtevaju početak pregovora uz posredovanje međunarodne zajednice o planu od šest tačaka, koji je na predlog Srbije prihvatio Savet bezbednosti UN, albanski političari traže od Srba da prihvate realnost nezavisnosti Kosova.

Oliver Ivanović kaže da Vlada Srbije ne priznaje Hašima Tačija za premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisne države i podseća da za njim tragaju sudovi u Srbiji.

"Razume se da je kosovska vlada faktor. A što se tiče ponude Tačija da dođe u Beograd, lepo je što se on nudi u tom smislu, samo mislim da bi možda bio problem da se vrati, s obzirom na tužbe koje stoje protiv njega", rekao je Ivanović u emisiji "Stanje nacije".

Iljber Hisa, poslanik u kosovskom parlamentu, kaže da je približavanje Srba i Albanaca neminovno i da je prvi korak u tom procesu direktan razgovor kosovskih i srpskih zvaničnika.

"Možda će potrajati, možda će biti bolnije, ali u svakom slučaju, potrebno je da se ova dva stara naroda nekako dogovore, kako ne bi smetali jedni drugima u svojim zajedničkim stremljenjima", rekao je Hisa.

Nojkić: Suočavanje sa svakodnevnim problemima

Samo odlučnim suočavanjem sa svakodnevnim problemima Srbi na Kosovu mogu da se izbore za svoja prava, rekao je u "Poligrafu" predstavnik Srba na Kosovu Ranđel Nojkić.

On ističe da su na redu pregovori o srpskom planu u šest tačaka, što bi moglo da olakša život kosovskih Srba.

"Sama činjenica da je Savet bezbednosti prihvatio tih šest tačaka i postavio kao uslov da se sprovede Euleks, govori o tome da su i predstavnici međunarodne zajednice uvideli mnoge propuste koji su i u Ahtisarijevom planu i celokupnom dosadašnjem radu međunarodnih institucija", rekao je Nojkić.

Prištinski politički analitičar Škeljzen Malići smatra da je plan koji je predložio Beograd, a usvojio Savet bezbednosti, samo prelazna etapa u prenosu vlasti na Albance i pokušaj da se zadovolje zahtevi Srba.

"Po meni je suština u tome što nije mogao da se nađe kompromis u Savetu bezbednosti. I to nema veze. Delimično su ispunjeni zahtevi Beograda, ali to je više retorika nego što je suština", rekao je Malići.

Međunarodne i kosovske institucije najavljuju da će preuzeti granične prelaze ka Srbiji na severu Kosova. Ova odluka bi mogla dodatno da zaoštri situaciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Status konačan tek kada ga priznaju obe strane"

Izvor: Deutsche Welle, 17.Feb.2009, 17:37

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju govorio je u intervjuu za Dojče vele ne samo o trenutnoj situaciji i tome kako žive Srbi na Kosovu, već i kako on vidi budućnost Kosova…

Nastavak na Deutsche Welle...

Ivanović: Potpuno zaustavljen povratak Srba na Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da je u godini od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova potpuno zaustavljen povratak Srba u tu pokrajinu..."To je najbolji dokaz koliko je međunarodna zajednica pogrešila kada je odlučila da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.