EU: Rasprava o zapadnom Balkanu

Izvor: B92, 16.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Rasprava o zapadnom Balkanu

Beograd, Ljubljana, Novi Sad, Brisel, Beč -- Šefovi diplomatija EU ponovili su da Unija "ostaje snažno privržena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i ohrabruje zemlje regiona da ispune neophodne uslove".

Šefovi diplomatija Evropske unije predložili su liderima EU da na predstojećem samitu stave do znanja da "Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata", dok je jedino Holandija bila uzdržana i tražila da se to izostavi ili "ublaži".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Beta prenosi da se u tom dokumentu podvlači da šefovi država ili vlada EU "očekuju u Beogradu vladu s jasnim evropskim programom koja će pospešiti nužne reforme".

"Radeći na temelju nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata" za članstvo u EU, naglašava se u dorađenom nacrtu zaključaka predstojećeg samita EU.

Na poslednjem sastanku Saveta za opšte i spoljne poslove EU tokom slovenačkog predsedavanja, jedna od tema u Luksemburgu bila je zapadni Balkan. Svoj stav ministri EU uvrstili su u zaključke današnjeg sastanka, što se tumači kao odgovor na rezultat referenduma u Irskoj o Lisabonskom sporazumu o reformi EU.

Danas je u Luksemburgu Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a bavili su se i problemima u Makedoniji, koja je već postala kandidat za članstvo u Uniji.

Dvodnevnom zasedanju Saveta predsedavao je slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, poslednji put tokom polugodišnjeg slovenačkog predsedavanja.

Ministri spoljnih poslova EU pregledali su nacrte zaključaka koje je pripremilo slovenačko predsedništvo, nakon čega je buduće francusko, češko i švedsko predsedništvo predstavilo okvirni, osamnaestomesečni program GAERC-a za 2008. i 2009. godinu.

Samit šefova država i vlada EU biće održan sledećeg četvrtka i petka u Briselu.

Ren: O kandidaturi posle vlade

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da se sa Srbijom može razgovarati o dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji pošto se formira vlada, koja će sarađivati sa Hagom, primenjivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i raditi na ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju.

Ren je ocenio da je veoma ambiciozan plan Srbije da status kandidata za članstvo u Uniji dobije do kraja ove godine, ali je kazao da u EU postoji saglasnost da bi državama Zapadnog Balkana, poput Srbije, trebalo olakšati i ubrzati taj proces. Ren je rekao i da bi Srbija uskoro mogla da se nađe na beloj Šengen listi.

Šta posle irskog "ne"

Rasprava o zapadnom Balkanu, međutim, bila je u senci nove krize unutar Unije, odnosno odbacivanja Lisabonskog sporazuma na referendumu u Irskoj.

Austrija i Slovačka su danas na zasedanju šefova diplomatija u Luksemburgu zatražile da se zemljama zapadnog Balkana potvrdi da njihovo pridruživanje Evropskoj uniji neće biti ometeno zbog irskog odbacivanja Ugovora iz Lisabona o preustrojstvu Evropske unije.

Kako su agenciji Beta rekli izvori na zasedanju, stav Austrije i Slovačke je da bi zapadnobalkanske zemlje trebalo uveriti da neće biti "gurnute u stranu" zbog velikog problema s kojima su sučeljene zemlje evropske dvadesetsedmorice koje treba da nađu izlaz iz blokade u koju je zapalo sprovođenje Ugovora iz Lisabona.

"Pravo na razvoj"

Izostanak opcije za pristupanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji bio bi neodgovoran odnos prema tim državama, ocenio je bečki dnevnik "Standard" povodom neuspelog rerefenduma u Irskoj o Lisabonskom sporazumu.

Bez reformskog sporazuma ne mogu zemlje kandidati Hrvatska, Makedonija i Turska, niti Bosna, Srbija, Crna Gora, Albanija, a ni Kosovo pristupiti EU, ukazuje "Standard", ocenjujući da to znači da tim zemljama preti zastajanje u razvoju.

Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas u Luksemburgu da su šefovi diplomatija Evropske unije potvrdili "evropski put Zapadnog Balkana".

Ren je govoreći posle potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Bosna i Hercegovina, naglasio da je, uprkos zapletu oko usvajanja "Ugovora iz Lisabona" o preustrojstvu EU, "važno ne napravimo bilo kakvu pauzu u našim preuzetim dužnostima u radu na osnaženom programu proširivanja (EU) u jugoistočnoj Evropi".

Taj program proširivanja u Jugoistočnoj Evropi je utemeljen na "pažljivom uređenom i postepenom postupku strogim uslovima", istakao je Ren i ukazao na to da "proširivanje Evrope na nove članice ima za cilj da Evropa postane celovit i slobodan, miroljubiv i napredan kontinent".

"Politika proširivanja Evropske unije jeste dugoročan proces za širenje zone evropskih vrednosti, mira, napretka, slobode i demokratije, na čemu delamo i kad je reč o Bosni i Hercegovini", naglasio je evropski komesar za proširivanje.

Ministar spoljnih poslova Slovenije, zemlje koja predsedava EU, Dimitrij Rupel i evropski komesar za proširenje EU Oli Ren ocenili su da odbacivanje Lisabonskog sporazuma na referendumu u Irskoj nema veze sa procesom širenja Evropske unije.

Mnogi evropski lideri su pre referenduma u Irskoj ukazivali da je Lisabonski sporazum, kojim se pojednostavljuje procedura odlučivanja u EU, od ključnog značaja za proces širenja Evropske unije.

Petering: Teško zamislivo proširenje bez sporazuma

Međutim, predsednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Petering smatra uprvao suprotno - da će bez Sporazuma iz Lisabona dalje proširenje Evropske unije biti "teško zamislivo".

Petering je na otvaranju plenarne sednice Evropskog parlamenta u Strazburu pozvao članice EU da nastave proces ratifikacije Sporazuma iz Lisabona, iako su ga Irci prošle sedmice odbacili na referendumu.

On je ocenio da je ratifikacija tog sporazuma "apsolutno neophodna" i pozvao šefove vlada i država članica EU da "učine sve kako bi se nastavio proces ratifikacije".

"Bez reformi predviđenih Sporazumom iz Lisabona, novi prijemi (članica) u EU su nezamislivi", upozorio je predsednik Evropskog parlamenta.

Petering je dodao da se nije odustalo od cilja da taj sporazum stupi na snagu u junu 2009. godine pre izbora za Evropski parlament. Evropski parlament će u sredu raspravljati o posledicama odbacivanja Sporazuma iz Lisabona na referendumu u Irskoj i zauzeti stav koji će preneti liderima EU, koji će se sastati u četvrtak i petak u Briselu, rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri EU danas o situaciji na zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 16.Jun.2008

Šefovi diplomatija Evropske unije raspravljaće danas u Luksemburgu o referendumu u Irskoj i situaciji na zapadnom Balkanu, a potpisaće i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom.

Nastavak na Blic...

Irsko „ne" neće zaustaviti zapadni Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008

LUKSEMBURG - Austrija i Slovačka su danas na zasedanju šefova diplomatija u Luksemburgu zatražile da se zemljama zapadnog Balkana potvrdi da njihovo pridruživanje Evropskoj uniji neće biti ometeno zbog irskog odbacivanja Ugovora iz Lisabona o preustrojstvu Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

MINISTRI EU POZITIVNO OCIJENILI PRIJEDLOG BAN KI MUNA

Izvor: Kurir, 17.Jun.2008, 01:37

BEOGRAD, 16. JUNA (SRNA) - Šefovi diplomatije EU pozitivno su ocijenili prijedlog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o reorganizaciji UNMIK-a na Kosovu, izjavila je u Luksemburgu portparol visokog predstavnika EU za spolju politiku i bezbjednost Kristina Galjak. "Ovaj prijedlog otvara mogućnost...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.