Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka blokira Makedoncima i put u EU

BRISEL - Šefovi diplomatije zemalja Evropske unije razmatrali su danas u Luksemburgu mogućnost da ove godine počnu pristupne pregovore sa Makedonijom čemu se žestoko usprotivila Grčka, rekle su diplomate.

Ministri su u saopštenju izrazili žaljenje zbog "nasilnih incidenata i ozbiljnih propusta" u sprovođenju parlamentarnih izbora 1. juna i pozvali vlasti da istraže i preduzmu odgovarajuće mere po pitanju svih prijavljenih nepravilnosti.

Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su ponovili posvećenost evropskoj perspektivi Makedonije, ali nisu pomenuli početak pregovora o članstvu te zemlje koja od 2005. godine ima status kandidata, kao ni jučerašnje ponovljene izbore.

Međunarodni posmatrači rekli su danas da na ponovljenim izborima u nedelju nije bilo nasilja, ali da je bilo tenzija i uznemiravanja pa da zato nisu ispunjeni ključni evropski standardi.

"Savet je izrazio nadu da će novi parlament i vlada biti uskoro formirani što će omogućiti brz i trajan napredak zemlje u budućim reformama koje su važne za njen proces evropskih integracija", naveli su ministri.

„Ime zemlje lebdi kao duh nad razgovorima"

Diplomate kažu da je sukob izbio iza zatvorenih vrata povodom predloga predsedavajuće Slovenije da se na samitu EU saopšti da Makedonija može da ove godine počne pristupne pregovore ako ispuni niz ključnih uslova.

Grčka koja je u višegodišnjem sporu sa Makedonijom zbog njenog imena, smatra da nema govora da se sada počnu pregovori sa Skopljem.

"Pitanje imena zemlje i dalje lebdi kao duh nad razgovorima", rekla je novinarima švedska ministarka za evropske poslove Sesilija Malmstrom.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ponudio je kompromisni tekst na usvajanje ali se tome usprotivila grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani.

Kad nisu mogli ministri, moraće predsednici

Razgovor je postao toliko napet da je predsedavajući sastankom šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel odbio da Bakojanijevoj ponovo da reč, navodeći da mora da zatvori "Dorinu kutiju", rekao je jedan učesnik sastanka.

Diplomate kažu da će lideri 27 zemalja EU na samitu u četvrtak i petak u Briselu ponovo razmatrati pitanje početka pregovora sa Makedonijom pošto ministri inostranih poslova nisu uspeli da usaglase tekst saopštenja sa predstojećeg samita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.