Izvor: Blic, 19.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Odložiti rešenje za Kosovo, zbog Tribunala

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte založila se u Njujorku za odlaganje rešenja statusa Kosova, kako bi se vlastima u Beogradu omogućilo da privedu kraju proces saradnje s tim sudom, odnosno uhapsile bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

"Prema onome što sam čula tokom nedavnog boravka u Beogradu, brzo rešenja statusa Kosova pokvarilo bi planove srpskih vlasti. Ja nisam u poziciji da od Saveta bezbednosti tražim odlaganje. Samo sam rekla da bi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za tribunal, bilo dobro da se rešenje odloži dok se ne uhvate preostali begunci", rekla je juče Del Ponteova novinarima posle sednice Saveta bezbednosti UN.

"Pošto Savet bezbednosti razmatra regionalne probleme, pre svega status Kosova, nadam se da takva odluka i vreme donošenja takve odluke neće podriti tekuće napore da se lociraju i uhapse begunci", rekla je Del Ponteova u poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti u funkciji glavnog tužioca Haškog tribunala, pošto joj sredinom septembra ističe mandat.

Želja glavne tužiteljke Haškog tribunala, kako navode diplomati na Ist riveru, lako bi se mogla obistiniti, pošto velike sile ozbiljno pregovaraju o moratorijumu na glasanje o kosovskoj rezoluciji u Savetu bezbednosti, odnosno "izvesnom odlaganju kako bi se stvorili uslovi za postizanje konsenzusa o ovom pitanju".

Odlaganje, kako su agenciji Tanjug rekle zapadne diplomate, rezultat je očigledne nemogućnosti međunarodne zajednice da postigne jedinstvo oko načina rešavanja kosovskog statusa, ponajviše zbog jasnog odbijanja Rusije da u Savetu bezbednosti podrži bilo kakvo resenje koje prethodno ne "aminuju" vlasti u Beogradu. Odlaganje bi trajalo četiri, ili prema nekim predlozima, čak šest meseci, tokom kojih bi vlastima u Beogradu i Prištini bilo omogućeno da pokušaju da pregovorima dođu do obostrano prihvatljivog rešenja.

Tim dijalogom, ponovo, rukovodio bi specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna, ali među državama članicama Saveta bezbednosti "još nije sazrela ideja" da li će na tom mestu ostati Finac Marti Ahtisari, ili će ulogu medijatora preuzeti neki drugi diplomata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.