Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2020, 22:49

Žofri Lovernj: Vratiću se u Partizan, sigurno! Uz Duleta sam počeo da čitam

Miljenik crno-belih doduše ne može da kaže kada će se to desiti, ali uverava da nije zaboravio Beograd, Srbiju i pre svega Duška Vujoševića

 Bila je to jedna od omiljenih generacija navijača Partizana. Bogdan Bogdanović, Dragan Mirosavljević, Davis Bertans, Leo Vesterman… Teško je i pobrojati ih sve. A na centru – Žofri Lovernj. Francuz koji je brzo zavoleo Beograd i Srbiju i koji se ekspresno uvukao navijačima pod kožu. A sada >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << za sajt Espreso.rs kaže da ih i dalje nije zaboravio i da će se jednog dana sigurno vratiti u crno-beli dres.

Govoreći o uslovima za život u Denveru, Čikagu, Istanbulu i Beogradu, te glasinama da će po završetku igračke karijere doći u glavni grad Srbijke da tu živi, Žovernj je ispalio nekoliko rečenica koja će dugo odzvanjati u ušima Partizanovih navijača.

Istanbul je jako lep grad za življenje, lako je i mojoj porodici da dođe da me poseti jer ima dosta letova dnevno, ima svega. Čikago i Denver su OK, ali Beograd je Beograd, volim ljude tamo i tamo se uvek osećam kao kod kuće… Znaš kako, sad imam 28 godina, videćemo gde će me sve karijera odvesti, ali jedno je sigurno, kako sam napustio Partizan, jedna stvar je ostala, a to je da ću na kraju svoje karijere sigurno doći! I dalje je ta želja tu“, rekao je Lovernj za Espreso.

Pominjalo se čak i pre nekoliko meseci, ali nije bilo realno. A kada će tačno da se desi?

Ne znam kada, ali desiće se! Posle Partizana imao sam tri želje, jedna je da zaigram za reprezentaciju, uspeo sam, druga je da igram u NBA, i to sam uspeo, a ostala je još jedna, zbog koje sam odlučio da dođem u Fener iako sam imao ugovor na još jednu godinu u NBA, a to je da osvojim Evroligu. Zato sam došao u Fener, verovao sam da je tu moguće ispuniti tu želju, trenutno možda i nismo u najboljoj poziciji, ali želja je tu, nadam se da će se to i desiti“.

Fener je dakle profesionalna ambicija, Partizan je za Lovernja – emocija. Uostalom, Beograd kao stanica u njegovom životu nije imao samo veliki uticaj na Žofriju košarkašku karijeru. Insistiranje tadašnjeg šefa Duška Vujoševića da igrači ne zapostave ni kulturu i knjigu imalo je efekat koji je na Lovernja imao životni značaj.

Da budem iskren, kada mi je Dule dao knjige, počeo sam polako da čitam, jer sam bio disleksično dete. Nije mi bilo lako u početku da čitam knjige, recimo pre dok sam bio mali slušao sam knjige, postojale su knjige u glasovnom formatu. Kao disleksično dete, nisam baš ni francuski savladao, pa me je bilo sramota toga, ali sam polako krenuo da čitam sa Duletom, trebalo mi je više vremena da pročitam nešto od ostalih, ali vremenom i vežbanjem, sve je postajalo bolje. Ovo je jako važna stvar u mom životu, jer me je naučila da istrajem i da nikad ne odustajem“.

I još jedan dokaz koliko je Srbija visoko kotirana u Lovernjovoj glavi...

Obožavan da čitam, a najviše o istoriji, jer ti istorija pomaže da shvatiš zašto se neke stvari dešavaju sad. Baš sam pročitao dve knjige o srpskoj istoriji: jedna je o Draži Mihajloviću, a druga o Kosovskom boju. Drago mi je da sam ih pročitao jer sad mogu da vidim neke stvari i iz drugog ugla. Stvari koje smo mi učili u školi se dosta razlikuju od države do države“, kaže Lovernj u opširnom intervjuu koji u celosti možete da pročitate na stranicama portala Espreso.rs.

(FOTO: Star Sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.