Zabrana ekstremista po nemačkom modelu

Izvor: Blic, 07.Avg.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana ekstremista po nemačkom modelu

Beograd - Sudije Ustavnog sud Srbije, zadužene da predlože odluku o zahtevu tužilaštva za zabranu „Obraza” i „1389”, proučavaju propise Nemačke koji se odnose na delovanje ekstremističkih grupa, saznaje „Blic”.

Odlučujući o zabrani 14 navijačkih grupa Crvene zvezde, Partizana i Rada iz Ustavnog suda su zatražili propise FIFA, UEFA, ali statute pojedinih evropskih klubova, koji se pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svega odnose na navijačke grupe i organizacije. Očekuje se u Ustavnom sudu da bi rasprava o zahtevu za zabranu ekstremističkih grupa početi do kraja godine. Profesor Milan Škulić sa Pravnog fakulteta u Beogradu kaže za „Blic” da se u nemačkoj zabranjuju ekstemističke grupe za koje se dokaže da pribegavaju nasilju.

- Oni koji napadaju manjine žestoko se krivično gone. To se dešava posebno u delu nekadašnje istočne Nemačke, gde postoji najviše ekstremističkih i neonacističkih organizacija. U Nemačkoj se kažnjavanja zatvorom negiranje holokausta, kao i upotreba nacističkih simbola - objašnjava profesor Škulić. Predsednik NUNS Vukašin Obradović kaže za „Blic” da uvažavajući proceduru i preopterećenost Ustavnog suda zahtevi za zabranu budu prioritet.

- Potrebna je veća društvena podrška. Nisu dovoljno da se samo novinarska udruženja oglašavaju, već svaki roditelj mora da razmisli u kakvoj su opasnosti njihova deca zbog ovakvih ekstremističkih grupa. Očekujem da se NVO i intelektulna elita ozbiljno posveti ovom pitanju - kaže Obradović.

On napominje da nema razlike između „Obraza” i „1389” sa navijačkim grupama i da je u pitanju ista skupina koja je u jednom trenutku na stadionu, a u drugom ispred stranih ambasada i da Ustavni sud treba da ima iste aršine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zajedno su saopštili da traže od države da konačno zabrani rad i delovanje ekstremističkih grupa u Srbiji.

Tadić: Što pre odluka suda

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da očekuje da će Ustavni sud što pre izneti stav o zahtevu za zabranu ekstremnih desničarskih organizacija.

- O toj temi svakako imam svoj stav, ali ne želim da se mešam u rad Ustavnog suda. Očekujem da sud o tome da svoj stav, što pre to bolje - rekao je predsednik Tadić.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Organizacija Obraz,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.