Vujošević: U Pariz idemo kao autsajderi

Izvor: Politika, 02.Apr.2010, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujošević: U Pariz idemo kao autsajderi

Posle plasmana na finalni turnir Evrolige, u čijem polufinalu 7. maja će rival biti Olimpijakos, trener Partizanovih košarkaša kaže da je u rasterećenosti najveća šansa. – Zarada od „Arene” za plate do kraja sezone. – Geršon: Možemo da vam prodamo 4.000 karata, a ako hoćete i 4.000 upaljača

Košarkaši Partizana su svoje blistavu četvorogodišnju evropsku priču krunisali plasmanom na finalni turnir Evrolige, koji će se od 7. do 9. maja odigrati u Parizu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Polufinalni rival biće im Olimpijakos, kojeg su već savladali ove sezone, dok će u drugom meču megdan podeliti Barselona i CSKA.

Do četvrtog „fajnal fora” u klupskoj istoriji „crno-beli” su stigli u velikom stilu, eliminisavši Makabi sa 3:1, pobedom od 76:67 u četvrtoj utakmici četvrtfinala, pred više od 21.000 gledalaca koji su ponovo kreirali spektakularan ambijent. Prvi stručnjak „crno-belih” Duško Vujošević ocenio je da je napravljen fantastičan i neočekivan uspeh.

– Malo ko je očekivao ovako nešto s obzirom na to u kakvoj smo grupi bili na startu takmičenja, pa i u onoj u TOP 16. Kao drugo, sistem takmičenja na tri dobijene utakmice u četvrtfinalu praktično onemogućava iznenađenje. Teško je dobiti bilo koga dva puta za dva dana, a kamoli Makabi koji je fantastičan tim sa fantastičnim trenerom i veoma je teško igrati protiv njih, jer igraju atipičnu odbranu. Međutim, napravili su veliku grešku, jer su posle pobede nad Realom u Madridu mislili da su se već plasirali na „fajnal for” i u toj prvoj utakmici su se opustili, pogotovu što su i vodili sa 20 poena razlike i nedostajala im je ona doza zdravog straha koja je potrebna u tim situacijama. Sa druge strane rasterećenost je uvek bila naša najveća šansa, a ona je ovoga puta bila najmanja. Bilo je veoma teško izdržati pritisak i sve čestitke igračima koji su u tome uspeli. Ključni trenutak utakmice je mislim bio pri rezultatu 30:24 za protivnika, kada su moji igrači smogli snage da preokrenu rezultat i vrate se u meč.

Kao i uvek do sada Vujošević nije želeo da se bavi prognozama i šansama Partizana na finalnom turniru.

– Odlazimo kao autsajderi, ali na to smo već navikli. Protivnici su nam ekipe sa velikom budžetima, ali preko nas Evroliga je pokazala da su za košarku važne i ovakve slike iz „Arene”. Pare nisu sve u životu i njima se ne može kupiti sve.

Vujošević se zahvalio i publici koja je po njegovom mišljenju bila izvanredna.

– Pomalo me je plašila cena ulaznica, jer ta turistička publika koja ima novca i dolazi dva puta godišnje na utakmice ne donosi tu potrebnu energiju, međutim atmosfera je bila izvanredna u rasprodatoj „Areni”. Šta da radim onima koji nisu odmah kupili sezonske ulaznice, trebalo je da veruju u nas od početka, rekao je kroz smeh trener „crno-belih”.

Makabi koga zovu „ponosom Izraela” je državni projekat i prema Vujoševiću sada je pravo vreme da i Partizan dobije sličan status, jer reprezentuje zemlju na najbolji način.

– Posle ovakvog uspeha, Partizan treba da dobije finansijsku pomoć koja mu je neophodna. Mečeve smo igrali u „Areni” pre svega iz novčanih razloga, da bi mogli igračima da isplatimo plate do juna meseca. Partizan je kolektiv koji zaslužuje pažnju i to u kontinuitetu od samog početka, jer radimo u jako teškim uslovima.

Trener Makabija Pini Geršon posle utakmice nije delovao posebno razočarano, verovatno i sam svestan činjenice da se ipak bolji tim plasirao na „fajnal for”.

– Čestitam Partizanu na velikom uspehu i plasmanu na završni turnir. Pre godinu dana Duško Vujošević je proglašen za najboljeg trenera Evrope i sada je ponovo dokazao da je napravio izvrstan posao. Ja sam još na početku sezone rekao da će jedna ekipa autsajder napraviti veliko iznenađenje i otići u Pariz, taj autsajder nosi crno-bele boje. Želim Partizanu uspeh u Parizu. Pošto je publika bila tako dobra, imamo 4.000 kupljenih ulaznica za završni turnir koje možemo da im prodamo.

Na pitanje, koliko je publika uticala na konačan rezultat i da li je atmosfera u „Areni” poremetila njegove igrače Geršon je odgovorio:

– Uticaj publike i pritisak koji ona pravi su neosporni, kako na igrače, tako i na sudije. Publika ti donosi 10 poena u proseku, to sam govorio i ranije. Evo ako hoćete za Pariz možemo da vam prodamo i 4.000 upaljača – bila je

aluzija na postupak navijača, koji su posle tehničke greške Vujoševiću zasuli parket raznim predmetima. - -- – Ekipe su po kvalitetu ujednačene, zato smo i mislili da će prednost domaćeg terena biti presudna. I mi smo na neki način autsajderi kao i Partizan te sam se služio istom taktikom kao i Vujošević. I mi i oni smo napravili po 100 faulova, ali znamo da sudije mogu da sviraju samo 25. Ipak Partizan je pored svega zaslužio da ide dalje. Pobedio je Olimpijakos, Barselonu, Panatinaikos i nas tri puta, a to nije slučajno.

O šansama Partizana, ali i o raspletu na «fajnal foru» trener Makabija kaže:

– Ne smete da zaboravite da u Pariz idu ekipe koje su uložile i po 50 miliona dolara za ovu sezonu i one su pod pritiskom da moraju da pobede. Partizan treba da ode na završni turnir sa istim planom kao i mi da smo prošli. Da igra rasterećeno, opušteno i da se zabavi. Najlakše je biti autsajder, od vas se ništa ne očekuje. Dobar primer su i igrači koji su došli iz Partizana u Makabi, Kamings i Lazmi, ili Palasio, koji je umesto u Tel Aviv otišao u Rusiju za pet puta veći novac. Niko od njih nije igrao ni približno kao u Partizanu, u kojem su osećali mnogo manji pritisak.

V. Nedeljković

objavljeno: 03/04/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.